G4Media.ro

Pâine proteică inventată la Universitatea Dunărea de Jos: Este ca și cum…

Sursa Foto: Facebook/ Universitatea Dunărea de Jos

Pâine proteică inventată la Universitatea Dunărea de Jos: Este ca și cum ai mânca pâine cu friptură / Friptura nu se vede dar se simte

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi brevet de invenţie pentru o pâine proteică, cu gust şi proprietăţi de carne, proiect la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, transmite Agerpres.

Potrivit informaţiilor făcute publice de Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, autorii invenţiei sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe şi Romulus Marian Burluc, care au plecat de la premisa că „pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esenţiali şi au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau peşte, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)”.

Procedeul de obţinere a pâinii echilibrate nutriţional în proteine reprezintă o soluţie de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică de a avea un conţinut optim în aminoacizii esenţiali, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a universităţii gălăţene.

„Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare şi distribuţie, cu protecţia celor săraci, trebuie să vină prin nişte programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutriţional va trebui să existe pentru toţi consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preţ subvenţionat. Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Probabil, oamenii de stiinta 🙂 de la Dunarea de Jos (jos de tot) au continuat cercetarile doamnei Academician Doctor Inginer de trista amintire.
    La cum se indatireaza in nestire si in nesimtire guvernul actual, o portie de paine minune ca asta, rationalizata, ar fi binevenita!

    • Si cand te gandesti ca, pentru oamenii de acum cateva mii de ani, painea era paine si carnea era carne.
      Dar, saracii de ei, n-aveau OMS pe vrenea aia si nici nu auzisera de aminoacizi. Nici macar de PSD n-auzisera, in ciuda faptului ca au avut, cica, un presedinte care-si propusese sa faca o Comuna Primitiva Educata. La mii de ani distanta, un proiect similar a esuat!

  2. Repejor sa se faca o cartela si pentru asta. Sau macar un voucher….Urmasii comunistilor abia asteapta asta. Paine si circ toata ziua.

  3. Adică iei carnea de vită/porc/pește/pui, extragi proteinele respective din ea, le amesteci cu făina normală și asta este „invenția”??? 😀
    Adică dacă ar fi completat cu proteină din fasole și ar fi ieșit ceva pur vegetal dar cu proteină completă mai ziceam, dar la cate resurse consumă cărnurile să trebuiască să crești animale si in loc să mănânci friptura să le faci pudră și să le pui in paine, poate greșesc eu, dar nu va fi un succes!

  4. Savanții ăștia de la Dunărea de Jos au „inventat” și o cremă de hemoroizi. Tot așa se lăudau cu ea, plăteau articole, plăteau postaci să o vândă dar dacă te uiți pe review-urile celor care au folosit-o e de departe cea mai proastă de pe piață.