G4Media.ro

”Paradisul evitat”, o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în…

Sursa Foto: stiriletransilvaniei.ro

”Paradisul evitat”, o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi se va deschide în Parlamentul României

Expoziţia intitulată „Paradisul evitat”, cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

 Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea, unul dintre organizatorii expoziţiei, materialul intitulat „Paradisul evitat” este o selecţie a celor mai reprezentative şi valoroase fotografii ale artistului. Vor fi prezentate publicului 60 de lucrări, în principal compoziţii şi portrete ale unei lumi oneste şi autentice, surprinse de fotograf cu „infinită grijă, înţelegere, căldură şi umor”.

 Vernisajul expoziţiei, organizată de Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, va avea loc în data de 5 martie, de la ora 15:00, în Sala Constantin Brâncuşi a Parlamentului României. Expoziţia va fi vernisată de preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, şi de preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Petru Lucaci. Coorganizatori sunt Fundaţia Casa Tradiţiilor Ardeleneşti, cu sediul la Târgu-Mureş, şi Academia Ungară de Arte, potrivit Rador Radio România.

Gyula Ádám s-a născut în data de 28 noiembrie 1961, la Cârţa, judeţul Harghita. A absolvit Liceul de Artă din Târgu Mureş, în anul 1981, specializarea grafică. Primele sale succese au fost fotografiile realizate despre viaţa ceangăilor din Moldova şi Ţinutul Secuiesc şi despre viaţa autentică a teatrului. Fotografiile sale sunt, în principal, de natură etnografică şi documentară, realizate despre ceangăii din Moldova şi regiunea Ghimeş, despre maghiari şi destinele lor din Ţinutul Secuiesc şi din etnosporă (grupuri izolate de maghiari unde procentul lor este foarte redus).

Seriile sale de imagini realizate despre viaţa de zi cu zi a ceangăilor din Moldova, care acoperă totul, de la naştere până la moarte, au fost considerate inedite. A creat sute de coperţi, ilustraţii fotografice, postere şi pliante. A expus în mai multe oraşe din Transilvania, la Bucureşti, Budapesta şi la Parlamentul European.

Expoziţia din Parlamentul României va fi deschisă publicului până în data de 27 martie.

Sursa: MTI / Rador Radio România 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. De unde?! Care tinut?!