G4Media.ro

Pakistan: 11 morți în atentate în Baluchistan

Sursa foto: Unsplash / Burhan Ahmad

Pakistan: 11 morți în atentate în Baluchistan

Șase bărbați înarmați au ucis 11 persoane, dintre care nouă muncitori punjabi, în Baluchistan, o provincie din sud-vestul Pakistanului afectată de violențe, au anunțat sâmbătă autoritățile locale, citate de agenția AFP.

Bărbații înarmați au oprit vineri seara devreme un autobuz în apropiere de orașul Naushki, au verificat actele de identitate ale ocupanților și apoi au luat nouă muncitori punjabi, grupul etnic majoritar în Pakistan.

Corpurile lor fără viață au fost găsite ulterior la doi kilometri de autostradă. „I-au împușcat de la mică distanță”, a declarat pentru AFP un oficial al poliției locale, Allah Bakhsh.

„Un grup de bărbați înarmați a blocat autostrada”, a declarat pentru AFP Tahir Hussain, un pasager din autobuz, „au forțat autobuzul să oprească”.

„Ne-au întrebat care dintre noi erau punjabi”, a continuat bărbatul de 50 de ani, „cei care erau cu familiile lor au fost cruțați”. „Pe ceilalți i-au luat sub amenințarea armei. După un timp, am auzit focuri de armă în depărtare”.

Un alt martor, Zahid Imran, în vârstă de 46 de ani, a declarat pentru AFP că agresorii le-au spus pasagerilor înainte de a-i lua: „Voi, punjabi, ne ucideți copiii, urmați-ne”.

Atacatorii au tras apoi asupra unei mașini aparținând unui deputat provincial, dar care nu se afla la bord.

Doi dintre ocupanți au murit după ce vehiculul, al cărui șofer a pierdut controlul, a căzut într-un șanț.

„Poliția și forțele paramilitare au cercetat zona pentru a-i aresta pe agresori”, a explicat Habibullah Musakhail, un înalt oficial local, „dar aceștia fugiseră deja”.

Până sâmbătă după-amiază, nimeni nu revendicase atacul, dar Allah Bakhsh, șeful poliției locale, a declarat că acesta poartă amprenta separatiștilor din Baluchistan.

De zeci de ani, această provincie vastă, săracă și slab populată a fost zguduită de violențe etnice, sectare și separatiste.

Baluchistanul este bogat în hidrocarburi și minerale, dar populația sa se plânge că este marginalizată și jefuită de resursele sale naturale.

Rebelii atacă în mod regulat punjabi și sindhi, precum și angajați ai companiilor străine care operează în sectorul energetic.

Dar forțele de securitate pakistaneze sunt cele mai frecvente ținte ale separatiștilor, care susțin că comunitatea lor este victima execuțiilor extrajudiciare și a răpirilor.

Premierul pakistanez, Shehbaz Sharif, a calificat atacul de vineri seară drept un „act terorist” într-un comunicat și a declarat că „cei care au permis acest lucru vor fi pedepsiți”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează