G4Media.ro

Părinţii au plătit mai mult pentru educaţia copiilor în primul an de…

Foto: Pixabay.com

Părinţii au plătit mai mult pentru educaţia copiilor în primul an de pandemie, comparativ cu 2018 / Școala online a generat categorii noi de costuri: achiziţia de laptop/tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice

Părinţii din România consideră că în primul an de pandemie, când şcoala s-a derulat preponderent online, au plătit, în medie, sensibil mai mult decât în 2018 pentru educaţia copiilor, potrivit unui comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii transmis Agerpres.

Potrivit unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România, costul mediu alocat serviciilor de tip Şcoală după şcoală s-a dublat, iar învăţământul derulat online a generat categorii noi de costuri, precum achiziţia de laptop/tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice, costul mediu fiind de 5.800 de lei pe familie.

De asemenea, 95% dintre părinţi afirmă că au suportat costuri ascunse ale educaţiei.

„Costul total mediu nepromptat (estimarea părintelui despre cât a costat educaţia copilului într-un interval de timp, fără a i se indica categorii de costuri) este de aproximativ 4.200 de lei, mai ridicat cu 1000 de lei decât cel estimat de părinţi în 2018. Cheltuielile ajung însă la 6.798 de lei, după însumarea răspunsurilor privind cheltuieli specifice (meditaţii, rechizite, manuale)”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, aproape jumătate dintre părinţi au alocat peste 5.000 de lei educaţiei copiilor, în condiţiile în care şcoala s-a desfăşurat preponderent în online.

În top trei costuri, în ordinea importanţei percepute în calitatea educaţiei, este alcătuit din echipamente IT şi manuale şcolare, materiale igienico-sanitare şi alimentaţie.

Adaptarea la noua situaţie, pe fondul pandemiei COVID-19, se traduce în noi categorii de costuri.

Potrivit studiului, serviciile de tip Şcoală după şcoală cresc ca incidenţă comparativ cu perioada pre-pandemică, de la aproximativ 10% în 2018 la 20%, costul mediu pentru cei care accesează acest tip de servicii este de aproximativ 4.200 de lei, o valoare dublă comparativ cu anul 2018.

Procesul educaţional online a generat categorii noi de costuri, precum achiziţia de laptop / tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice, toate acestea ducând la un cost mediu de 5800 de lei pe familie.

Meditaţiile, care în trecut reprezentau categoria cea mai importantă de cost, ca sumă plătită, acum coboară pe locul al treilea, cu aproximativ 2.500 de lei în medie, iar fondul clasei şi al şcolii, definite exclusiv ca prestaţii obligatorii, nu scad ca incidenţă, comparativ cu perioada pre-pandemică.

„Fondul şcolii este o contribuţie obligatorie pentru 13% dintre părinţi. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă că nu primesc chitanţă. În mod surprinzător, această contribuţie a rămas, ca incidenţă, la un nivel similar cu perioada pre-pandemică, în 2018 studiile Salvaţi Copiii estimând că acest fond este obligatoriu pentru 13% dintre părinţi”, potrivit sondajului realizat de Salvaţi Copiii.

Sondajul Salvaţi Copiii s-a derulat online, în luna februarie 2021, pe un eşantion neprobabilistic, în rândul părinţilor care au cel puţin un copil în sistemul public de învăţământ preuniversitar.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. La aceste costuri se adauga si meditatiile online?
    Rusine acestor demolatori, care se numesc dascali!