G4Media.ro

Pachetul European a descoperit o fraudă de 220 de milioane de euro…

Sursa foto: Pexels / Rana M

Pachetul European a descoperit o fraudă de 220 de milioane de euro la exporturile de băuturi alcoolice / Schemă de 30 de milioane de euro, bazată pe fraude în domeniul TVA, demascată în Sicilia

Pachetul European (EPPO) a anunțat că cinci indivizi au fost arestați pe 23 februarie, fiind acuzați că au orchestrat o fraudă în valoare de 220 de milioane de euro în domeniul exporturilor de băuturi alcoolice. Totodată, instituția a descoperit o fraudă în domeniul TVA, la băuturi alcoolice, în Sicilia, prejudiciul fiind, în acest caz, de 30 de milioane de euro.

Schema care a generat profituri ilegale de 220 de milioane de euro funcționa în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Poliția Financiară Italiană, secția din Milano, a sechestrat în acest caz, la cererea EPPO, conturi bancare, proprietăți imobiliare și mașini de lux. Liderii rețelei erau trei cetățeni italieni care locuiau în Dubai și Monaco. Un al șaselea individ, antreprenor din sectorul băuturilor alcoolice, este suspectat că a mituit un ofițer implicat în această anchetă. Bărbatul se află în arest la domiciliu. Ofițerul a primit 50.000 de euro pentru a minimaliza responsabilitatea pe care o are unul dintre suspecți, dar și membri ai familiei lui, în acest caz.

În dosar au fost făcute anchete în 12 țări, printre care și România. Cei implicați foloseau facturi false pentru a evita plata de taxe și au utilizat frauda de tip „carusel” – o schemă complexă în care sunt exploatate regulile UE pentru tranzacțiile transfrontaliere între statele membre. Unele dintre aceste tranzacții sunt excluse de la plata TVA.

Potrivit EPPO, 43 de companii și 17 indivizi au fost implicați în fraudă. Printre aceștia se numără agenți de vânzări, contabili, consultanți și manageri de depozite.

Schema a generat, în perioada 2015 – 2021, venituri de 850 de milioane de euro și profituri ilicite de 220 de milioane de euro.

Mafia din Sicilia, implicată într-o schemă similară

Măsuri au fost luate de Poliția Financiară din Palermo, la cererea EPPO, împotriva a 10 persoane care au făcut fraude în domeniul TVA în Sicilia. Cinci suspecți au fost reținuți. În cazul respectiv, prejudiciul este de 30 de milioane de euro.

Presupusul lider al rețelei este fiul unui membru, aflat în închisoare, al clanului mafiot Santapaola, unul dintre cele mai mari din Italia. Și în acest caz au fost sechestrate bunuri: conturi bancare, zeci de locuințe, bijuterii, ceasuri de lux și 20 de mașini.

Suspecții au folosit mai multe tactici, inclusiv emiterea de facturi false pentru bunuri inexistente sau tranzacții frauduloase prin intermediul unor companii străine înființate cu scopul de a evita plata TVA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...