G4Media.ro

Organizațiile de mediu acuză guvernul că pregătește o lovitură pentru ariile protejate

Organizațiile de mediu acuză guvernul că pregătește o lovitură pentru ariile protejate

Mai multe organizații de mediu și activiști în domeniul acuză guvernul Dăncilă că pregătește o ordonanță de urgență cu efecte devastatoare asupra ariilor protejate. Astfel, Octavian Berceanu, consilier pe probleme de mediu al președintelui comisiei de specialitate din Senat, scrie că Executivul vine cu o OUG, la fel de capabil, care scoate la pensie anticipat toate organizațiile neguvernamentale de mediu care au grijă de ariile protejate. Mai precis, dintr-o singură lovitura, OUG-ul șterge din legislația Ariilor Naturale Protejate OUG 57/2007, noțiunea de ”custode”.

Postarea lui Octavian Berceanu pe contul său de Facebook:

Ce presupune acest artificiu?

Peste 260 de arii naturale, pe care Statul nu a fost în stare să le protejeze de-a lungul anilor și care încă reprezintă tezaurul natural nealterat al României, vor trece din administrațiile ong-urilor de mediu, în administrația unei structuri nou înființate numită Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate –ANANP.

Cine sunt custozii?

Custozii sunt organizațiile de mediu care au adus bani prin proiecte și sponsorizări pentru menținerea și protejarea ariilor naturale, în locul statului. Aceste organizații vor fi înlăturate în mai puțin de un an de ANANP, agenție care până acum nu a administrat absolut nimic. Altfel spus, cei care ani de zile s-au luptat prin forțe proprii pentru protejarea ariilor si rezervatiile naturale sau au înființat arii protejate noi, vor fi trimiși la plimbare. Unii dintre custozi au dovedit de-a lungul timpului incapacitatea de a administra sustenabil ariile protejate, mulți însă au făcut lucruri bune. Câțiva dintre aceștia poate vă sunt cunoscuți pentru că prin munca lor au pus România în topul European, iar rezultatele lor se numesc Parcul Natural Văcărești sau Parcul Național Buila-Vânturarița. Și nu vorbim de Romsilva și modul controversat în care știe să-și gestioneze cele 22 de parcuri nationale și naturale. Este vorba acele ong-uri vizitate zilnic de comisarii Gărzii de Mediu, instituție care recunoaște oficial meritele excepționale ale acestor custozi dedicati conservării naturii. Tot în aceste ong-uri de mediu lucrează peste 500 de tineri specialiști și voluntari care sunt pregătiți în domeniul conservării naturii.

Cine e ANANP?

Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate este o structură nefuncțională, înființată prin Legea 95/2016, care ar trebui să vegheze aplicarea uniformă a unei strategii naționale de management și conservare a ariilor naturale protejate, în conformitate cu Directivele europene. De facto, ANANP nu are specialiști să gestioneze nici măcar o arie naturală din cele aproape 400 de arii lipsite de orice formă de administrație. În schimb, agenția încearcă, în mod disperat, să guverneze peste 23% din teritoriul României, aproape un sfert din țară, fără specialiști și având un plafon de angajare de 490 de salariați, conform OUG 13/2018.

De ce Guvernul României, printr-un OUG, distruge managementul sustenabil al ariilor naturale protejate?

Spre diferență de ceilalți doi presedinți ANANP, noua conducere ANANP a înțeles voința nomenclaturii PSD și a ales să reducă la tăcere prin forță orice fel de opoziție de care se lovesc parlamentarii puterii sau baronii locali atunci când vor să construiască în ariile protejate sau să distrugă o parte din acestea. Motivul principal din spatele OUG-ului sunt avizele negative pe care le dădeau adesea custozii ariilor protejate atunci când interesele oamenilor de afaceri loiali PSD-ului ignorau legea. În loc de întărirea legii acum asistăm la subrezirea ei.

ANANP avea datoria să preia mai întâi sutele de arii natural protejate doar pe hârtie și să urmeze exemplele de bune practice pe care le oferă organizațiile de mediu. Oricum ANANP poate să rezilieze oricând contractele de custodie cu custozii care nu-si îndeplinesc atribuțiile, însă e mai usor să-i concedieze pe toți cei 500 de specialiștii în loc să se ridice la nivelul lor.

Tot conducerea ANANP, în stilul cel mai PSD-ist consacrat, în loc să promoveze un cadru legislative care să fie dezbătut cu toți actorii implicați, a preferat să introducă, noaptea pe sub masă, un OUG cu care să domnească imoral dar legal, peste un sfert din România.

Presedintele ANANP a spus clar în sedința făcută săptămâna trecută la sediul ANANP, că specialiștii existenți în ong-uri care au în custodie arii protejate, pot trece la stat, pe salarii ”grase” dacă tac și nu comentează împotriva ANANP, altfel se pot uita de pe margine. Așa se asează linistit peste noi corupția, minciuna și dezastrul.

OUG-ul se va adopta azi, iar de mâine sutele de specialiști în mediu, mulți dintre ei voluntari, vor fi înlocuiți cu nepoți, rude, prieteni ai partidului. Nimic nu poate fi mai prost gândit decât să înlocuiesti profesioniștii cu oportuniștii, însă la noi se poate orice. Întrebarea este până când?

De exemplu, conform propunerii noului OUG, acesta va modifica toate articolele din legislația în vigoare, care conțin cuvântul custode, prin înlocuirea acestuia cu ANANP, OUG 57/2007, Art. 16(3)Rezervaţiile ştiinţifice, rezervaţiile naturale, monumentele naturii şi, după caz, geoparcurile, siturile patrimoniului natural universal, zonele umede de importanţă internaţională, siturile de importanţă comunitară, ariile speciale de conservare şi ariile de protecţie specială avifaunistică care nu necesită structuri de administrare special constituite se administrează ”prin preluare în custodie”, potrivit art. 18 alin. (4). devine ”de către Agenția Națională de Arii Naturale Protejate”.

Din păcate și dezonorant pentru cei ce luptă pentru mediu, sub presiunea amenințărilor, multe ong-uri au ales să tacă în speranța că vor gusta din salariile ”grase” promise de noua structură. Or, așa se instaurează orice tip de dictatură, ”Cause the day we give in is the day we die”.

Puteți citi aici expunerea de motive pentru OUG

Foto: Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina (sursa: ANANP.gov.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Acum prietenii austrieci ai lui johanes o sa poata sa taie in voie padurile…

 2. Nasol….nu știu dacă bucuria de a vedea o poza din satul meu in acest articol este mai mare decât tristetea guvernări actuale

 3. Ce au facut aceste ONG-uri cand KWI a intors legea care limita taierile de padure, lege care lovea puternic firma Schweighofer ?

  Finul lui KWI este consulul austriei, prieten bun cu cei de la Schweighofer.

  Inainte doar Transilvania era sub jugul imperiului, acum e toata ROMANIA. Treziti-va !

  Apud MIHAI GOTIU (il renegati ?)

  Cum a preluat Iohannis argumentele firmei Schweighofer în cererea de reexaminare a Codului Silvic (DOCUMENT) Și cum preia Schweighofer lemnul tăiat ilegal (VIDEO CU CAMERA ASCUNSĂ)

  http://www.romaniacurata.ro/cum-a-preluat-iohannis-argumentele-firmei-schweighofer-in-cererea-de-reexaminare-a-codului-silvic-document-si-cum-preia-schweighofer-lemnul-taiat-ilegal-video-cu-camera-ascunsa/
  —-
  Cum îl unește industria lemnului pe Iohannis de Schweighofer

  Una dintre explicații este protecția la cel mai înalt nivel de care beneficiază compania austriacă. Există suspiciuni rezonabile privind implicarea directă a președintelui Klaus Iohannis în protejarea afacerilor controversate ale Schweighofer în țara noastră. În primul rând, trebuie menționată relația specială pe care finul lui Iohannis, Andreas Huber, consulul onorific al Austriei, o are cu patronul companiei Holzindustrie Schweighofer.

  https://www.cotidianul.ro/cum-il-uneste-industria-lemnului-pe-iohannis-de-schweighofer/

 4. atunci iesiti in strada. hai sa ne implicam, aveti un program? in timpul lui ceausescu nu puteati sa aveti un cuvint, dar acum? nu va mai patati, iesiti din rindurile care ingroasa nesimtirea in romania.