G4Media.ro

Parlamentul European ar putea interzice termenii de „burger vegetal” şi „cârnaţi vegetali”…

Parlamentul European ar putea interzice termenii de „burger vegetal” şi „cârnaţi vegetali” pe motiv că derutează consumatorii

O propunere a Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European vizează interdicţia ca alternativele vegetale la carne să mai poată fi comercializate sub acest nume, scrie The Guardian.

Ar fi interzişti termeni precum „burger vegan” şi „cârnat vegan”, precum şi cei care fac comparaţia între iaurt şi brânză şi alternativele lor vegetale.

Vânzarea acestor produse creşte foarte rapid, dar lobby-iştii din industria agricolă şi a cărnii acuză că termenii induc oamenii în eroare şi reprezintă un „furt cultural” pe seama industrii cărnii.

Adversarii propunerii însă, precum Unilever şi Nestle, susţin că aceste acuzaţii sunt ridicole şi ar încălca inclusiv eforturile UE de a ajuta consumatorii să aleargă mâncare produsă sustenabil şi care poate reduce emisiile de carbon.

Propunerile celor din industria cărnii prevăd că „numele folosite pentru produsele din carne vor fi rezervate exclusiv pentru produse care conţin carne, inclusiv friptura, cârnaţii, escalopul sau burgerul”.

Există deja o interdicţie pentru produsele vegetale care sunt denumite lapte, smântână, unt, brânză şi iaurt, dar această a doua propunere ar extinde interdicţia şi pentru produsele care se aseamănă cu ele.

Reprezentenţii din industria produselor vegetale consideră însă că această propunere este aberantă. „La fel de bine cum nu există unt în untul de arahide, consumatorii de burgeri vegetali ştiu exact ce cumpără”, a explicat Jasmin de Boo, de la grupul de lobby ProVeg International.

Propunerile au fost avansate de comisia pentru agricultură a Parlamentului European şi urmează să fie votată marţi, în cadrul discuţiilor privind bugetul de 350 de miliarde de euro al Politicii Agricole Comună.

sursă: The Guardian // sursă foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Buna ziua
    Ce doriti ? Burger sau burger?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.