G4Media.ro

(P) VIDEO INTERVIU Lucian Stanciu-Viziteu, candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Bacău: Orașul are…

Sursa Foto: USR

(P) VIDEO INTERVIU Lucian Stanciu-Viziteu, candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Bacău: Orașul are nevoie de un primar cu o nouă viziune și cu proiecte credibile și realizabile

Lucian Stanciu-Viziteu are 35 de ani, este căsătorit și are doi copii. Inginer la bază, are și un doctorat în finanțe la Universitatea Pierre Mendes-France din Grenoble. După terminarea studiilor, a lucrat în mediul privat, acumulând experiență în consultanță financiară, statistică și informatică.

Fiindcă s-a săturat de modul în care a înțeles vechea clasă politică să-și datoria față de cetățeni, în 2016 a intrat în USR și a fost ales deputat de Bacău. Este cel mai activ parlamentar băcăuan, atât la numărul de inițiative legislative, cât și la luările de poziții. În prezent, ocupă funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Lucian Stanciu-Viziteu spune, într-un interviu pentru G4Media.ro, că a ales să candideze la Primăria municipiului Bacău pentru că este convins de faptul că, alături de băcăuani, va construi un viitor acasă. Orașul are nevoie de un primar cu o nouă viziune și cu proiecte credibile și realizabile, după o perioadă de patru ani în care nu doar că a stagnat, ci a înregistrat regrese în toate domeniile.

De ce candidați azi la Primăria Bacău?
Lucian Stanciu-Viziteu: Candidatura la Primăria Bacău este un pas logic în evoluția atât a filialei USR Bacău, cât și a mea personală. Acum este prima oară când USR candidează la aceste alegeri locale. M-am așteptat ca actuala administrație să îmbunătățească viața băcăuanilor și, din păcate, vedem patru ani irosiți. Așa că am decis, alături de toți colegii din filiala USR Bacău, că e momentul să fac acest pas. Eu cred că pentru un politician administrația locală și, în special, o primărie este cel mai important lucru de făcut și este singurul loc în care ești aproape de cetățeni și poți să aduci o schimbare reală în viața tuturor.

Cum ați reușit să obțineți sprijinul PNL pentru această candidatură?
Lucian Stanciu-Viziteu: Nu a fost simplu. PNL Bacău este o filială puternică, aveau un candidat anunțat, fostul prefect al Bacăului, dar am găsit cu toții, după trei zile de discuții intense, înțelepciunea să trecem peste orgoliile individuale și să găsim această soluție pentru băcăuani. În primul rând, dorința nu a venit din partea unuia sau a altui partid, ci din vocea băcăuanilor care ne-au spus că e momentul să ne unim într-un front comun pentru a schimba actuala conducere socialistă a municipiului, cât și a județului, condusă în ultimii 30 de ani de o administrație socialistă.

Sursa: PNL USR PLUS

Care sunt principalele probleme din Bacău?
Lucian Stanciu-Viziteu: Principala problemă a băcăuanilor, resimțită în discuțiile din ultimii trei ani atât la audiențele din cabinet, dar mai ales pe stradă a fost cea a faptului că orașul este într-o adormire, chiar o letargie completă. Este un oraș în care profesioniștii, cum sunt băcăuanii, oamenii cinstiți nu au ce să facă după ce termină slujba.

Viața recreativă, culturală pentru băcăuani este în lipsă acută. Apoi sunt aceleași probleme ca în alte municipii conduse de PSD, în ultimii ani: o infrastructură precară în care nu s-a mai investit, mai avem probleme legate de partea de termoficare în care, la fel, nu s-a investit în sectorul de transport și distribuție și costurile termoficării sunt foarte mari pentru comunitatea locală. Salubritatea lasă de dorit foarte mult, avem încă platformele betonate din timpul comunismului unde se adună gunoiul și sunt niște locuri insalubre.

Mai mult, toate aceste condiții au făcut ca județul Bacău și, în special, municipiul Bacău să fie cel mai depopulat din țară. Chiar în ultimii patru ani ai actualului primar au plecat peste 15.000 de băcăuani din oraș pentru a-și găsi un trai mai bun. Niciun investitor important nu a riscat să își înceapă o afacere în Bacău, astfel încât în ultimii patru ani ai actualului primar au fost create 0 slujbe noi.

Ce au însemnat ultimii patru ani de mandat ai actualului primar Cosmin Necula pentru Bacău?
Lucian Stanciu-Viziteu: Au fost patru ani irosiți cu acest primar care și-a început mandatul în PSD și îl continuă în PSD 2.0, cum îi spun eu, adică al unui plagiator dovedit, PRO România. Acești patru ani au însemnat punerea pe hartă a Bacăului cu cele mai urâte și stânjenitoare situații.

Am văzut un primar care înlocuiește iarba cu mochete din plastic, am văzut un municipiu reședință de județ care a rămas 10 zile fără apă complet în mijlocul unei canicule și acum, în plină pandemie, debitul a fost redus. Am văzut investiții mari care ne-au ocolit și au mers în orașe apropiate, cum sunt Roman sau Piatra Neamț. Am văzut peste 15.000 de băcăuani care au plecat din oraș din lipsă de oportunități în toate domeniile.

Pe modelul primarului general al Capitalei, Cosmin Necula a înființat o companie a municipalității care a devenit o gaură pentru bugetul local. Dumneavoastră ce părere aveți?
Lucian Stanciu-Viziteu: Această firmă de casă are o sumedenie de probleme. O dată că este condusă complet politic. Administratorul acestei companii este chiar șeful de partid al actualului primar, președintele filialei județene PRO România.

Această firmă este considerată polivalentă pentru că primăria contractează prin această firmă lucrări diverse de la asfaltări, care nu se fac bine, la întreținerea parcurilor care, la fel, lasă de dorit, la intervenții în infrastructura de termoficare astfel încât îmi este greu să cred că în această firmă pot fi profesioniști în atâtea domenii. Plus că prețurile la care se contractează sunt mult peste prețurile pieței, iar calitatea lasă de dorit. Mai mult, această companie a influențat în mod negativ piața liberă din Bacău.

Ca viitor primar, ați desființa această companie?
Lucian Stanciu-Viziteu: Cu siguranță. Nu aș face-o instantaneu, pentru că vorbim de foarte mulți angajați, trebuie regândită o etapizare a restructurării acestei companii, astfel încât în trei, patru ani ea să fie complet desființată.

Ne puteți da câteva exemple de acțiuni pe care vreți să le luați în primul an de mandat și în următorii?
Lucian Stanciu-Viziteu: Vă pot spune ce aș face în prima săptămână de primar. În primul rând, aș merge la primărie și aș începe să fac curățenie acolo, dar nu curățenie în sensul de a da oamenii afară, nu am de gând să fac acest lucru la început, ar trebui reorganizat modul în care funcționează primăria, începând de la spațiul fizic. Este o clădire veche, cu risc 2 seismic, și improprie pentru ca un funcționar profesionist să își poată îndeplini slujba.

Mai mult, este improprie pentru cetățenii care vin la primărie să apeleze la serviciile primăriei. Ca orice bun gospodar, mai întâi îți faci curățenie și ordine, și eficiență în propria curte ca apoi să poți să spui că faci curățenie în oraș și începi să îl modernizezi.

Una dintre investițiile majore pe care o urmăresc este reabilitarea și redeschiderea stadionului municipal, cândva o comoară a orașului și o atracție pentru toată regiunea, care din păcate a fost complet ignorat de actuala administrație și s-a degradat în ultimii patru ani major. Această investiție ar deveni un motor pentru evenimente culturale, evenimente sportive și ar aduce un mare aport economic orașului.

La capitolul fonduri europene atrase în ultimii patru ani, Bacăul stă mai prost ca o comună precum Ciugud din județul Alba. Care este motivul și care sunt soluțiile pentru a remedia această problemă?
Lucian Stanciu-Viziteu: Nu doar că Bacăul sub conducerea actualului primar stă mai prost decât o comună, stă mai prost decât o mică afacere gen „covrigărie”. Primarul a reușit performanța nu doar de a nu atrage, ci a trebuit să returneze peste opt milioane de lei, fonduri europene, pentru nefinalizarea la timp a insulei de agrement din Bacău. Motivul este unul simplu: primarul a impulsionat și restul angajaților.

Vorbim de un primar, jurist de profesie, care nu a fost capabil să treacă examenul de intrare în avocatură, în Baroul Avocaților. Acesta este nivelul așteptărilor pe care l-a ridicat și în primărie. Mai mult, a desființat faimoasa direcție numită UIP – Unitate de Investiții și Proiecte – care performase în ultimii 12 ani. Astfel încât, înconjurându-se de incompetență și camarila lui de partid, primarul nu a fost capabil să atragă niciun fel de investiții externe. Soluțiile sunt simple: de a promova funcționarii profesioniști, care sunt mulți în Primăria Bacău, și de a suplini aceste lucruri cu colaborări punctuale cu companii profesioniste în domeniul atragerii fondurilor europene.

Municipiul Bacău este unul dintre cele mai depopulate orașe din țară. De ce credeți că au plecat tinerii și care ar fi soluțiile pentru stoparea exodului?
Lucian Stanciu-Viziteu: Doar din municipiul Bacău, în ultimii patru ani, au plecat peste 15.000 de băcăuani. De ce? O dată pentru că nu s-au creat locuri noi de muncă și chiar dacă ar fi apărut, un bun profesionist, un tânăr băcăuan sau orice băcăuan onest și muncitor nu ar avea ce să facă după serviciu, degeaba ar câștiga foarte mulți bani pentru că nu ar avea posibilitatea petrecerii unui timp de calitate după slujbă. Soluțiile sunt multiple.

Ele încep, în primul rând, cu o administrație competentă care nu irosește banul public și îl focalizează în investiții cu multă valoare adăugată. Toate aceste lucruri le voi expune în programul meu de guvernare locală pe care îl voi lansa la începutul acestei campanii electorale.

Sursa Foto: USR

Ați menționat că o să lansați programul de guvernare locală. Cu ce echipă veniți la primărie?
Lucian Stanciu-Viziteu: Am o echipă fantastică cu membri din trei partide: Sebastian Cernic, un tânăr activist care s-a alăturat USR încă din 2017, când am văzut cu toții ceea ce a făcut PSD începând cu OUG 13, apoi vorbim de consilierul local independent, Cristian Ghingheș, care s-a remarcat prin activitatea avută în Consiliul Local Bacău în ultimii patru ani, apoi vorbim de antreprenori, cum este Cătălin Dinu sau Gabriel Lupu Stănică, vorbim de doamne care au performat în domeniile lor, cum este Ana Groza sau Felicia Ciobanu, sau Raluca-Maria Năstase. Toți dintre ei sunt oameni care s-au realizat profesional și au energie și vitalitate suplimentară pentru a o pune în folosul comunității.

Ce șanse aveți să obțineți Primăria Bacău în condițiile în care, în ultimii 30 de ani, județul Bacău a fost unul roșu?
Lucian Stanciu-Viziteu: Eu cred că, în acest moment, avem prima șansă deoarece ne-am trecut peste orgolii și USR, și PNL, și PLUS și avem un singur candidat la Primăria municipiului Bacău și o echipă foarte bună de consilieri. Din întâlnirile din ultimii trei ani cu băcăuanii, cred că majoritatea băcăuanilor sunt oameni de dreapta, care încurajează munca onestă și nu suportă, sub nicio formă, ajutoarele pentru leneși sau încurajarea incompetenței.

Vă mândriți cu integritatea candidaților USR PLUS în aceste alegeri, primarul Necula știm că este inculpat într-un dosar instrumentat de DNA. Probleme penale au avut și ceilalți doi primari dinaintea lui. Ce se întâmplă la nivelul puterii locale de se ajunge în asemenea situații rușinoase pentru un oraș precum Bacăul?
Lucian Stanciu-Viziteu: Din păcate, nu mulți băcăuani știu asta, primarul Necula nu doar că este cercetat, este și trimis în judecată, iar în curând va avea al patrulea termen într-un proces pe care l-a strămutat la Judecătoria Neamț pentru a ascunde această mare rușine. Ce se întâmplă este că foarte mulți politicieni care au ajuns în Primăria Bacău aveau deja o problemă de caracter și s-au lăsat ușor corupți. Aburii puterii, știm cu toții, pot corupe foarte ușor, astfel încât e important să fii un bun profesionist, înainte de a intra în politică, și să fii înconjurat de o echipă de oameni cinstiți și onești care își pun tot timpul interesul personal pe locul doi.

În încheiere, aș dori să adresați un mesaj alegătorilor. De ce să vă voteze la Primăria Bacău, de ce sunteți cel mai bun candidat?
Lucian Stanciu-Viziteu: În ultimii patru ani am avut o activitate parlamentară intensă și mulți spun că am fost cel mai activ parlamentar nu doar din Bacău, ci din întreaga regiune a Moldovei. Am demonstrat că mă pot descurca atât în plan administrativ, prin proiectele de lege complexe pe care le-am depus, prin activitățile pe care le-am făcut strict pentru municipiul Bacău.

Am demonstrat în toată cariera mea profesională că pot excela, sunt acum susținut de trei partide de dreapta și am alături o echipă de consilieri fără niciun reproș. După patru ani pierduți cu un primar socialist, cred că USR PLUS și PNL sunt alternativa și singura soluție pentru a reporni motoarele economiei băcăuane și a face din nou, din acest oraș, un oraș pe care să îl putem numi cu mândrie „acasă” și în care să se întoarcă și toți băcăuanii plecați peste hotare.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Da, acuma avem cu cine!

  2. Bacăul are nevoie de o Marie cu alta pălărie.

  3. Unde ati gasit sclavul asta?

  4. Candidatul este lipsit de experienta (35 ani), nu este băcăuan, nu are o pregătire tehnica apropiată lucrurilor aplicative. Dovada ca nici viziune tehnica nu se vede. Trbuia sa aiba masura si sa desemneze din partea usr un alt om potrivit pt primar. In acelasi timp, actualul primar este paralel total cu administratia, de formație jurist, el daca trece prin oras pe lângă o groapă crede că așa trebuie să fie. Nu cred ca există în România un primar mai slab și nepriceput ca actualul primar.