G4Media.ro

Parchetul General a clasat dosarul pestei porcine după 2 ani de investigații…

Parchetul General a clasat dosarul pestei porcine după 2 ani de investigații in rem

Parchetul General (PG) a clasat dosarul pestei porcine la data de 9 octombrie 2020 cu motivarea că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege, potrivit unui răspuns al instituției la o solicitare a G4media.ro.

Dosarul privind modul în care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a gestionat răspândirea pestei porcine a fost deschis în urmă cu doi ani. Pe 5 septembrie 2018, președintele României, Klaus Iohannis, a emis un comunicat de presă în care a cerut ”instituțiilor abilitate” verificarea ”modului în care autoritățile responsabile au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane”.

Imediat, Parchetul general, condus atunci de Augustin Lazăr, a anunțat că, încă din 3 septembrie 2018, a început urmărirea penală in rem pentru răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu. Potrivit unor surse judiciare, vizat de anchetă era Geronimo Brănescu, fostul șef ANSVSA, propulsat în funcție de Liviu Dragnea.

Potrivit ANSVSA, la data de 23 octombrie 2020 erau active un număr de 529 de focare de pestă porcină africană (PPA). De la debutul epidemiei în 31 iulie 2017 şi până în iunie 2020, au fost despăgubiţi peste 15.000 de proprietari, iar valoarea despăgubirilor se ridică la aproape 100 de milioane de euro.

Foto: Porci morți din cauza pestei (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. salarii plătite de pomana 2 ani !

  2. Parchetul a asteptat valul al doilea de pesta porcina , ptr. a clasa Dosarul valului intai.

    • la parchet si la diicot au fost instalati coruptibilele, cu avize negative cu tot , ele doua au fost instalate de catre iohanis la cererea peneleului . dar uite ca acum i-a scapat pe dragnea si dancila . vezi cum lucreaza impreuna aceste 2 partide de rahat .

  3. asta este o adevarata pandemie

  4. Tandemul Scutea Licu isi fac datoria si spala rufele ramase prin parchete. Sa fie pace in lume. Pas cu pas spre pace generalizata.

  5. Epoca Iohannis Predoiu este epoca clasarii dosarelor. Romania clasarilor bine facute.

  6. Porci sacrificati prosteste pt. a mentine pretul pietei, pur capitalistic, de altfel, cererea si oferta nula … Universal valabil …

  7. Porci sacrificati pr*steste pt. a mentine pretul pietei, pur capitalistic, de altfel, cererea si oferta nula … Universal valabil …