G4Media.ro

Organizațiile evreiești din SUA îl acuză pe Donald Trump de antisemitism după…

foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Organizațiile evreiești din SUA îl acuză pe Donald Trump de antisemitism după ce a acesta a spus că evreii americani nu iubesc Israelul și că Israelul deține „putere absolută asupra Congresului”

“A insinua că Israelul sau evreii controlează Congresul sau mass-media este antisemit, simplu și simplu”, a scris Jonathan Greenblatt, directorul executiv al Ligii Anti-Defăimare (ADL), pe Twitter.

Comentariile lui Trump dintr-un interviu din iulie cu jurnalistul israelian Barak Ravid, au fost difuzate joi pe Unholy Podcast, găzduit de Yonit Levi Channel 12 News din Israel și Jonathan Freedland de la The Guardian.

În declarațiile sale, fostul președinte american a revenit la acuzațiile pe care le-a făcut frecvent că evreii americani sunt nerecunoscători pentru tot ceea ce a făcut el pentru Israel.

„Sunt oameni în această țară care sunt evrei care nu mai iubesc Israelul. Vă spun că creștinii evanghelici iubesc Israelul mai mult decât evreii din această țară”, a spus Trump.

„Odinioară, Israelul avea putere absolută asupra Congresului. Și astăzi, cred că este exact opusul. Și cred că Obama și Biden au făcut asta”, a continuat Trump.

„Evreilor din Statele Unite fie nu le place Israelul, fie nu le pasă de Israel”, a spus Trump în înregistrare. „Vreau să spun, uită-te la New York Times, The New York Times urăște Israelul, îi urăște. Și sunt evrei care conduc The New York Times. Adică, familia Sulzberger”, a adăugat Trump-.

Comitetul Evreiesc American a scris vineri pe Twitter că „sprijinul din trecut al lui Trump pentru Israel nu îi dă dreptul de a colporta clișee antisemite radioactive – și nici să tragă concluzii nefondate despre legăturile de neîntrerupt care îi leagă pe evreii americani de Israel. Ajunge!”

Directorul executiv al Consiliului Democrat Evreiesc pentru America, Halie Soifer, a postat pe Twitter că „ceea ce [Trump] nu înțelege este că evreii americani îl disprețuiesc – și tot ceea ce reprezintă el în GOP [Partidul Republican] – pentru că este un bigot depravat care continuă să ne atace democrația, iar politicile sale sunt antitetice valorilor noastre. Acest lucru nu are nimic de-a face cu Israelul.”

În același timp, Qasim Rashid, avocat pentru drepturile omului și prezentator radio, a declarat: „În timp ce evreii americani reprezintă doar 2% dintre americani, datele FBI arată că evreii suferă mai mult de 60% din crimele motivate de ură religios. Antisemitismul nesăbuit al lui Donald Trump îi pune în pericol și mai mult pe evreii americani, iar Partidul Republican care îl sprijină cu mândrie îi face complici. Inacceptabil.”

Trump a vorbit cu Ravid pentru noua carte în limba ebraică a reporterului, „Pacea lui Trump” despre Acordurile Avraham de anul trecut, despre acordurile de normalizare dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, urmate de Bahrain, Sudan și Maroc, negociate cu ajutorul administrației Trump.

În fragmentele deja publicate din cele două interviuri înregistrate pe care Ravid le-a efectuat cu Trump, fostul președinte l-a atacat violent pe fostul prim-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru că l-a felicitat pe Joe Biden pentru câștigarea președinției în noiembrie anul trecut – „Nu am mai vorbit cu el de atunci. Dă-l dracului”, a spus Trump – și a spus că Netanyahu nu a vrut niciodată să facă pace.

Trump a făcut în trecut comentarii incendiare despre evreii americani și Israel. El a făcut anterior remarci similare celor dezvăluite în înregistrări, atrăgând critici pentru că a insinuat că evreii americani ar trebui să-și bazeze deciziile politice exclusiv pe problema Israelului. Adresându-se evreilor din SUA, el s-a referit și la Israel drept „țara voastră”.

În timp ce mulți evrei americani susțin în general Israelul, ei au respins în mod constant acuzațiile de dublă loialitate față de statul evreiesc, de obicei văzute ca un clișeu antisemit. Trump a fost, de asemenea, mustrat pentru că a spus că evreii care votează pentru Partidul Democrat sunt „neloiali”.

În ultimul deceniu, alegătorii evrei au demonstrat stabilitate în partizanatul lor, potrivit datelor de la Pew Research Center. Alegătorii evrei se identifică cu Partidul Democrat față de Partidul Republican în raport de aproximativ 2:1.

„Este trist că încă o dată trebuie să reafirmăm acest punct, dar marea majoritate a evreilor americani susțin și au o anumită legătură cu Israelul, indiferent de candidatul politic pentru care votează”, a spus Greenblatt.

Evreii reprezintă doar o mică parte a electoratului național, dar în state precum Florida, ei pot reprezenta înclina balanța în favoarea unuia sau altuia dintre candidați. Din punct de vedere istoric, evreii americani au votat predominant pentru Partidul Democrat.

După alegerile din 2020, nu au fost publicate sondaje naționale de exit-poll privind votul evreiesc. Un sondaj comandat de Coaliția Republicană Evreiască a constatat că 30,5% dintre alegătorii evrei au votat pentru Donald Trump la nivel național, comparativ cu 60,6% pentru Joe Biden. Un alt sondaj comandat de grupul liberal J Street a constatat că 77% dintre evreii americani au votat pentru Biden și doar 21% pentru Trump.

În 2016, Pew a constatat că Hillary Clinton a câștigat 71% din voturile evreilor față de cele 25% ale lui Trump. În 2012, cifrele au fost puțin mai mari pentru candidatul Republican: Barack Obama a câștigat 69% din voturile evreilor, în timp ce Mitt Romney a câștigat 30%.

Times of Israel, Guardian

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Palestinienii ce fac? Tot in tarc?

  • > Palestinienii ce fac? Tot in tarc?
   Palestinienii sunt în ţarc în: Liban (12 lagăre/tabere de refugiaţi), Siria (12 lagăre), Iordania (13 lagăre), cu un total de aproape 3 milioane de refugiaţi (?) palestinieni (cf. Wiki).
   În Israel arabii palestinieni sunt în… Parlament.

 2. Trump e rasist si antisemit de zeci de ani, asta nu-i o noutate.

 3. D. Trump un dem.ent construit de organizațiile media rusofile infiltrate in SUA.
  Primul pas pentru SUA este desființarea acestora si Trump ulterior se va discredita de unul singur.
  Încercarea de lovitură de stat a fost a Rusiei!
  Să sperăm că greu dar sigur ii va veni si lui Putin nota de plată.

  • Ai vreo dovada ca Trump e sprijinit de sovietici ?.
   Daca sovieticii l-au preferat pe Trump lui Biden de ce nu au incercat sa ameninte cu atacuri Ucraina pe timpul cat era Trump presedinte ?
   Daca iti aduci aminte, pe timpul lui Trump, sovieticii nu au incercat sa mai faca nici un pas agresiv !
   Si de ce s-au apucat sovieticii tocmai acum, pe timpul lui Biden, sa ameninte Ucraina ?

 4. Exact așa, dar și la ei e pe găști, oricum sunt o putere financiară chiar dacă sunt puțini, 2%, pot mult

 5. Oh no!!!! Its them again

 6. pana la urma si-a luat tzepa si de la likudnici.

 7. Sa scrii comentarii despre lucruri pe care nu le intelegi, ca Vali aici de fata, inseamna sa n-ai pic de rusine

 8. Ce-a făcut a vrut să se folosească de ei ca să rămâna la putere sit să câștige bani de pe urma lor când a văzut că nu i-am mers și-a dat arama pe fata.

 9. Ce rasist si Trump asta! Auzi colo: Israelul deține „putere absolută asupra Congresului”.
  Pe ce se bazeaza cand spune asta?