G4Media.ro

Parlamentul a votat un proiect de lege inițiat de PSD prin care…

Parlamentul a votat un proiect de lege inițiat de PSD prin care foștii proprietari vor putea fi împroprietăriți cu păduri care au aparținut dintotdeauna statului/ WWF: Facem apel la Preşedintele României să nu promulge legea/ Ne va prejudicia pe fiecare dintre noi

Organizația World Wide Fund atrage atenția, într-un comunicat, că parlamentarii au votat, săptămâna trecută, un proiect de lege prin care foștii proprietari deposedați abuziv de comuniști vor fi împoprietăriți cu păduri care au fost dintotdeauna statului.

”Facem apel la Preşedintele României să nu promulge legea şi să o întoarcă în Parlament, iar aleşilor le solicităm să respingă proiectul de lege care, dacă îl vor adopta, ne va prejudicia pe fiecare dintre noi, deschizând calea unor noi abuzuri şi adâncirii crizei tăierilor ilegale”, se arată în comunicatul WWF.

Proiectul de lege, inițiat de 15 deputați și senatori, din care 13 de la PSD, unul de la PMP și unul de la ALE, a trecut de Parlament la data de 28 iulie. Pe data de 3 august a fost trimis la Președinție.

În esență, proiectul prevede că că ”în situația în care restituirea terenurilor forestiere pe vechile amplasamente nu este posibilă, reconstituirea dreptului de proprietate se face pe alte amplasamente de pe raza unității administrativ – teritoriale, chiar dacă acestea s-au aflat în proprietatea statului român înainte de anul 1948, au intrat în proprietatea statului sau au fost incluse în amenajemente silvice după această dată”.

Astfel, ministerul agriculturii și Autoritatea Națională pentru restituirea proprietăților vor demara procedurie pentru schimbarea regimului juridic al terenurilor ce fac obiectul situației centralizatoare, aflate în proprietatea publică a statului și trecerii acetora în proprietatea privată a statului pentru a fi afectate restituirii în natură.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, după anul 2017 s-a intrat într-un blocaj, iar statul român avea somație de debolcare a procesului de recontruire a dreptului de proprietate asupra terenurilor.

În expunerea de motive se mai arată că în prezent, „comisiile județene de fond funciar nu mai reconstituie dreptul de proprietate nici asupra vechilor amplasamente ale proprietarilor deposedați și nici nu aprobă restituirea suprafețelor stabilite prin hotărâri judecătorești, solicitând în schimb Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților să demareze procedurile legale pentru emiterea de hotărâri de guvern privind schimbarea regimului juridic al acestor terenuri.”

Vezi aici integral proiectul de lege adoptat de Parlament

„Se estimează că prin această lege urmează să se retrocedeze alte cca 1,2 milioane de hectare de păduri, ceea ce ar echivala cu suprafața tuturor pădurilor din județele Brașov, Sibiu, Mureș, Covasna și Harghita. Statul va mai deține cu puțin peste 20% din cele 7 milioane de hectare de păduri ale României” – Radu Vlad, coordonator proiecte regionale la WWF România.

Potrvit WWF, proiectul de lege are potențial distructiv din cel puțin trei motive:

 • 1. Nu se cunosc exact nici suprafețele necesare pentru fi retrocedate, nici locațiile unde vor avea loc viitoarele împroprietăriri. În prezent se cunosc doar cei care au solicitat și au obținut un titlu valabil, însă există numeroase alte cazuri aflate fie în soluționarea instanțelor, fie persoane care încă nu au cerut reconstituirea dreptului de proprietate.
 • 2. Fragmentarea proprietății statului fără un cadru de administrare coerent va duce la o incoerență în administrare, ca sa nu mai vorbim despre impactul asupra biodiversității cauzat de fragmentarea gestionării.
 • 3. Se va da pădurea care a fost dintotdeauna a statului, în loc să se compenseze persoanele care au fost prejudiciate de naționalizare și, în considerarea interesului public, să se păstreze pădurea care e a fiecăruia dintre noi.

WWF mai arată în comunicat că,  fără vreun studiu de impact, fără o analiză socio-economică, dar mai ales, în ciuda faptului că este unanim acceptat faptul că sistemul de retrocedare haotică a fost una din cauzele principale ale tăierilor ilegale, ”aleşii au decis să hăcuiască pădurea statului, bunul fiecărui cetăţean.”

Sursa Foto: WWF/ Autor: Mihai Constantineanu

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. comunistii sunt cei mai mari hosti si cei mai mari criminali din istorie!

  VREI SA JEFUI$ESTI. ITI FACI O LEGE! NOUA POLITICA A PARTIDULUI!

 2. Proiectul este executat la presiunea tâlharilor care au extorcat drepturi litigioase.

  • justitia Partidului a tarat zeci de ani proprietarii prin tribunale.
   cand au vandut mafiei, gata, secunda doi, rezolvat.
   justitia comunistilor, justitia dornenilor si tudoreilor.

  • Daca s-ar aduna terenurile din toate actele de proprietate, ar rezulta ca Romania are o suprafata de 3 ori mai mare decat cea reala.

   O sa apara de prin arhive, ca prin farmec, o multime de documente vechi, toate atestand ca bunicii lui X si strabunicii lui Y au avuta candva in proprietate dealuri si munti intregi, in valoare de cel putin cateva zeci de milioane de euro, pro familie.
   Toti nomenclaturisii care pe vreme lui Ceausescu se laudau cu „originea sanatoasa” din familii sarace de muncitori si tarani, vor prezenta acum acte de proprietate pt care si Printul Charles, cu toti Hohenzollernii ar crapa de invidie!

 3. guzganul rozaliu nu s-a saturat de cate paduri si-a retrocedat ?
  mai vrea ?

 4. Voi i-ati votat, intotdeauna au fost votati, n-au picat din cer.

 5. Dupa 30 de ani nu se mai satura odata urmasii fostilor proprietarai la care le-am dat noi ceilalti bani si bunuri de poate 50 miliarde de euro pana acum, bani imprumutati cu dobdanda de la generatiile viitoare si care au fost luati dezvoltarii Ro deaia nu avem drumuri, spitale etc . din cauza legilor de retrocedare care nu au neplafonat despagubirile . daca plafonam ca in Ungaria la 21.000 dolari despagubirile tereminam demult cu toate astea paltind sute de mil dolari in total si nu zeci de miliarde de dolari .

 6. AZI am primit de la DECLIC(sunt membru al comunitatii DECLIC!) urmatorul mesaj:
  „Vești bune, din când în când! Mai ales când veștile sunt despre păduri și vin după o luptă crâncenă cu cei ce vor, de dragul profitului, să le pună la pământ, aceste vești sunt bune pentru că tu te-ai implicat și ai înclinat balanța în partea celor ce iubesc pădurea.
  Dar înainte, hai să-ți povestesc cum s-a întâmplat.

  „Tăiați-i microfonul! Terminați cu tâmpenia asta!”
  Este replica uluitoare cu care a fost întâmpinată colega mea, Cătălina, de un parlamentar PNL. Eram invitați, oficial, în Comisiile Camerei Deputaților, la dezbaterile publice pe tema modificărilor la Codul Silvic. Aceste modificări sunt extrem de necesare, pentru că, așa cum stau lucrurile în prezent, hoții pot fura cu legea de partea lor.

  Eram acolo pentru a le spune deputaților că 49 000 de membri Declic le cer, printr-o petiție, să îndrepte o lege strâmbă care permite hoților să toace lemnul furat și să-i piardă, astfel, urma.

  Le-am mai cerut să respingă un amendament propus de industria forestieră, făcut special pentru ca Schweighofer și alte companii foarte mari, să poată intra mai adânc cu drujba în păduri și să elimine, prin monopol, firmele mici.

  Despre acest amendament, făcut cu dedicație pentru firma austriacă, vorbea Cătălina când parlamentarul PNL Vasile Gudu s-a pornit să urle (nu e o exagerare) la președintele comisiei, cerând să i se taie microfonul reprezentantei Declic.

  Președintele Comisiei, PSD-istul Alexandru Stănescu, a făcut chiar mai mult, ne-a interzis accesul la următoarea ședință, la care trebuia să se și voteze modificările propuse la legile silvice. Ne-a explicat că parlamentarii fac legea, nu ecologiștii.
  Dar, surpriză!
  A invitat un reprezentant al industriei care a amenințat că dacă deputații nu elimină legea anti-monopol, care încurcă marile companii, o să organizeze proteste.
  Acea zi s-ar fi putut termina foarte rău pentru păduri, dar, din fericire, nu a fost cvorum și votul s-a amânat pentru ședința următoare. Așa că am avut timp să ne mobilizăm, să facem cât mai cunoscută cârdășia dintre PSD-PNL și cei ce ne distrug pădurile. Am publicat reclama de mai jos în unul dintre cele mai citite ziare și am explicat cât de grave ar fi urmările dacă prevederile anti-monopol sunt eliminate. ”

  PSD-PNL=aceeasi mizerie!!
  Reclama DECLIC suna asa: „PSD+PNL+Schweighofer =LOVE! Luati drujba din mâna Schweighofer!! Implica-te si tu”!!!

  • Nu mă miră. In judetul Hunedoara proveniența principală a cotizațiilor/donațiilor pentru partide este din furturile si exploatarea ilegală de lemn. In zona mea sunt chiar PeNaLii principalii actori. Fura toti, de la ala cu ajutorul social pana la primar si cu ajutorul utilajelor primariilor se incarca lemnele in vazul lumii fara nici o jena.

  • @lili:
   Bravo !

 7. Mmmmm da. Nu mai au de unde fura și li s-a făcut dor de păduri, că de-acolo se poate fura ca-m codru.

 8. Băi frate, dar ce tot trebuie făcut apel la Președinte sa nu promulge anumite legi, ce el e tâmpit?!!

 9. Pădurea aceea “a noastră a tuturor” este cea mai prost administrată, tâlhărită, tăiată.
  Retrocedarea proprietății – inclusiv prin suprafețe echivalente – este baza oricărei societăți sănătoase.
  Pădurea vine cu sarcini și pot fi puse chiar obligații suplimentare, în cazul acesta.
  La stat pădurea nu este a noastră a tuturor, cum se zicea în comunism, ci a nimănui.

  • @MVM – Adica vrei sa spui ca sacalii aia care au cumparat drepturi litigioase pe bani grei de la mostenitorii de drept (sau nu) au facut-o pentru binele poporului roman, pentru protejarea padurilor noastre? Nici macar nu stiu daca sa rad sau sa plang. Nimeni, dar absolut nimeni nu da o groaza de bani fara speranta ca ii va recupera insutit. SI cum altfel ar putea sa-i recupereze daca nu taind si iar taind…

 10. acu’ sa vedeti afaceri cu drepturi litigioase, urmate de afaceri cu masa lemnoasa!

 11. Romani, va ordon: la drujbe! In alta ordine de idei, mi e scarba.

 12. Presupun că actele false sunt pregătite deja, iar domnul preș. Klaus Iohannis va promulga legea cu o mare bucurie în suflet, deci, PA pădurile ROMÂNIEI, trăiască USL-ul! .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.