G4Media.ro

Parlamentul European anunță că are „dovezi copleșitoare” ale încălcării statului de drept…

sursa foto: Twitter

Parlamentul European anunță că are „dovezi copleșitoare” ale încălcării statului de drept în Polonia/ Comisia de Libertăți Civile va adopta un proiect privind deteriorarea continuă a democrației poloneze

Comitetul pentru libertăți civile (LIBE) urmează să adopte un proiect de rezoluție privind deteriorarea continuă a democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale din Polonia, anunță Parlamentul European.

După votul de marți cu privire la amendamente, proiectul raportului intermediar va fi depus spre aprobare finală la nivelul comitetului, joi dimineață, de către președintele Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES).

Textul se concentrează pe funcționarea sistemului legislativ și electoral, independența sistemului judiciar și drepturile judecătorilor și protecția drepturilor fundamentale în Polonia.

Deputații sunt profund îngrijorați de faptul că situația din Polonia s-a deteriorat serios de la declanșarea articolului 7 alineatul (1), în ciuda audierilor purtate cu guvernul polonez în cadrul Consiliului, în urma propunerii Comisiei Europene din decembrie 2017, a mai multor schimburi de opinii cu deputații, rapoarte alarmante ale Organizația Națiunilor Unite, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Consiliul Europei și patru proceduri de încălcare lansate de Comisie.

Rezoluția punctează următoarele teme-cheie:

  • puterile de revizuire constituțională preluate de Parlament din 2015, utilizarea procedurilor legislative accelerate, precum și evoluțiile recente referitoare la modificările legii electorale și ale alegerilor organizate în timpul unei urgențe publice;
  • schimbări largi în sistemul judiciar al țării, care a fost adoptat în ultimii ani, de la modul în care sunt făcute numirile, până la procedurile disciplinare, care prezintă un risc grav pentru independența judiciară;
  • situația drepturilor fundamentale, în special libertatea de exprimare, libertatea și pluralismul media, libertatea academică, libertatea de întrunire și de asociere;
  • incriminarea de facto a educației sexuale, precum și discursul de ură, discriminarea publică, violența împotriva femeilor, violența în familie și comportamentul intolerant împotriva minorităților și a altor grupuri vulnerabile, inclusiv persoanele LGBTI și limitarea drastică, apropiindu-se de interzicerea de facto a avortului și limitarea accesului la pilulele contraceptive de urgență.

În consecință, „invită Consiliul și Comisia să se abțină de la interpretarea strictă a principiului statului de drept și să utilizeze procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (1) din TUE la potențialul său maxim […] pentru toate principiile consacrate. la articolul 2 din TUE, inclusiv democrația și drepturile fundamentale”.

Observând că ultima audiere a Consiliului „a avut loc în decembrie 2018”, textul îndeamnă Consiliul „să acționeze în sfârșit […] constatând că există un risc clar de încălcare gravă a valorilor menționate la articolul 2 din TUE, în lumina unor dovezi copleșitoare ale acestora”.

Pașii următori

Textul modificat va fi supus votului joi dimineață, cu rezultatele așteptate după-amiază. Raportul intermediar este programat să fie dezbătut și votat în plen în septembrie 2020.

sursa foto: Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Fiți seriosi, daca ar avea mafia și crima organizata instituționala din Romania n-ar face parte din Schengen si n-ar intra fără vize în SUA..

  2. Din temele abordate in rezolutia respectiva primele doua
    („1. revizuire constituțională , utilizarea procedurilor legislative accelerate, modificările legii electorale si 2. schimbări largi în sistemul judiciar – modul în care sunt făcute numirile, procedurile disciplinare”) sunt bla bla-uri vagi pe care inca nu le-am vazut demonstrate cu subiect si predicat.
    A treia tema este pur si simplu o minciuna sfruntata – „situația drepturilor fundamentale, în special libertatea de exprimare, libertatea și pluralismul media, libertatea academică, libertatea de întrunire și de asociere.”
    Vreau sa vad si eu exemple concrete de incalcare a acestor drepturi de catre guvernul conservator polonez! PE-ul incurca Polonia cu Rusia.
    Singura tema reala si care conteaza cu adevarat pentru PE-ul multi-culti si PC este ultima – „incriminarea de facto a educației sexuale, discursul de ură, discriminarea publică, … comportamentul intolerant împotriva minorităților și a altor grupuri vulnerabile, inclusiv persoanele LGBTI și limitarea drastică, apropiindu-se de interzicerea de facto a avortului”.
    Pe romaneste, PE-ul s-a suparat ca au castigat din nou conservatorii lui Duda si vrea sa impuna sanctiuni guvernului conservator polonez pentru politicile conservatoare pentru care poporul polonez i-a votat.

    • Evident! Cum e si aici, pe viitor o sa fi sanctionat de comunistiune pentru simplu motiv ca nu ai umplut tara cu oameni „oropsiti”, ca nu transformi toate institutiile in muzee lgbt, si ca ni transformi barbatii in femei.

  3. Ahahaha, ieuropenii sunt buthurt fiindca nu a iesit la alegeri cine voia coana Ieuropa. Gata, s-a desfiintat democratia, mai bagam si ceva tehnocrati daca prostii se las calariti. Kodruza, scrie repede o compunere, cum i-ai scris si lui Orban inainte de alegeri.

    • Ieuropa, ieuropa, verner, verner tipa postacelul rus zvarcolinduse.
      Ia, acuma tipa ieuropa, ieuropa, verner, vernet si in rusa daca vrei sa te creada macar mata.

  4. Vad ca unii iau in ras situatia din Polonia. Nu este de ras. Problema reala nu este cu educatia sexuala vs. religie, desi si asta este serioasa (pentru ca impune obscurantismul religios). Problema reala este ca Polonia este condusa de niste taranoi care nu se simt Europeni. In mentalitate, da sunt mai aproape de Rusia decat de Europa.
    Pt Emil: ba da. Polonia a intrat in Schengen si in toate alea pentru ca a fost copilul alintat al Europei, si UE vroia sa bage cu orice pret Polonia in toate institutiile, pentru ca la momentul respectiv, Polonia era (datorita dimensiunilor) considerata tara cheie care trebuie „inclusa in Europa” „pentru reunirea continentului” etc. Si dupa ce s-au fript cu borsul Polonia si Ungaria, au inceput sa sufle si-n iaurtul Romania.

    • @Ioan Tu ai auzit de vorba aia de gradinita „Cine zice ala e”?
      Cam asa si cu declaratia ta „Polonia este condusa de niste taranoi”. Doar pentru ca respectivii lideri au alte valori si alta optica fata de tine asta ii face „taranoi” si ca „nu se simt europeni”? Au declarat ei asta, ca nu se simt europeni? Ai macar habar ce inseamna Europa si proiectul UE, ca sa faci astfel de afirmatii? Stii cine au fost Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi si Robert Schuman, „parintii fondatori” ai UE?
      Au fost oameni cu valori profund conservatoare, care au gandit UE ca pe o constructie fundamentata in valorile culturii iudeo-crestine, nu pe aiureli multi-culti, globalisme, PC-uri si legebetisme, cum o ardeti voi astazi ca asta ar insemna „europenism”.
      Guvernul conservator polonez este mult mai „european”, in sensul de fidel ideii initiale de UE, conform parintilor fondatori, decat magaoaia birocratica de la Bruxelles.
      PS N-o mai da pe aia cu „Polonia e mai aproape de Rusia decat Europa” ca te faci rau de ras. Polonezii si balticii (conservatorii majoritari) sunt cei mai anti-rusi si anti-Putin din toata Europa. Pune mana si cauta politica externa a Poloniei, Estoniei, Letoniei si Lituaniei inainte sa mai eliberezi gratuit astfel de afirmatii din putul propiei gandiri.

    • ori esti p.rost ori estio pr.ost! sau ai tras ceva pe nas?

  5. În Polonia ministrul justiției este și procuror general, deci de câte dovezi mai avea nevoie UE? Televiziunea și radioul public polonez se ocupă cu prea-slăvirea conducătorilor iubiți, la fel cum face TVR cu PSD-ul. Când a avut nevoie de fonduri europene, Polonia a fost europană. Acum când încep controalele la fonduri europene, politicienii sunt euro-sceptici. Bine măcar că rămân în NATO.

    • @Alinuta Minti prin omisiune.
      Ce nu spui tu in comentariul tau este ca masura de contopire a functiilor de ministru al justitiei si a procurorului general in Polonia este din 1990, de cand este stat democratic!
      Asa functioneaza la ei. Asa era si cand au intrat in 2004 in UE.
      Daca era o problema dpdv al UE aceasta chestiune, cu siguranta le-ar fi pus in vedere s-o remedieze in procesul de aderare. Dar nu a fost si nu li s-a imputat aceasta chestiune.
      Pseudo-argumentul tau ca „Polonia a fost europeana cand a avut nevoie de fonduri … [iar acum sunt] euro-sceptici.” e o varza care nu spune absolut nimic. In Polonia au guvernat si liberali din 2004, de cand au aderat la UE. Conservatorii polonezi, condusi de Lech Kaczyński si Andrej Duda de atunci, au fost foarte consecventi in politicile practicate.
      Cat despre ce inseamna proiectul UE si a fi „european”, vezi ca a explicat Ralph mai sus cum e cu istoria UE si fondatorii ei.

    • Kenobi, UE nu a spus nimic pentru ca au inchis ochii in mod deliberat, pentru ca au vrut neaparat Polonia in UE (cum am spus int-un alt comentariu aici). Au suflat in coarnele Poloniei (si Ungariei). Iar toate criticile si le-au rezervat la vremea respectiva pentru Romania. Nu ca Romania nu avea probleme. Avea si criticile erau meritate. Dar faptul ca UA a favorizat Polonia si Ungaria a fost profund nedrept.

      Si ca sa revenim la treburile noastre, cu toate probleme ei actuale (saracia, ruralismul, coruptia, etc), Romania are o societate civila mai puternica decat in Polonia, si in general Romania este Occidentala in esenta ei. Polonia a avut intotdeauna doar o spoiala de Occidentalism, unul oportunist. Noi in Romania vorbim direct despre formele fara fond, dar in Polonia tot Europenismul lor este un fals. A fi catolic nu inseamna IN SINE ca esti European (iar a fi Ortodox nu inseamna IN SINE ca nu esti Occidental). Si maghiarii (cei vechi) s-au facut catolici din oportunism, si nimic altceva.

      Pe scurt, scotand din discutie tarile Baltice (caci esti putin alt context – ele intra la Europa de Nord) si Cehia (care este un caz special, cultura amestecata, dar in esenta Occidentala), in estul Europei (sau Europa Centrala, cum preferi – concluzia mea este acceasi:) exista un singur stat Occidental veritabil: ROMANIA.

    • corectie: iar a fi Ortodox nu inseamna IN SINE ca nu esti Oriental.

    • Corectie la corectie (hai ca am facut o varza; scuze):
      iar a fi Ortodox nu inseamna IN SINE ca esti Oriental.
      Deci corectia anterioara a fost inutila.

    • @Kenobi
      1. Nu am știut că e din 1990. Mersi că mi-ai spus.
      2. Ți se pare un argument valid că dacă e din 1990 trebuie trecut cu vederea în 2020? Adică dacă aveau o justiție dependentă de politic în 1990 trebuie să continue așa?
      3. Conservatorii au limitat drepturile și libertățile în ultimii ani, asta cu greaua moștenire de la ăilalți care au fost înainte nu ține.
      4. Conservatorii au început să fie euro-sceptici când a început UE să verifice ce au făcut cu banii europeni. Ți se pare o coincidență?

  6. @Ioan Sunt cu totul de acord cu tine: ai facut o (mare) varza! 🙂
    Daca argumentul Alinutei este format din acuzatii cliseu, lipsite de adevar si continut, al tau este format exclusiv din impresiile tale despre Polonia.
    Adica pur si simplu te dai cu parerea:
    -ca UE a favorizat Polonia si Ungaria la aderare
    -ca UE a defavorizat Ro la aderare
    -ca europenismul Poloniei este fals etc.
    Si, pentru numele lui Dumnezeu, ce vrei sa zici cu “occidentalismul” Poloniei si al Romaniei?? Tu ai citit ce ai scris inainte sa postezi?
    In cadrul culturii europene, nici noi, romanii, nici polonezii nu suntem occidentali.
    Suntem europeni, dar nu occidentali. Occident = Vest! Capisci?

    • Cu occidentalismul am vrut sa spun, si am spus, ESENTA modului de gandire. Mentalitatea (fie ea recunoscuta ca atare sau nu). Si da, stiu cum gandesc si Polonezii.
      Parerea mea despre Polonia este bazata, ca si in cazul oricarei alte tari (inclusiv Romania) din intelegerea mea. (Si pot dezvolta daca este cazul, dar nu este – nu aici).