G4Media.ro

Parchetul European: Patru persoane din România acuzate de fraudă cu fonduri pentru…

Sursa Foto: Pexels.com

Parchetul European: Patru persoane din România acuzate de fraudă cu fonduri pentru tinerii fermieri din diaspora care vor să revină în țară / Cei patru ar fi prezentat documente false care atestau că au lucrat în Spania

Parchetul European (EPPO) de la București (România) a depus la Tribunalul București un rechizitoriu împotriva a patru cetățeni români, pentru fraudă și falsificare de documente privind fonduri pentru tineri fermieri din diaspora, se arată într-un comunicat al instituției transmis G4Media.ro

În cauză sunt fonduri europene destinate sprijinirii tinerilor fermieri care trăiesc în străinătate, pentru a-i ajuta să se întoarcă să lucreze în sectorul agricol din România. Pentru a obține acest sprijin, candidații trebuiau să ateste că au avut un loc de muncă în agricultură, în domeniul veterinar, în sectorul agroalimentar sau în economia agrară, în afara granițelor României, timp de cel puțin trei luni, în ultimii doi ani înainte de depunerea cererii.

În iunie 2021, inculpații au depus o cerere pentru obținerea de fonduri nerambursabile de la bugetul UE în valoare de 120 000 de euro (584 196 de lei). Potrivit probelor, inculpații, pentru a certifica faptul că au lucrat în străinătate, au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din România (AFIR) documente false și inexacte, inclusiv contracte de muncă temporară încheiate cu o societate spaniolă în mai 2020 și contracte de închiriere pentru o locuință din Spania, precum și certificate de înregistrare a reședinței pentru un oraș din Spania.

Aceste documente, potrivit anchetei, erau false, după cum s-a stabilit în urma consultării cu biroul EPPO din Madrid (Spania). Ca urmare, inculpații au reușit să obțină 90 000 de euro (438 147 RON) din fonduri UE necuvenite.

Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a inițiat proceduri de înghețare a activelor inculpaților.

Dacă vor fi condamnați, inculpații riscă pedepse cu închisoarea de până la 7 ani pentru fraudă cu subvenții și încă trei ani pentru falsificare de documente oficiale și documente private.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...