G4Media.ro

Parlamentul European nu-l mai recunoaște pe Lukaşenko drept preşedintele Belarusului. OSCE a…

Parlamentul European nu-l mai recunoaște pe Lukaşenko drept preşedintele Belarusului. OSCE a constituit o misiune pentru investigarea încălcării drepturilor omului şi fraudelor electorale în această țară

Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezoluţie prin care nu-l mai recunoaşte pe Alexandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului. Actul e calificat de oficialii de la Minsk drept agresivă”, „îndepărtat de la realitate” şi „dezechilibrat”. În același timp, mai multe state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), printre care şi România, au constituit o misiune de experţi independenţi pentru investigarea încălcării drepturilor omului şi fraudelor electorale în Belarus, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

În rezoluţia votată cu 574 de voturi pentru, 37 împotrivă şi 82 de abţineri, Parlamentul European a respins rezultatele alegerilor prezidenţiale desfăşurate în Belarus pe 9 august, câştigate de preşedintele Aleksandr Lukaşenko cu 80% din voturi, dar despre care PE consideră că au fost fraudate şi ”au încălcat toate standardele internaţionale”, motiv pentru care eurodeputaţii solicită Uniunii Europene impunerea de sancţiuni şi subliniază că legislativul european nu-l va mai recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte începând cu data de 5 noiembrie, când acestuia îi expiră actualul mandat.

Ministerul de Externe din Belarus consideră că Parlamentul European, „care se descrie drept o structură serioasă, obiectivă şi democratică, nu a avut suficientă voinţă politică să privească dincolo de nasul său, să depăşească parţialitatea şi să nu devină ostatic al diverselor teme”.

„Analiza a fost înlocuită de un şir de propuneri emoţionale care nu duc nicăieri. Parlamentarii europeni ar trebui să aibă un minim de cunoştinţe de drept internaţional şi să respecte suveranitatea statelor terţe”, mai arată ministerul din Belarus.

Tot joi, Ministerul de Externe danez a anunţat, potrivit Reuters, că un grup de state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au constituit o misiune de experţi independenţi pentru investigarea încălcării drepturilor omului şi fraudelor electorale la scrutinul prezidenţial din Belarus.

Această misiune, care va investiga numeroasele relatări privind încălcări ale drepturilor omului înaintea, în timpul şi după alegerile din 9 august, urmează să publice un raport într-un termen de şase săptămâni, potrivit MAE danez.

Membrii OSCE care au constituit această misiune sunt Danemarca, Belgia, Canada, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Islanda, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi SUA.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene a anunţat că opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia este aşteptată luni la Bruxelles, unde se va întâlni cu miniştrii de externe din statele UE.

„Înaltul reprezentant Josep Borrell va organiza luni dimineaţă la Bruxelles o reuniune informală cu doamna Svetlana Tihanovskaia şi miniştrii afacerilor externe ai statelor membre ale UE”, a declarat agenţiei France Presse purtătorul de cuvânt Peter Stano.

Opozanta, refugiată în Lituania după alegerile din 9 august, va merge după această întâlnire la Parlamentul European. Aceasta este a doua ei deplasare oficială externă, după cea efectuată la Varşovia. Tihanovskaia a anunţat că pregăteşte o listă cu membri ai forţelor de ordine responsabili pentru violenţele şi arestările arbitrare survenite în timpul manifestaţiilor împotriva preşedintelui Lukaşenko, în vederea unor eventuale acţiuni penale în viitor, relatează Agerpres.

Miniştrii europeni de externe vor discuta despre sancţiunile pe care UE intenţionează să le adopte împotriva responsabililor de la Minsk, acestea urmând să fie supuse aprobării liderilor statelor UE la summitul din 24-25 septembrie.

Sursa Foto: parlamentul european

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Fascism în toată splendoarea lui…Președintele Iohannis a jucat în picioare drepturile doamnei Kovesi iar Merkel tot îl recunoaste.

  • @Emil – Bai, trollule, mai usor cu pianul pe scari. Te doare pe tine undeva de Kovesi, da’ na, sa zici si tu ceva care sa-l includa pe iohannis. Vezi ca stie toata lumea pe aici ca esti postac psd-ist

  • Priviti un prost in toata splendoarea sa

 2. ONU mai are vreun rol????

  • Ceva de genu:
   Se mai poate face ceva?
   O NU…😅

  • ONU da munitie trolilor putinisti ca Seb, le da o tinta sa atace.

 3. Uniunea Europeană nu are putere pe mapamond: nici în cuvânt, nici în fapte.
  Constatarea celor de la U.E. cu privire la acest lider (sau pseudo lider) al Belarusului este realistă, justă, dar rezoluţia lor nu are greutate – tot așa de pildă, după cum vorbele Copilului Roșcovan – nu au greutate.
  Iar dacă declarațiile /vorbele acestuia din urmă au ajuns să nu [mai] reprezinte mare lucru – datorită personalității sale (și nu numai), declarațiile Uniunii în cazul de față, nu au greutate mai deloc, pentru că U.E. nu are propria putere militară, la nivel european.
  Armată proprie.
  (De aceea – ar trebui voci tot mai numeroase în spațiul public, care să exprime crearea unei armate unice, la nivelul Uniunii.
  (Altminteri U.E. riscă să rămână o frumoasă /cosmetică „uniune .. și atât” – dar ne-reprezentativă pe plan internațional.)

  • putinika nu incalca drepturile omuluii ? nu fraudeaza alagerile ?

   ueSS (dupa cata SOLIDARITATE a fost manifestata in criza.kovid 19toamna) e un „uries” cu picioare de lut

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.