G4Media.ro

Pariul câștigător al lui Dragnea junior înainte de izbucnirea pestei porcine: a…

Pariul câștigător al lui Dragnea junior înainte de izbucnirea pestei porcine: a renunțat la cumpărat porci și s-a reprofilat pe carcase/ O legătură cheie cu Geronimo Brănescu, șeful Autorității Naționale Sanitar Veterinare

Ferma de porci din comuna Salcia, cea mai importantă afacere la vedere a familiei lui Liviu Dragnea, şi-a schimbat strategia de afaceri în acest an, înainte de apariţia primei ştiri oficiale la data de 31 mai despre depistarea pestei porcine în România, după cum rezultă din documentele oficiale ale APIA și ANSVSA consultate de G4Media.ro. Fiul preşedintelui PSD a renunţat încă din această primăvară să mai cumpere mii de porci sub 25 de kg din străinătate, așa cum a procedat în alți ani, pe care să-i crească în Salcia. În schimb, ferma sa s-a ocupat în special de achiziţia şi apoi tranşarea carcaselor de porcine.

 • Instituţia care deţine toate informaţiile privind focarele şi extinderea pestei porcine în România este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Preşedintele autorităţii este Geronimo Răducu Brănescu, omul de încredere şi un fost asociat al omului de afaceri Paul Sorin Stănescu, cel care va fi naşul de cununie al lui fiului lui Dragnea la nunta programată pentru sfârșitul lunii august.
 • Dacă la finele anului trecut în ferma din Salcia erau şi 15.000 de animale pentru care s-au încasat subvenţii de la Uniunea Europeană, anul acesta în saivanale din Salcia nu au fost mai mult de 5.000 de animale. Informația a fost semnalată, inițiat, de o anchetă realizată de Libertatea.ro
 • Schimbarea de strategie din această primăvară l-a ferit pe fiul lui Liviu Dragnea de la faliment sau de pierderi importante în cazul în care pesta porcină ar ajunge în Teleorman.

Fane Dragnea, aşa cum este cunoscut Ştefan Valentin Dragnea în Turnu Măgurele, fiul preşedintelui PSD, a hotărât înainte de confirmarea oficială a pestei porcine, în 2018, în România să nu mai cumpere porci pentru a-i îngrăşa. A decis în schimb să proceseze carcase pe care le cumpără. Asta după ce, în 2016 şi 2017, efectivele de animale crescute în comuna din Teleorman au fost mereu tot mai mari.

Schimbarea strategiei a făcut că ferma de porci a lui Dragnea jr să fie ferită de faliment sau de pierderi de un milion de euro, în cazul în care pesta porcină se extinde în Teleorman.

Ferma Salcia este o firmă specializată în creşterea porcilor. Societatea este deţinută de Ştefan Valentin Dragnea, care are 90% din acţiunile societăţii, restul de 10% sunt deţinute Ilie Liviu Dragne. Acesta şi Liviu Dragnea sunt consăteni, amândoi s-au născut în comuna teleormăneană, Gratia.

Subvenţii UE pentru 34.000 de porci în 2017. La începutul anului trecut, conform unor documente obţinute de G4Media.ro, Ferma Salcia anunţă ANSVSA că estimează că va abatoriza 70.000 de porci. Jumătate din acest număr ar fi trebuit să fie carcase achiziţionate de societatea familiei Dragnea de la alte ferme din ţară şi din străinătate.

De la Agenţia Naţională de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) am aflat că în 2016, Ferma Salcia a primit subvenţii de 665.812 de euro, sumă aferentă pentru un număr de aproximativ 24.000 de animale, dacă se ţine cont de cuantumul primit de ferma de porci pentru bunăstarea animalelor.

Pentru anul trecut, suma subvenţiilor acordate pentru bunăstarea animalelor a crescut la 978.232 de euro, aproximativ un milion de euro. Valoarea subvenţiei se acordă după o formulă din care reiese că la Salcia au fost crescuţi 34.000 de porci.

Aşa cum ne-au explicat administratorii de anul trecut ai fermei din Salcia şi foşti cenzori ai firmei, în saivanele lui Dragnea jr sunt crescuţi porci cu o greutate sub 25 de kilograme, cumpăraţi din Olanda şi Germania. Ei sunt îngrăşaţi cu furaje tratate cu vitamine, în ferma din Teleorman, unde în trei-patru luni ajung la o greutate optimă de sacrificare, de 100 de kilograme.

La Salcia, sunt pe parcursul anului între 4.000 şi 17.000 de porci, în funcţie de cerere şi de momentele de sacrificare. Între mai şi decembrie au fost, în ultimii ani, peste 10.000 de porcine în saivane.

Schimbarea de strategie a coincis cu pesta porcină. ”Din februarie şi pănă acum, în august, în ferme nu au fost mai mult de 4.000 de porci, cifra aceasta au raportat-o şi nu am dubii că datele au fost greşite”, ne-a declarat un oficial care a avut acces la datele trimise de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman la Prefectură.

Numărul acesta a fost confirmat astăzi şi de o investigaţie publicată de echipa lui Cătălin Tolontan pe site-ul Libertatea.ro. În această anchetă este citat un angajat al Fermei Salcia, care susţine că în saivane sunt 3.000 de porcine.

Conform datelor obţinute de la reprezentant al ANSVSA, societatea a anunţat autorităţile statului că materia primă folosită în produsele cu marca Ferma Salcia, altfel spus – carnea de porc, provine 80% din carcase achiziţionate de la parteneri. Reprezentanţii autorităţii şi administratorii fermei din Salcia nu au dorit să dialogheze oficial pe acest subiect.

Ştefan Valentin Dragnea nu a putut fi contactat, acesta nefiind la niciuna dintre societăţile unde este acţionar pentru a ne explica de ce a apelat la această schimbare de strategie.

Decizia fiului lui Dragnea jr a picat la fix, pentru că Ferma Salcia a limitat pierderile în cazul extinderii pestei porcine în Teleorman. În loc să sacrifice 12.500 de animale, câte erau anul trecut în august, sau 17.000 câte erau în noiembrie-decembrie, aşa cum reiese din informaţiile obţinute de la ANSVSA, Dragnea jr va sacrifica, în cel mai rău caz, doar 3.000 de porcine.

Reamintim că, în acest an, anunţul privind pesta porcină în România a apărut în 31 mai pentru zona de Nord-Vest (judeţele Satu Mare, Bihor şi Sălaj) şi în 11 iunie pentru Sud-Est (judeţele Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa).

Cine este șeful de la ANSVSA. Această schimbare de strategie a lui Ştefan Valentin Dragnea a fost făcută în această primăvară, când fermierii fac contracte de achiziţie de animale şi planuri ca scroafele să fete cât mai mulţi purceluşi. Decizia a venit la fix. Apariţia pestei porcine în Moldova, Dobrogea şi sudul ţării a afectat industria şi i-a prins pe crescătorii cu multe animale în saivane, care nu sunt cumpărate nici măcar pe piaţa internă.

„Ce s-a întâmplat în Tulcea (n.r. – la Carniprod Tulcea au fost sacrificate peste 40.000 de animale) se poate întâmpla în orice mare fermă dintr-un judeţ cu pestă. Virusul poate fi în furaje, să fie adus de muncitori. Numai ca să ţii virusul departe de fermă cu peste 10.000 de porci este nevoie de o investiţie minimă de 100.000 de euro pe lună. În aceste momente este bine să ai sub 5.000 de animale”, ne-a explicat un crescător de animale din Galaţi, judeţ unde a fost depistată pesta porcină.

Instituţia care ar trebui să deţină, toate informaţiile, despre pesta porcină, cazuri depistate şi răspândire, înainte de a fi făcute publice este Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Fiul lui Liviu Dragnea are şi intrare directă la ANSVSA, pentru că tatăl său l-a pus preşedinte al autorităţii pe omul de încredere al lui naşului său de cununie de la nunta de la sfârşitul lunii august.

Sorin Paul Stănescu și Geronimo Brănescu

Omul naşului. Odată cu numirea guvernului condus de Sorin Grindeanu, la sfârşitul anului 2016, la conducerea ANSVSA, instituţie aflată în subordinea executivului, a fost numit la începutul lui 2017 Geronimo Răducu Brănescu. Medicul veterinar născut în Ialomiţa s-a remarcat în 2012, când a fost numit director executiv la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanţa, post în care a stat până la avansarea în fruntea ANSVSA. (Vezi aici CV-ul complet)

„Nu este unul dintre specialişti sau manageri apreciaţi în domeniu şi acest lucru se vede în ultima lună. În agricultură şi zootehnie, toată lumea spune că Geronimo Brănescu este omul de încredere al lui Sorin Paul Stănescu, unul dintre afaceriştii apropiaţi de Dragnea”, ne-a declarat unul crescătorii de animale din Dobrogea.

Sorin Paul Stănescu este nimeni altul decât viitorul naş al fiului lui Dragnea. Aşa cum reiese din invitaţia la nunta din 26 august, de la Palatul Snagov, naşii lui Ştefan Valentin Dragnea vor fi Sorin Paul şi Doina Stănescu. Invitaţia la nuntă a fost publicată prima dată de „Libertatea”.

Legăturile dintre naşul lui Dragnea jr şi şeful ANSVSA sunt confirmate inclusiv în documentele privind afacerile familiei Stănescu.

Sorin Paul Stănescu a fost asociat, prin intermediul SC Pasteur SA, cu Geronimo Răducu Brănescu  în firma Farmec Reserch&Industries Impex din Feteşti, judeţul Ialomiţa, aşa cum reiese din Monitorul Oficial nr.4473 din 2015. Potrivit documentului indicat, Sorin Paul Stănescu este administratorul Pasteur. Soţia sa, Doina Stănescu, este totodată şi acţionarul unic al companiei.

Naşul lui Dragnea jr este un om de afaceri care a fost implicat în retrocedarea controversată sau achiziţia unor terenuri în Bucureşti, printre care şi Institutul Pasteur. Companiile lui Sorin Paul Stănescu produc insecticide şi dezinfectanţi veterinari.

Cifrele pestei porcine

 • 5,5 milioane de porci ar urma să fie crescuţi în România în 2018
 • 1 milion de porci ar reprezenta piaţa neagră, adică animale nefiscalizate şi, deseori, lipsite de controale veterinare
 • 20% dintre animalele sacrificate legal sunt purcei născuţi în ferme din ţara noastră, restul sunt purcei cumpăraţi din străinătate şi îngrăşaţi în România
 • 1,1% din totalul porcilor din România au fost sacrificaţi după apariţia pestei porcine africane în România, adică aproape 61.000 de animale
 • 8 judeţe au înregistrat cazuri de pestă porcină africană
 • 557 de focare de infecţie au fost descoperit
 • La nivel național până la data de 02.08.2018 au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată.

(Sursa foto deschidere: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Din ’90 incoace au existat tot timpul baieti „destepti”, care aflau primii ce avea sa se-ntample.
  Cine a avut informatia la timp, a avut puterea, adica a castigat.
  Asa s-a intamplat si cu speculatiile pe cursul valutar si cu actiunile pe bursa si cu autorizatiile de import valabile 1 noapte si cu contrabanda legala cu combustibili si tigati, etc.
  Ce ne miram ca Dragnisor, crescator de porci, a stiut primul ce trebuie sa faca?!

  • Exemplu de manual:
   Intr-un moment de inspiratie, observand ca actiunile Petromidia la bursa au scazut brusc, Tariceanu cumpara exact in intervalul necesar, dupa care valoarea creste la loc. N-avea cum sa i se zica mita, fiindca Patricu nu era ruda cu genialul jucator la bursa.
   Informatia inseamna putere, trebuie doar sa ai prieteni plasati la locul potrivit.

 2. Pare ca şeful ANSVSA a stat pana finul si-a vandut porcii si apoi a facut alertarea publica.
  Tipic unei Gasti GIO.

 3. daca asta nu e tradare de tara, sa pui interesele unui singur om mai presus de interesul national , atunci ce e?

 4. Înaltă trădare? E aș. Votați PSD!

 5. De-ar mai gasi si un Winnetou, pe care sa-l puna sef la C.N.A.S., am putea avea toate Agentiile de Sanatate Publica in mainile apașilor Mescalero . Si atunci sa ne mai miram oare daca ne vom intoarce la vindecarea prin vraji si prin descantece..?!

 6. Asistat !? Pudila !? Mazeta !? Alti paduchi !? Sau voi nu va aveti cu porcu’ doar cu ratza care macane ….!?

 7. Uitați-vă ce fete au amândoi. Sa mor de nu zici ca sunt samsari de porci de la obor. Rușine sa va fie, dacă a ajuns cotcaria personala sa primeze în fata interesului național însemna că suntem vânduți. Sa va dea Dumnezeu sa nu mai aveți parte de carne de porc niciodată, blestematilor.

 8. Am in urma cu 2-3 zile am citit ca in aceasta primavara seful ANSVSA a dispus ca medicii veterinari sa nu mai faca controalele obisnuite pentru depistarea pestei.
  Sa aiba asta vreo legatura cu ferma lui Fane?

  • Ei as!
   Pentru grija de a se face ecnomii de cheltuieli pentru incadrare in deficitul bugetar al tarii !
   N-ati observat pana acum cat de responsabile sunt autoritatile noastre?!!!!!

 9. cineva isi bate joc de romania, si isi bate joc rau. facultati particulare, diplome false, pensii crescute la virste cind oamenii mai noi isi incep o familie,comunisti, sobolani rosi, noi contra ei, unde va duce asta stim cu toti, dar cit mai asteptam? sa ajungi batrin si fara speranta sau sa le dam la gurita?

 10. Ai mare dreptate Radu,sa fuga ca sobolanii,sa nu gaseasca unde sa se ascunda,sa cerseasca mila in genunchi.Atunci vom aplica pedeapsa….placute suedeze.

 11. Nu se considera pariu cand ai 100% sanse sa castigi.

 12. Uitati ca sunt oameni care vor face foamea in aceasta iarna din cauza nenorocitilor astia. Asta e marea tragedie. Nu-mi aduc aminte in ultimii zece ani sa fi facut cineva foamea din cauza unor cauze atat de usor de evitat. Este strigator la cer.

 13. Manipulare-Uzurpare-Indignare-Exasperare PSD

 14. E o arta sa stii cand sa te reprofilezi! Nu oricine stie….

 15. Sunt sigur ca e pura coincidenta… Ca si agitatorul care instiga la violenta si aflam ca e din „Televiziunea Roman”. E tara asta plina de coincidente… ca si plecarea lui Ghita, ca si moartea sefului de la HexiPharma si tot asa…

  Ar trebui sa se faca un documentar in 6 parti la Hollywood regizat de Scorsese sau cineva expert in filme cu mafioti despre Romania de dupa anii 80 (ca sa se prinda si „finalul” de atunci) si sa se vada cum am ajuns dupa 30 de ani. Mai rau, doar ca acum avem Samsung si iPhone si 4G. Dar 0 educatie si sanatate, dar ne mandrim cu abandon scolar si asistati. Ca sa nu mai zic de „expertii” in drept si medicina care citesc forumuri si se uita lateleviziunile partizane si „stiu tot”.

  Dar de ce ma mir?! Doar asta s-a votat!