G4Media.ro

Parlamentul European dă un ultim vot pentru certificatele de călătorie și transmite…

Parlamentul European dă un ultim vot pentru certificatele de călătorie și transmite țărilor UE că devin responsabile pentru aplicarea cu succes a sistemului

Parlamentul European a avut marți o ultimă dezbatere pe tema introducerii certificatelor de călătorie în Uniunea Europeană înaintea votului final, marea majoritate a europarlamentarilor susținând această soluție și atrăgând atenția că de acum încolo responsabilitatea eliberării și aplicării certificatelor revine fiecărui stat membru în parte.

„Noi ne-am făcut treaba”, a punctat europarlamentarul Jan-Christoph Oetjen (grupul Renew Europe) o concluzie care a revenit în mai multe discursuri în dezbaterea din plen.

Jan-Christoph Oetjen a subliniat că acum este rândul statelor UE să pună în aplicare „fără birocrație” și gratuit sistemul certificatelor digitale care vor permite călătoriile în Uniunea Europeană.

Din partea grupul PPE, Elissavet Vozemberg-Vrionidi a afirmat că Uniunea Europeană a demonstrat în acest caz poate reacționa rapid atunci când se coordonează.

Și europarlamentarul Dragoș Tudorache (USR PLUS, grupul Renew) a insistat că UE a dat dovadă că „se poate mișca repede și poate construi soluții funcționale”.

„Nu perfecte, nu ideale, dar funcționale”, a spus Tudorache.

El a subliniat că de acum este rândul guvernelor naționale „să-și facă treaba” și să ofere cetățenilor europeni instrumentul tehnic care să le permită posibilitatea de a călători.

„Comisia Europeană a pus deja la dispoziție coloana vertebrală tehnică -gateway-ul UE. (..) Este foarte important ca, în umătoarele săptămâni, toate statele membre să își finalizeze pe deplin sistemele naționale de eliberare, stocare și verificare a certificatelor, astfel încât sistemul european să funcționeze începând cu 1 iulie”, a declarat și europarlamentul Cristian Bușoi (PNL, grupul PPE).

Tineke Strik (grupul Verzilor) a afirmat că sistemul va funcționa doar dacă statele membre „îl pun în aplicare în mod armonizat” și a insistat ca acestea să nu permită ca certificatul de vaccinare să facă discriminare între cetățenii deja vaccinați și cei care încă așteaptă un vaccin și nici să nu impună alte restricții.

Au fost și voci care nu sunt de acord cu introducerea unui certificat de călătorie, în special din rândul grupului ID, construit în jurul partidului lui Marine Le Pen din Franța.

Un astfel de mesaj a transmis și europarlamentul Cristian Terheș (PNTCD, grupul ECR), care a spus că se opune certificatelor de călătorie pentru că „suprimă” drepturi fundamentale și transformă UE dintr-un spațiu al libertății într-un „lagăr”.

„Fiecare persoană trebuie să fie liberă să aleagă în cunoștință de cauză dacă să se vaccineze ori nu, deoarece ea este singura care își asumă riscul unui astfel de ser experimental”, a spus Terheș, care a vorbit și despre „produse medicale experimentale” și despre faptul că „s-a ajuns în UE ca libertatea să fie egală cu vaccinarea”.

„Trebuie să contracarăm propaganda masivă împotriva vaccinării”, a fost replica transmisă de europarlamentara conservatoare Beata Kempa, colegă de grup cu Cristian Terheș.

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat marți în plenul Parlamentului European că toate statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să înceapă să emită certificatele de călătorie, pentru că altfel ar putea apărea „un blocaj uriaș” la 1 iulie 2021.

„E important să începem chiar de acum cu eliberarea acestor certificate, Cu cât mai multe probleme rezolvăm acum (…) cu atât va fi mai ușorprocesul pe durata veii. Atfel, riscăm să avem un blocaj uriaș la 1 iulie și nu ne putem permite acest lucru”, a declarat comisarul european la dezbaterea din Parlamentul European în urma căreia se va da votul final pentru introducerea certificatelor de călătorie în UE.

Rezultatul votul pentru introducerea certificatelor digitale COVID ale UE va fi anunțat miercuri dimineața.

După adoptare, urmeaază votul din Consiliul UE și publicarea în Jurnalul Oficial.

Sursa foto: site Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Sanatate!
    Bun si atunci cand te vaccinezi iti da o hartie alb negru dar daca vrei sa opti digital cum faci descarci ceva din googla play si treci ceva coduri de pe certificatul de vaccinare cum ca nu inteleg cum sal opti pe cel digital?
    O zi buna.