G4Media.ro

Organizația civică Reset îi cere președintelui Iohannis să nu îl numească pe…

Organizația civică Reset îi cere președintelui Iohannis să nu îl numească pe Bogdan Licu adjunct al Procurorului General

Organizația civică Reset din Iași îi cere președintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă să nu îl numească prim-adjunct al Procurorului General pe Bogdan Licu, care a primit aviz negativ de la CSM.

”Considerăm că profilul moral și profesional al dlui Licu nu îl califică pentru o astfel de funcție”, arată Reset, care susține în plus că ”încă un moment în care respectarea avizelor CSM ar deschide calea instituirii unor bune practici, în condițiile în care CSM este garantul independenței justiției din România”.

Scrisoare deschisă integrală a Reset:

În data de 03.03.2020, în urma audierilor desfășurate în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru postul de prim-adjunct al Procurorului General, dl Bogdan Licu a primit aviz negativ din partea Secției de Procurori a CSM. În aceste condiții, vă solicităm, dle Președinte Iohannis, să țineți cont de acest aviz și să nu semnați decretul de numire. Cu toate că avizul CSM este unul consultativ, considerăm că este încă un moment în care respectarea avizelor CSM ar deschide calea instituirii unor bune practici, în condițiile în care CSM este garantul independenței justiției din România. Mai mult, instituțiile europene partenere, precum Comisia de la Veneția, Greco, Comisia Europeană, au insistat în repetate rânduri asupra importanței respectării rolului CSM în procesul de numire și de revocare a șefilor parchetelor.

În ultimii trei ani, cetățenii au ieșit pentru a apăra justiția și a spune că nu mai acceptăm persoane care nu au dovedit competență, care nu promovează independența justiției, care se folosesc de plagiat pentru a obține anumite beneficii și a avansa în carieră.

Considerăm că profilul moral și profesional al dlui Licu nu îl califică pentru o astfel de funcție și vă reamintim câteva dintre motivele pentru care acesta nu ar trebui să fie numit pe postul de prim-adjunct al Procurorului General:

– În timpul interviului susținut în fața Secției de Procurori a CSM a recunoscut că a fost membru activ în masonerie pe toată perioada în care era membru al Consiliului Superior al Magistraturii (2006 – 2012), precum și în perioada în care a fost vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (2009 – 2010). Recunoașterea apartenenței sale la masonerie echivalează practic cu un autodenunț pentru infracțiunea de fals în declarații, întrucât acest aspect al activității sale este incompatibil cu funcția de magistrat și nu este menționat în declarația de interese.
– Profilul moral al dlui Licu este profund afectat de acuzațiile privind onestitatea sa academică, fiind implicat într-un caz de plagiat privind lucrarea sa de doctorat, a cărui anchetă a blocat-o prin diferite tertipuri, iar după apariția scandalului a cerut retragerea titlului de doctor și a recunoscut că nu a fost „suficient pregătit”. De asemenea, dl Licu este acuzat că a plagiat un articol publicat într-o carte și a plagiat și în proiectul managerial cu care a candidat la funcția de prim-adjunct al Procurorului General în 2013. De asemenea, a dat Ministerul Educației și #CNATDCU în judecată încercând să scape de titlul de doctor, pentru care a primit bani din bugetul statului, și a încercat chiar să blocheze ancheta CNATDCU care viza plagiatul. A pierdut ambele procese, iar pe cel care privește verificarea tezei, definitiv.
– În cazul adopției copilei (Sorina) de o familie americană, după o îndelungă controversă cu autoritățile române, dl Licu a intervenit ca fata să nu plece din România, însă instanța i-a respins solicitarea.
– Cazul #Caracal, pe care dl Licu l-a gestionat din funcția de Procuror General interimar, a relevat grave lacune și semne de întrebare atât în ceea ce privește desfășurarea anchetei, cât și modul de comunicare.
– Parcursul educațional al dlui Licu este deosebit de precar, în sensul că a obținut nota 5 la examenul de licență la Drept penal și nota 6 la Drept civil, iar la examenul de Bacalaureat a obținut nota 5 la Limba română.
– Tot în cadrul audierii sale din CSM, dl Licu a afirmat că, deși se află de ani buni în fruntea parchetelor din România, nu cunoaște competențele parchetelor, chestiune care se învață încă din timpul facultății, ceea ce a arătat că nu și-a însușit nici măcar din practică cunoștințele (ne)acumulate în timpul facultății.

Reamintind așteptările societății din partea Președintelui în ceea ce privește lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept în România, precum și angajamentele asumate de Președinte în cadrul proiectului „România Educată” care ar trebui să promoveze meritocrația, competența și profesionalismul, grupul civic Reset solicită Președintelui României să respecte avizul negativ primit de dl Licu pentru postul de prim-adjunct al Procurorului General și să ceară Ministrului Justiției să facă o nouă propunere.

Foto: Președintele Klaus Iohannis (Presidency.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Pt a-l respinge, Johannis nu are nevoie nici de protestele unor magistrati, nici de vanzoleala cu masoneria, nici de cine stie ce alte articol de presa.
  Sunt suficiente „rezultatele” deplorabile din activitatea acestui individ de-a lungul carierei de procuror incompetent. (mai ales esecurile lamentabile recente in „cazul Sorina”)

  Ar fi foarte bine daca l-ar refuza. (si inca sper ca asa o sa faca)
  Daca il accepta pe infantilul si incompetentul Licu, Johannis isi trage singur un picior in fund si va pierde, instantaneu, aprecierea a foarte multor magistrati.

 2. Ce nu inteleg ONG urile ca si oameni e ca pe Klaus il doare in cot de ce cer ei…el vrea slugi si slab pregatiti la conducerea parchetuilui/parchetelor..ca doar el are o mare problema cu cele 7 case..si astia pe care ii pune trebuie sa stie ca nu erau de functia respectiva si ii sunt lui datori…multi fraieri chiar cred ca Klaus e altfel decat hoti din PSD…

 3. Isi mai aduce aminte cineva de Mihalache ,tot asa cereau sa nu il puna in functie si Klaus si-a astupat urechile.
  Sa vedem acum ce face.

  • Mihalache ramane in continuare un bolovan atarnat de grumazul lui Johannis.
   Acolo e ceva putred si nu cred ca vom afla curand (sau vreodata) adevarul despre „simbioza” dintre Presedinte si acel specimen abject.
   Unele guri (mai mult sau mai putin avizate) spun ca Mihalache ar fi foarte bine infiltrat in structurile de (contra)informatii ale Albionului si ca serviciile sale pt statul roman depasesc cu mult „calitatile” sale de escroc libidinos, (asa cum este cunoscut in Romania).

  • @Lana: Pariu ca si cu licu va fi la fel! Ce nu ati inteles pana acum? Chiar sunteti in negare continua!

  • @CRP…
   … nu inteleg de unde-ai scos-o pe aia cu „negarea continua” ( sincera sa fiu nu ma intereseaza sinapsele care iti coordoneaza activitatea)

   Eu am scris clar ca sper ca Johannis sa il respinga pe Licu.
   Daca matale ai certitudinea ca il va accepta, inseamna ca ori esti foarte bine informat ori ai dat cu banul si ai castigat.
   Eu voi fi dezamagita, iar matale desfaci sampania.
   Mergem mai departe.

 4. Avizul este doar consultativ . Presedintele care cunoste toate datele problemei stie ce face . Cei de pe margine (fara sa stie ceva cu exactitate)isi pot spune opiniile . Dar pentru a avea o parere trebuie sa ai in spate si o motivatie ce nu include presupuneri .

  • pai ar fi si un aviz al CSM negativ, pe langa „presupuneri” . dar ce mai conteaza in „romania normala” independenta justitiei, cand lucrurile sunt „superficiale” nu cum vrea organizatorul-de-dezbateri-aranjate-nesuperficiale . nu ca nu as avea incredere in cineva de la PNL-USL-PNL „profesor cu 7 case”

  • Președintele este singurul care are toate datele și de aceea decide el!

  • @de la valeu…

   Daca am dispune fiecare, exclusiv, de informatii concrete, probabil ca toti am fi consilieri prezidentiali si guvernamentali raspanditi prin toate cancelariile lumii.
   Eu consider ca parerea trebuie spusa, indiferent de cine, chiar daca nu exista in spate un fundament bazat pe informatii concrete si de necontestat.
   Daca n-ar fi asa, ar insemna ca toate opiniile si parerile s-ar transforma in certitudini.
   Cred ca stii foarte bine ce se spune despre persoanele care au intotdeauna certitudini si niciodata dubii!

  • Exact de aceea decide el si nu tu sau eu

  • Lana cred ca finalul spuselor tale este un picut exagerat ca sa nu zic o scorneala .

  • Andrei fii mai relaxat . Faci ce faci si numeri casele .

  • @de la valeu (despre scorneala)

   „Cei care au intotdeauna certitudini sunt proști, iar cei cu imaginație și competență sunt plini de dubii ” (B. Russell – premiul Nobel pt literatura 1950)

  • LANA nu exista pe lumea asta oameni care au numai certitutdini sau care au numai imaginatii (nu mai crede in tot felul de zicale ,ziceri , multe atribuite unora din dorinta de spectaculos )Omul asa cum stii si cum esti si tu, reprezinta un cumul de multe , multe sentimente , credinte , avind fiecare propria unicitate .A spune ca cineva este doar visator nu are decit o cantitate de adevar la un moment dat intr-o situatie data si nici atunci in intregime . Pina si a spune despre cineva ca este prost nu are in componenta spuselor decit o situatie singulara unde un om poate fi sau nu prost ,dar acelasi om poate fi destept in comparatie cu altii in alte multe situatii . Poti spune insa ca un om nu are intelegera lucrurilor sau nu are cunostintele necesare in multe din componentele de zi cu zi ce ne diferentiaza functie de locul unde ne aflam .

  • 2) Nu incerca sa schimbi lumea, dar incearca sa vezi cit pot intelege ceilalti din ea si asa vei vedea , cum este ea cu adevarat. (Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry)

  • Frumos spus

  • Lana ,cit despre informatiile concrete, eu spun doar ca trebuie sa ne atasam nivelul de intelegere de informatiile la care avem acces si rezultatul in urma acestei combinatii facuta de mintea noastra instantaneu sa fie cit mai aproape de adevar .

  • @de la valeu, ok.

   „Du hast Recht und ich mein’ Ruh’“

 5. Nu va agitati degeaba. Iohannis si-a numit ” procurorii mei” la sefia parchetelor generale. Esalonul 2 nu-i asa important. Probabil ca nu-l va numi pe Licu, ca sa creeze o impresie buna si sa dea satisfactie celor care stau cu gura deschisa la rahaturile prezidentului.