G4Media.ro

Papa Francisc anulează superimunitatea cardinalilor și episcopilor, care vor putea fi judecaţi…

Papa Francisc anulează superimunitatea cardinalilor și episcopilor, care vor putea fi judecaţi de tribunalul penal al Vaticanului, unde magistrații sunt laici

Papa Francisc a făcut vineri un pas decisiv pentru a face mai credibil tribunalul penal al Statului Cetăţii Vaticanului: episcopii şi cardinalii – până în prezent ultra-protejaţi – pot fi de acum convocaţi şi condamnaţi, relatează AFP.

Această mini-revoluţie a sistemului de justiţie penală de primă instanţă al Vaticanului, unde oficiază magistraţi italieni laici şi nu preoţi, a fost anunţată într-un text semnat vineri de papa Francisc şi va intra în vigoare la 1 mai.

Suveranul pontif a dorit astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii „fără privilegii datând din trecut”, potrivit unui „motu proprio”, un decret emis de papă din proprie iniţiativă.

Acest tribunal de primă instanţă a fost extrem de criticat pentru că nu-i putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii.

Un proces al acestui tribunal din 2017 s-a referit de exemplu la finanţarea lucrărilor de renovare a apartamentului de 400 de metri pătraţi al cardinalului Tarcisio Bertone, numărul doi al Vaticanului sub papa Benedict al XVI-lea.

Un fost manager al Fundaţiei Spitalului de Pediatrie Bambino Gesu (deţinut de Vatican), acuzat de deturnare de fonduri, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, însă cardinalul Bertone, în centrul dosarului, nu a fost niciodată audiat de judecători.

Această schimbare majoră intervine în momentul în care mai multe procese penale răsunătoare se profilează în lunile următoare, implicând cardinali şi episcopi care au lucrat în Secretariatul de Stat (guvernul Vaticanului). Prin urmare, pentru prima dată, ei ar putea fi audiaţi de judecătorii laici ai instanţei penale.

O anchetă complexă se află în curs de desfăşurare cu privire la finanţarea opacă, prin intermediul unor oameni de afaceri italieni, a unui imobil de lux din Londra, cu aprobarea Secretariatului de Stat. Ea va trebui să stabilească dacă înalţi prelaţi au comis erori de judecată sau au cedat, eventual, corupţiei.

Unul dintre cei mai importanţi cardinali de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi din ierarhia Secretariatului de Stat, a fost împins anul trecut la demisie de către papa Francisc, care l-a înştiinţat că era nedemn de încrederea lui întrucât era bănuit de „deturnare de fonduri” de o echipă de anchetatori.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Un pas mic pt papa, un pas mare pt catolicism.
    Bravo, era și timpul

  2. lasa ca-i adopta biserica ortodoxa; ca la noi asta ineamna sa ai un mare har

  3. Bun, vreau să văd cât mai mulţi ciudaţi religioşi la puşcărie, pentru clasicele infracţiuni comise de preoţi şi călugări: frauda şi pedofilia.

  4. Gata se strânge lațul și pentru șarlatanii catolici

  5. Daca o fi si acolo ca la noi, adica vreo situatie in care cine nu e cu sistemul trebuie decapitat (sa nu uitam fabrica de probe compromitatoarea kovesi-negulescu cu procese pronuntate de alte slugi kovesiene)…se explica. Or fi vreunii care n-au cotizat cat ar fi trebuit atat la papa cat si la alte slugi odioase… Calmati-va! Daca nici catolicismul nu stie sa faca afaceri jegoase… nu vad cine ar mai putea sti…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.