G4Media.ro

Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor a fost adoptată cu modificări: Vor…

Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor a fost adoptată cu modificări: Vor putea beneficia inclusiv restanțierii la bănci și agricultorii afectați de secetă, nu se plătește ”dobândă la dobândă”, iar creditele reeșalonate vor putea depăși limita de vârstă prevăzută în prezent

Camera Deputaților a adoptat joi cu modificări, în calitate de for decizional, ordonanța de urgență a guvernului (OUG 37/2020) care oferă posibilitatea, persoanelor fizice și firmelor, a amânării ratelor la credite, introducând în categoria beneficiarilor inclusiv persoanele care au restanțe la bănci și eliminând capitalizarea dobânzii și a comisioanelor aferente perioadei în care rambursarea a fost suspendată.

Potrivit altui amendament adoptat de Cameră, pentru ca o firmă să poată beneficia de amânarea plății ratelor trebuie să îi fi fost întreruptă activitatea parțial sau total sau diminuată cifra de afaceri cu 15% faţă de media lunilor ianuarie şi februarie şi nu 25%, cum era prevăzut în forma adoptată de guvern a ordonanţei.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor ataca modificările la Curtea Constituțională.

De asemenea, Camera Deputaților a amendat și OUG 33/2020 în sensul că acele companii care își plătesc impozitul pe venit până pe 25 iulie, pentru trimestrul II, și până pe 25 octombrie, pentru trimestrul III, vor beneficia de o bonificație de 10% din acest impozit.

Modificările aduse OUG 37 au fost adoptate cu 208 voturi ”pentru”, 103 voturi ”împotrivă” și 8 abțineri, iar cele operate la OUG 33 au trecut cu 313 voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și o abținere.

Modificările aduse OUG 37/2020 (amânarea ratelor la bănci):

 • obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare .
 • pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depășirea limitei de vârstă.
 • Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1), debitorii definiți la art. 1 lit. b), cu excepția persoanelor fizice, trebuie să aibă activitatea întrerupta total sau parțial, veniturile sau încasările diminuate cu cel puțin 15% fata de media ultimelor doua luni, sau in cazul autorităților publice locale apariția unor cheltuieli neprevăzute sau nebugetare, legate de combaterea pandemiei, ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate în baza declarațiilor pe propria răspundere a debitorilor.
 • Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.
 • Sunt de asemenea eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.”

Modificarea adusă OUG 33/2020:

 • Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la art.41 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii care platesc impozit pe venitul microintreprinderilor, care plătesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II și 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificaţie de 10% calculate asupra impozitului pe profit datorat.”

Ambele acte normative urmează să fie transmise președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, dar pot fi și atacate la Curtea Constituțională.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Ciorbea, ex-AP creka e in delir
  in judetul Vrancea e seceta de cand a trecut Dacncila pe acolo si a spurcat instalatiile de irigare

 2. Pai bineinteles ! Trebuie sa beneficieze absolut toate firmele capusa, toate firmele avand un salariat (contributor pesedist la bunastarea partidului), toate firmele incuscrite cu politica pesedisto-aldista !

  PS. Nici nu imi faceam iluzii ca evazionistii pesedaci, spalatorii de bani, imputiti vor fi scosi de la masa indestulatoare pt toti !

  PPS. Pardon am vrut sa spun pt „hoti” ! :))

  • Siktir gunoiule #rezist, vezi ce a făcut Viktor Orban cu ratele ungurilor , slugoiule P(N+D)L-ist……..

  • @Meditator de fizica:
   Bugetar pesedist de rahat, ce-ar fi sa-ti indesi in cur ratele ungurilor pana iti ies pe gura !

 3. Esti rasist,ultranationalist,xenofob,obraznic si vulgar asa cum va sta voua bine si cum v-a invatat Dubluta Vasilescu ,Varanul sau capitanul vostru,Dragnea.

 4. @Meditator de fizica:
  Bugetar pesedist de rahat, ce-ar fi sa-ti indesi in cur ratele ungurilor pana iti ies pe gura !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.