G4Media.ro

Parcurile din București, în stare deplorabilă / Angajații firmei municipale înființate de…

Foto: G4Media

Parcurile din București, în stare deplorabilă / Angajații firmei municipale înființate de Gabriela Firea și desființate de Nicușor Dan au protestat față de lichidarea companiei

Aproximativ 200 de angajați ai Companiei Municipale Parcuri și Grădini București SA s-au strâns miercuri dimineață în fața sediului instituției, unde au protestat și au reclamat că de aproximativ două luni nu mai au de lucru. Compania angajatoare, înființată în mandatul de primar al Gabriele Firea, se află în procedura de dizolvare și lichidare și prin urmare, nu mai primește comenzi de la Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB) din subordinea Primăriei Generale.

Angajații companiei spun că dizolvarea firmei municipalității e motivul pentru care marile parcuri ale Capitalei au ajuns să fie neîngrijite.

„Parcurile arată jalnic pentru că ALPAB nu ne dă comenzi. Cu ceva timp înainte, în Parcul Herastrău, la 80.000 mp de alei era comandă de măturat în fiecare zi. Erau 500 de coșuri, erau 500 de coșuri de golit. Când a venit domnul primar Nicușor Dan, s-a dat ordin să nu mai primim comenzi. Din 80.000 de mp ni se cere să măturăm doar 5.000 mp și din 500 de coșuri ni se cerea să golim doar 20 de. Înainte se coseau parcurile de 8-10 ori pe an, anul trecut ni s-a cerut o singură dată”, a declarat pentru G4Media.ro Dumitru Surugiu, peisagist floricultor.

Totodată, angajații companiei sunt nemulțumiți de faptul că mai nou muncesc doar patru zile pe săptămână și implicit încasează venituri mai mici, nu primesc bonuri de masă și nici concedii cu plată.

Conducerea spune că soarta companiei a fost decisă și prin urmare nu vede vreo cale de ieșire. Va fi dizolvată.

„Proprietarul companiei a hotărât ca această companie să se dizolve. Eu, ca reprezentant al managementului și ca reprezentant legal al companiei, eu nu pot face nimic altceva decât să respect legea și voința acționarului. (…) În prezent eu sunt o persoană care pune în aplicare deciziile pe care le ia ALPAB și Primăria Capitalei. Eu nu pot să asigur pe nimeni de nimic. Având în vedere că în momentul de față compania mai are în conturi 200.000 lei, aștia sunt toți banii, nu își vor primi salariile”, a declarat Ciprian Bârsan, director general, Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA.

În prezent, Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA are în jur de 200 de angajați, majoritatea preluați de la ALPAB în anul 2018, când a fost înființată. Aceasta are bunuri în valoare de 16 milioane de lei care ar urma să fie scoase la licitație.

Până la această oră, Primăria Capitalei nu ne-a oferit un punct de vedere privind situația în care se află angajații Companiei Parcuri și Grădini București. Îl vom publica în măsura în care îl vom primi.

Din cauza situației în care se află compania responsabilă cu îngrijirea marilor parcuri ale Bucureștiului, multe dintre ele arată deplorabil. Parcurile Herăstrău și Cișmigiu sunt câteva exemple în acest sens.

Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media

Dragoș Porojnicu este reporter la Stirile TVR / Foto: G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Cu Nicușor Dan primar, Bucureștiul se întoarce în timp cu 50 de ani. Atâta poate acest incompetent. O rusine de primar.

  • Firmele lui firea erau degeaba, parcurile tot gunoaie erau . Macar asa nu mai primesc bani toti puturosii .

  • Perus, ești un PRO-st infect.

  • Mai bine decât cu vipera de coana Firea. Când toate companiile ei vor fi desființate, vom reveni la normal cu banii.

  • @eugen . Locuiești in București?? Da asa e parcurile arata rău, dar Firea a cheltuit de 1.5 ori bugetul orașului . Sunt lucruri mai importante decat estetica orașului. Parerea mea

 2. Parcurile erau in RUINA si acum 1 an si acum 2 ani si acum 3 ani doar ca atunci presa NU era interesata de situatie fiind PSD la primarie!

  In al doile a rand oamenii din imagine se vede ca sunt majoritatea PENSIONARI care NU au nici cunostiintele necesare ingrijirii unui parc, nici capacitatea fizica si nici interesul!

  parcurile se intretin cu ECHIPAMENTE, investititi in banci, alei, tratament copaci, etc nu doar prin golirea cosurilor de gunoi.

 3. Poate Bucurestiul nu are bani pentru curatenie, de face primarul general economii. Este drept ca si curatenia se intretine prin munca, deoarece nu se pastreaza de fiecare data.

  Eu m-am obisnuit deja. Unde-s gunoaie nu ma mai uit si gata. Ma uit la cer, la pescarusi. Pescarusii sunt tot timpul curati.
  N-au nevoie de bani sa fie curati.

  Am ignore activat.

 4. Sa lase tonul mai jos aia 200 de inutili ca asa au aratat parcurile si pe intregul mandat al duamnei Firea. Probabil i-a pus duamna sa le mai si vandalizeze de cand a fost schimbata.

  • Minți cu nerușinare, infectule!!! Mi-e scârbă de voi, sunteți niște mizerii!!!

  • Dar tu ce esti Egene? Daca firma nu poate supravietui fara ajutor din banii tuturor, atunci sa falimenteze! Ne-am saturat de pomeni, lumea nu functioneaza asa.

  • Hai, mai eugene, nu te mai otari asa… ce te mai inflamezi de la o vreme, parca iti sare tandara mai repede 😀

 5. Dar tu ce esti Egene? Daca firma nu poate supravietui fara ajutor din banii tuturor, atunci sa falimenteze! Ne-am saturat de pomeni, lumea nu functioneaza asa.

 6. Compania asta s-a desfiintat pentru ca s-a furat din ea de s-a rupt. Si pe fata. Bineinteles ca nimeni nu plateste nimic

 7. Am fotografii din 2018-2019 cu parcurile din Bucuresti in care crescuse iarba pana la un metru si nu era tunsa in luna iulie de se arsese de la soare. Erau boscheti galbeni cu varfuril rosii de la soare.

  Firea si PSD au dublat companiile publice si au mutat angajatii dintr-o parte in alta.

  Parcurile erau la fel de neingrijite si in mandatul PSD/Firea, ca si acum. Asta inseamna ca banii se cheltuiau dar serviciile nu se prestau.

 8. Protestul ex-bugetarilor

 9. Inainte de a veni Firea la primarie, parcurile aratau impecabil – cel putin Herastrau si Cismigiu, trec des prin zonele respective, era o forfota continua a personalului care ingrijea parcurile – plantau flori, udau, coseau iarba, maturau, etc. La cca 1 an de mandat Firea, dupa ce s-au format companiile municipale, nu s-a mai facut nimic. La fel s-a intamplat si cu strazile, marcajele si semafoarele. Deci problema a inceput sa apara prin 2017-2018