G4Media.ro

Parlamentul European dezbate joi în sesiune extraordinară o serie de măsuri propuse…

Parlamentul European dezbate joi în sesiune extraordinară o serie de măsuri propuse de Comisia Europeană pentru a limita efectele generate de coronavirus / Europarlamentarii votează de la distanță prin e-mail

Parlamentul European se reunește, joi, în ședință plenară extraordinară pentru a vota o serie de măsuri propuse de Comisia Europeană pentru a limita efectele economice și sociale ale epidemiei de coronavirus în statele UE. Parlamentul își exercită atribuțiile esențiale prin proceduri extraordinare de vot la distanță pentru a aproba măsurile UE urgente de combatere a pandemiei, se arată într-un comunicat al PE.

  • Parlamentul a luat măsuri pentru ca deputații să poată participa la sesiunea plenară și de la distanță. Liderii politici ai Parlamentului au convenit să permită o procedură alternativă temporară de vot la distanță prin e-mail pentru sesiunea plenară din 26 martie.

Coordonarea răspunsului UE la pandemia COVID-19 se află în centrul dezbaterii cu Consiliul și Comisia la sesiunea plenară extraordinară.

Începând cu ora locală 10:30 (11.30 ora României), Consiliul și Comisia vor prezenta și discuta cu deputați cu privire la măsurile pe care UE trebuie să le ia pentru a răspunde în mod eficient și coordonat în fața provocărilor COVID-19.

Până în prezent, măsurile propuse au inclus sprijin financiar imediat pentru țările care au nevoie de ajutor, sprijin sectorial pentru industriile aflate în pericol de colaps, precum și sprijin logistic și material pentru a obține echipamente medicale necesare acolo unde este nevoie.

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile să facă față crizei într-un mod coordonat. Măsurile trebuie aprobate atât de statele membre în cadrul Consiliului, cât și de către Parlamentul European, înainte de a putea intra în vigoare.

Problema ”zborurilor fantomă”

Parlamentul va dezbate și va vota cu privire la suspendarea temporară a normelor UE privind sloturile orare, pentru a opri zborurile goale cauzate de pandemia COVID-19.

Normele aeroportuare obligă companiile aeriene să exploateze cel puțin 80% din sloturile lor de decolare și de aterizare, dacă nu doresc să le piardă în sezonul următor (începând cu luna octombrie 2020). Acest lucru a împins mulți transportatori aerieni să opereze zboruri goale de la sfârșitul lunii ianuarie, când virusul a început să se răspândească în întreaga lume.

Așa-numitele „zboruri fantomă” au un cost economic și de mediu ridicat și, prin urmare, Parlamentul s-a angajat să pună capăt acestei practici cât mai curând posibil.

PE va vota cu privire la suspendarea temporară a regimului „folosești sau pierzi”, la mai puțin de două săptămâni de la depunerea propunerii de către Comisie. Această regulă a fost deja suspendată temporar de mai multe ori, de exemplu în 2009, ca răspuns la criza economică și la impactul acesteia asupra transportatorilor aerieni.

În vederea adoptării rapide a revizuirii temporare a normelor, Comisia pentru transporturi a solicitat utilizarea procedurii de urgență în temeiul articolului 163 din Regulamentul de procedură, astfel încât propunerea să poată fi votată direct în plen. Consiliul a convenit asupra poziției sale la 20 martie, modificând normele pentru a permite renunțarea la regula „folosești sau pierzi” până la 24 octombrie 2020 (în propunerea Comisiei termenul era de 30 iunie 2020).

Fonduri în valoare de 37 miliarde de euro

Deputații urmează să dea undă verde pentru a canaliza fonduri UE în valoare de 37 miliarde EUR pentru a sprijini cetățenii, regiunile și țările care luptă împotriva pandemiei COVID-19.

Săptămâna trecută, Comisiile pentru dezvoltare regională și pentru pescuit au solicitat Parlamentului European să adopte în mod direct în plen, în cadrul „procedurii de urgență” (definită în conformitate cu articolul 163 din Regulamentul de procedură), măsurile din cadrul „inițiativei pentru investiții în răspunsul la coronavirus”.

Aceste măsuri propuse de Comisie au scopul de a canaliza 37 miliarde EUR din fondurile UE disponibile cât mai curând posibil pentru cetățenii, regiunile și țările cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus. Fondurile vor fi direcționate către sistemele de sănătate, IMM-uri, piețele forței de muncă și alte părți vulnerabile ale economiilor statelor membre ale UE.

La 13 martie, a fost publicată o propunere legislativă de modificare a Regulamentului privind dispozițiile comune, a Fondului european de dezvoltare regională și a Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime.

Comisia a propus să se direcționeze suma de 37 miliarde EUR în cadrul politicii de coeziune pentru a lupta împotriva crizei provocate de coronavirus, prin intermediul renunțării la obligația sa în acest an de a solicita ca prefinanțarea pentru fondurile structurale să fie returnată. Această sumă se ridică la aproximativ 8 miliarde EUR de la bugetul UE, pe care statele membre vor putea să o utilizeze pentru a suplimenta cele 29 miliarde EUR din fondurile structurale în întreaga UE.

Acces la Fondul de solidaritate pentru situații de urgență în domeniul sănătății publice

PE va aproba extinderea Fondului de solidaritate al UE pentru a acoperi urgențele în domeniul sănătății publice, punând la dispoziție până la 800 de milioane EUR în 2020.

Ca parte a răspunsului coordonat comun al UE la epidemia COVID-19, Comisia a propus includerea crizelor în domeniul sănătății publice în lista situațiilor de urgență ce pot fi susținute din Fondul de solidaritate al UE (FSUE).

Modificările vor permite ca:

  • nivelul plăților în avans pentru toate tipurile de dezastre să fie majorat la 25% din contribuția prevăzută de FSUE, limitată la maximum 100 milioane EUR;
  • nivelul total al creditelor pentru avansurile FSUE din bugetul anual să fie majorat de la 50 milioane EUR la 100 milioane EUR;
  • operațiunile eligibile să fie extinse pentru a include acordarea de sprijin într-o situație de urgență majoră în
  • domeniul sănătății publice, inclusiv asistență medicală, precum și măsuri de prevenire, monitorizare sau control al răspândirii bolilor.

Fondul de solidaritate al UE ajută în prezent statele membre și țările care își negociază aderarea la Uniune atunci când se confruntă cu o serie de dezastre naturale, inclusiv inundații, incendii forestiere, cutremure, furtuni și secete. Fondul a fost creat ca reacție la inundațiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002.

De atunci, a fost utilizat în cazul a 80 de dezastre de diverse tipuri: inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secetă. Până în prezent, au fost sprijinite 24 de ţări europene diferite, suma totală alocată depăşind 5 miliarde de euro. (Sursa: Parlamentul European)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. În sfârșit au înțeles și ei că numai UNIȚI vom trece cu bine și peste pandemie și peste criza economică. Era și timpul pentru un răspuns unitar din partea Uniunii Europene!

  2. Se poate si fara prezenta, fara diurne de reprezentare si cazare, etc. Se poate totul muuuult mai rapid si mai ieftin, deci. La sfarsitul pandemiei, vom scadea drastic bugetul de functionare al uzinei de gaz. Gata cu huruzeala, trecem la economie.

  3. Dezbateti, sigur, noi stam in casa și voi raspanditi virusul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.