G4Media.ro

Parchetul European arestează opt suspecți în Letonia în cadrul unei anchete privind…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Parchetul European arestează opt suspecți în Letonia în cadrul unei anchete privind o fraudă de 2,5 milioane de euro fonduri agricole prin proceduri de achiziții fictive

În numele Parchetului European (EPPO), poliția de stat din Letonia a efectuat astăzi, 26 aprilie 2023, percheziții în 10 locații și a arestat opt suspecți, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 2,5 milioane de euro în fonduri agricole, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro

Perchezițiile au fost efectuate la sediile societăților comerciale și la domiciliile suspecților care fac obiectul anchetei, situate în trei municipalități din regiunea Zemgale (Letonia), și au fost executate de Poliția de Stat din Letonia – Divizia a 2-a a Departamentului de combatere a criminalității economice din cadrul Departamentului principal al poliției penale (Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 2.nodaļa).

Este vorba despre o anchetă privind o fraudă care implică fonduri UE pentru dezvoltare rurală, în valoare de 2,5 milioane de euro.

Ancheta a stabilit că, în cadrul a patru proiecte de construire de noi infrastructuri pentru întreprinderi, supervizate de Serviciul de sprijin rural al Republicii Letonia, au fost organizate mai multe proceduri de achiziții publice fictive. Conform probelor, ofertele fictive au fost pregătite în prealabil, împreună cu reprezentantul companiei de construcții care a câștigat contractele.

Ancheta preliminară a stabilit că a existat o înțelegere verticală (cartel) între această societate de construcții și cele patru autorități contractante care au organizat procedurile, pentru a se asigura că proiectele vor fi acordate societății prestabilite.

Investigația efectuată în timp util, realizată în comun de EPPO și de poliția de stat din Letonia, a împiedicat plata unor fonduri în valoare de 2,5 milioane de euro pentru proiectele suspectate de fraudă.

În plus, una dintre autoritățile contractante depusese deja o cerere de împrumut pentru o cofinanțare privată de aproximativ 1,5 milioane EUR. Datorită investigației, au fost protejate și interesele instituțiilor de credit și ale garanților, care nu aveau cunoștință de ilegalitățile suspectate, se mai arată în comunicatul Parchetului European.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...