G4Media.ro

Parchetul European descoperă o fraudă de 580 000 de euro în Lituania…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Parchetul European descoperă o fraudă de 580 000 de euro în Lituania la achiziția de aparatură industrială / Fondurile UE recuperate în totalitate

Parchetul European (EPPO) a depus, marți, la Tribunalul districtual din Vilnius (Lituania) un rechizitoriu împotriva a șase inculpați pentru fraudă legată de procedurile de achiziții publice, care a cauzat prejudicii de 580 000 de euro bugetului UE, recuperate în totalitate datorită investigației efectuate la timp, se arată într-un comunicat al instituției.

Inculpații reprezintă o companie care activează în domeniul filtrării aerului și al ventilației industriale, împreună cu doi dintre directorii săi și trei părți interesate din societăți aflate în conivență. Aceștia sunt acuzați că au umflat în mod deliberat prețurile echipamentelor robotizate utilizate pentru fabricarea filtrelor de aer, care au fost achiziționate cu fonduri din Programul operațional 2014-2020 pentru fondurile structurale și de investiții ale UE, acordate de Agenția pentru inovare din Lituania, obținând astfel până la 580 000 EUR în mod ilicit.

Pentru a reconstitui schema infracțională, anchetatorii au analizat un lanț de tranzacții financiare fictive în valoare de 1,2 milioane de euro, precum și corespondența și contactele stabilite cu societăți din Franța, Germania, Suedia, Elveția, Taiwan și Turcia, în cadrul unei anchete la care a participat și Serviciul de Investigare a Criminalității Financiare din Lituania.

Potrivit anchetei, inculpații au organizat achiziționarea de echipamente finanțate de UE de la furnizori străini și au simulat licitații care au umflat semnificativ prețul acestora, în comparație cu ceea ce s-a plătit în realitate. De asemenea, aceștia sunt acuzați de contabilitate frauduloasă și de falsificare de documente, cu scopul de a induce în eroare Agenția pentru Inovare din Lituania.

Până în martie 2021, agenția a transferat aproximativ 580 000 EUR către companie, pentru a acoperi costurile aparent suportate.

Toți suspecții au recunoscut că au comis infracțiunile de care sunt acuzați. De asemenea, înainte de proces, compania a rambursat integral suma pe care o primise ilegal.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Costul anchetei? Vreo câteva milioane de euro.

    Mai bine parchetul ala european s-ar apuca sa cerceteze niște dosare cu pagube de miliarde de euro. De exemplu achiziția vaccinurilor anticovid. Frauda și prejudicii cât cuprinde.