G4Media.ro

Ordonanța de clasare a dosarului 10 august: DIICOT acuză procurorii militari că…

Laurențiu Cazan la TVR

Ordonanța de clasare a dosarului 10 august: DIICOT acuză procurorii militari că au mințit în actul prin care i-au pus sub acuzare pe foștii șefi ai Jandarmeriei/ PLUS Cum explică procurorii clasarea acuzațiilor față de Sindile, Cucoș și Cazan

DIICOT a anunțat, miercuri, clasarea acuzațiilor față de foștii șefi ai Jandarmeriei Române și ai Jandarmeriei București: Ionuț Sindile, Sebastian Cucoș și Laurențiu Cazan, implicați în coordonarea intervenției de la protestul Diasporei, din august 2018.

În justificarea acestei decizii, procurorii au susținut că misiunea a fost condusă aproape exclusiv de către Laurențiu Cazan, la momentul respectiv șeful Jandarmeriei București.

Potrivit Jurnalului Acțiunilor Operative din data de 10.08.2018, singurele intervenții pe fluxul de comunicații, atribuite suspectului col.Sindile Ionuț și care au fost destinate/recepționate de șefii unităților din teren au fost: la orele 01.11 – adresată Grupării mobile Ploiești și la orele 0208 – adresată BSIJ, această ultimă intervenție fiind replicată de comandantul acțiunii prin transmiterea ordinului de ridicare a dispozitivului către toți șefii de dispozitiv. Suspectul col. Cucoş Gheorghe-Sebastian nu a intervenit în niciun moment pe fluxul comunicărilor operative realizate în data de 10.08.2018 și în noaptea de 10/11.08.2018. (…) misiunea de asigurare a ordinii publice din data de 10.08.2018 și din noaptea de 10/11.08.2018 a fost condusă exclusiv de suspectul mr.Laurențiu Cazan, în calitate de comandant al acțiunii, intervențiile sporadice pe fluxul comunicațiilor operative efectuate de suspectului col.Sindile Ionuț neavând semnificația unei preluări a comenzii. Deosebit de acest fapt, implicarea în activități izolate de coordonare în teren a efectivelor aflate în executarea misiunilor ordonate de comandantul acțiunii nu are semnificația unei modificări a  situației operative de natură a impune emiterea unei ”dispoziții fragmentare de preluare a comenzii forțelor de ordine.” se arată în ordonanța de clasare obținută de G4Media.ro.

Referitor la fostul șef al Jandarmeriei Capitalei, Laurențiu Cazan, procurorii DIICOT explică decizia de clasare prin faptul că intervenția în forță ar fi fost graduală și justificată de degenerarea situației.

În plus, procurorii de la Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate îi acuză pe procurorii militari care i-au pus sub învinuire pe Cazan, Sindile și Cucoș că au mințit în actul de acuzare a acestora.

„Așa cum am văzut, în fundamentarea construcției juridice ce a stat la baza învinuirilor formulate în cauză de către Secția Parchetelor Militare (SPM) s-au invocat fie stări de fapt necorespunzătoare adevărului materializat probator, fie stări de fapt cărora li s-au conferit interpretări cu încărcătură subiectivă evidentă, respectiv: SPM: ”Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că, în intervalul orar 2030 – 2200, au existat doar incidente izolate între un număr mic de participanţi la protest şi forţele de ordine, iar situaţia concretă din Piaţa Victoriei nu justifica o intervenţie în forţă”.
Observație: Această apreciere ignoră constatările procurorului militar de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti aflat la fața locului și care, în cuprinsul procesului-verbal de sesizare din oficiu a menționat că: ”În mijlocul participanţilor, au acţionat un număr de peste o mie de persoane care se manifestau violent atât la adresa forţelor de ordine, cât şi la adresa protestatarilor paşnici, încercând forţarea cordonului de jandarmi. Situația a degenerat progresiv (…)”. Totodată, înregistrările video existente la dosarul cauzei confirmă constatările efectuate la fața locului de procurorul militar de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti și infirmă aprecierile exprimate de Secția Parchetelor Militare în susținerea construcției juridice ce avea să fundamenteze formularea învinuirilor în cauză.” se mai arată în ordonanța DIICOT.

Foto: Laurențiu Cazan/ Sursa; captură video TVR

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

43 comentarii

 1. Procurorii militari mint mai mult decât Portocala.

  • Postacule, sa ti-o dai singur! Slugoiule!

  • stiu # kondensatorilor ca va pute luju, dar acolo poti CITI DOCUMENTELE INTEGRAL, nu ca aici unde g4 filtreaza cum.vrea ce vrea si nu va da stirea bruta

   pt cei interesati

   comunikatul.DIICOT

   http://juri.ro/static/files/2020/iulie/15/10.pdf

  • stiu # kondensatorilor ca va pute luju, dar acolo poti CITI DOCUMENTELE INTEGRAL, nu ca aici unde g4 filtreaza cum.vrea ce vrea si nu va da stirea bruta

   pt cei interesati

   comunikatul.DIICOT

   http://juri.ro/static/files/2020/iulie/15/10.pdf

  • Din coroborarea dispozițiilor art.12 alin.1 lit.i) din Legea nr.60/1991
   cu cele ale art.2 din cuprinsul aceluiași act normativ,

   actele de încălcare a dispozițiilor legale ce reglementează modul de desfășurare a adunarilor publice

   întrerup cursul evenimentelor până la momentul restabilirii ordinii
   publice,

   după care adunarea publică poate continua în limita timpului
   acordat,

   dar nu mai târziu de ora 2300.

   Cu alte cuvinte, între momentul
   săvârșirii unor astfel de acte și momentul restabilirii ordinii publice,

   participanții la o adunare publică

   nu mai beneficiază de protecția conferită de

   dispozițiile art.11 CEDO, art.39 din Constituție, respectiv art.1 din Legea nr.60/1991,

   adunarea publică fiind considerată ca întreruptă.

  • Mesajul

   ”curtea/clădirea Guvernului este loc public și avem dreptul
   să fim acolo”

   este contradictoriu cu regimul juridic aplicabil obiectivului

   ”Sediul Guvernului României”

   în conformitate cu dispozițiile HG
   nr.1486/2005 – privind asigurarea pazei și protecției obiectivelor, bunurilor
   și valorilor cu efective de jandarmi – potrivit cărora

   sediul Guvernului României constituie

   obiectiv de importanță deosebită pentru activitatea statului

   a cărui pază și protecție este asigurată cu efective de jandarmi potrivit Planului de Pază aprobat.

  • Într-o societate democratică,

   ocuparea sediilor unor instituții
   fundamentale ale statului,

   într-un demers ”revoluționar”,

   este cel puțin inadecvată

   dacă ne raportăm la valorile morale pe care de obicei le clamăm,

   doar atunci când pretențiile exprimate le opunem exclusiv celorlalți și mai puțin propriei persoane.

  • @xlinkk tu ne puti la fel ca luju, cand te „asociezi” cu unii care sunt justitiarii de latrina, nu te califici, te descalifici singur singurel

 2. are competente diicot vis-a-vis de militari ?

  pe chestie „de comptente” unteltele Partidului de la ccr au intors dosare, au inchis dosare!

  totul pentru infractori ! totul pentru infractori !totul pentru infractori !

 3. SPM -manevra pe fata a directiei de informati a MAPN de influentare a realitatii idem revolutia romana-directia de cercetare si diversiune aservita lui stanculescu si ulterior lui militaru.Ce jigodii activeaza la spm!!!!!!!!Generali cu 100 de stele de obarsie sanatoasa!

  • dan de la sputnik

 4. Talentatul domn Predoiu…

 5. O acuzatie grava la adresa procurorilor militari.
  Este cazul ca SS sa treca la arestari. Sa ia aminte toti cei care indraznesc..

 6. Dacă procurorii militari au mințit trebuie să plătească. Și eu cred că au mințit dar vor scăpa ușor.

 7. Scutea, Licu si Hosu DEMISIA! SUNTETI RUSINEA ROMANIEI! MIZERIA MAGISTRATURII. DATI INAPOI SALARIILE BABANE!

 8. Sa raspunda Doru Stoica si Giorgiana Hosu. Sa denisioneze.

 9. Dupa mintea lui Hosu si dupa creierul lui Scutea, aia din piata s-au batut si gazat singuri. Asteptam sa ne spuna asta si public.

 10. Jenant! Procurorii DIICOT care au generat o asemenea aberatie trebuie anchetati pentru complicitate cu infractorii din jandarmerie! Predoiu, ce pazesti mai boule?

 11. Punerea în scenă a violențelor a fost programată și coordonată de Dragnea și Carmen Dan cu personaje infiltrate în ambele părți; agitatori și jandarmi fara numere matricole.
  Aceștia au fost sub comanda directă a colonelului Catalin Paraschiv care era dispus să o sacrifice pe Ștefaniei Nistor pentru a crea efectul psihologic și pentru a justifica violențele.
  Pregătirea violențelor și organizarea trupelor speciale ale jandarmilor s-a făcut la comandă politică cu scopul de a agresa manifestanții pașnici nu de a izola pe cei violenți.
  Dacă dosarul 10 August va fi mușamalizat pentru protecția lui Dragnea și al lui Carmen Dan puteți uita definitiv ce ați sperat in ’89.

  • Subscriu la cele spuse și repet masajul, poate așa îl băgăm la cap:
   „Dacă dosarul 10 August va fi mușamalizat pentru protecția lui Dragnea și al lui Carmen Dan puteți uita definitiv ce ați sperat in ’89…”

  • @Dosarul 10 August e INCHIS, uitati de el!
   Tineti minte…mai vorbim…PSD nu are nici un interes sa schimbe, iar tacerea suspecta in jurul Dosarului a Presedintelui Johannis si a liderilor PNL e evidenta!
   Iar ciotul ce-a fost declinat la Parchetul militar(De ce DIICOT nu a declinat intreg Dosarul cand a CONCLUZIONAT ca NU a fost lovitura de Stat, deci ca Dosarul NU e de competenta DIICOT, asta e PRIMA intrebare catre Procurorul general, dna Scutea?!) va avea aceeasi soarta: lalaiala romaneasca ANI si ANI si intr-un final, vor scapa TOTI, curati ca lacrima!!!
   NU poti trmite in fata Curtii Martiale cativa jandarmi acuzati ca si-au facut de cap, cat timp ei au RESPECTAT Ordinele, Colonelul Paraschiv i-a DIRIJAT in vazul nostru, mai ceva decat un dirijor de Orchestra simfonica!!
   NU l-am auzit pe Colonelul Paraaschiv sau pe liderii Jandarmeriei sa RECUNOASCA si sa CONDAMNE Violentele acelor jandarmi trimisi ACUM, vezi Doamne, la Parchetul militar!

   FIX precum Dosarele Revolutiei, Mineriadei, NICIODATA Politicul care a avut Decizia NU a raspuns!
   Pentru NIMIC, niciodata dupa Decembrie ’89!

 12. 25.000 ron net pe luna ca salariu, 1000 euro chirie, iesire la pensie la 45 de ani, pensie mai mare decat salariul!
  Asta platim pt un procuror! Si totul e pe credit, cu scadenta pe 30 de ani!!! O tara falimentara, condusa de specimene speciale cu epoleti! Niste tradatori de neam si tara !!!

 13. Sindile, Cucoș și Cazan

  Astea-s nume, pai numai cand le citesti, iti dai seama cam cum sta treaba!!!

 14. Adica, alde Cucos, Sindile si Laurentiu Cazan se pot reintoarce in GLORIE la functiile lor, ba Statul roman ar trebui sa le plateasca compensatii babane, materilae si morale!
  Pai, nu?!
  Ma indoiesc ca Procurorul General va schimba ceva, dar NU pot sa nu intreb: ce fel de procurori sunt astia, cand solutiile la aceeasi cauza sunt DIAMETRAL OPUSE?!
  Unul spune una si altul CU TOTUL ALTCEVA!?
  PUTE urat de tot, ceva NU e in regula, mai ales ca desi la preluarea guvernarii de catre PNL atat Presedintele Johannis cat si Minsitrul de Interne Marcel Vela si Ministrul Justitiei Predoiu PROMITEAU REZOLVAREA Dosarului 10 August, azi TOTI 3 TAC Chitic, nici o reactie!
  Evident, ori se simt cu musca pe caciula, EI nu numit-o pe Georgiana Hosu in fruntea DIICOT, ori sunt partasi la mizeria asta, ca sa nu decapiteze MAIul si Jandarmeria de care au nevoie!
  Ceva nu e in regulla de tac ei pe subiect!
  Desi, dupa cat au lalait-o, l-au transferat de colo-colo, nu parea ca era mare interes sa-l rezolve, mai degraba banuiam ca Dosarul va ajunge precum cele ale Mineriadei, ale Revolutiei, am scris de cateva ori ca asa va fi!
  Rusine!
  Carmen Dan jubileaza, Dragnea jubileaza, a mai scapat de un posibil dosar, pariez ca si Dosarul TELDRUM cu Paguba de 23 Milioane Euro(zice OLAF!) va avea aceeasi soarta!!

  • PNL nu vrea sa schimbe ceva, vrea sa stapaneasca hotii in liniste, ca sa poata Klaus sa spuna ca „uite, nu mai e coruptie”.

  • LILI, nici vorba , este o prima decizie ce are calitatea de a produce urmatoarele decizii ce vor scoate in evidenta PNL si guvernul actual . Intreg jocul politic se desfasoara pe mai multe planuri si cum acum apar in media declaratii care mai de care mai nastrujnice si evident fabricate la comanda ne asteptam la surprize uriase . Revin fugarii condamnati , discursul PSD pare a fi impotriva PSD , o alianta,mai incearca timid sa se exprime cu vorbe ce se doresc a contine nuante de adevar dar mai mult se fac de ris , unele cozi de topor (si din PNL )apar mereu in public , se anuleaza doctorate ce contin parti copiate , unii posesori politici de diplome false sau partial false , gen doctorate, sunt aratati public , un procurar arhi- cunoscut este retinut , PNL inca nu scoate la bataie decizii ce ii pot transforma in cistigatori absoluti ai alegerilor , presedintele inca nu se implica in politica alegerilor ,ci doar se ocupa de efectele pandemiei . Nu va grabiti , totul este calculat si incet , incet ,prezentat publicului .

  • @ de la valeeeeu: Va amagiti!
   Dosarul 10 August e INCHIS!
   NICI unul dintre cei responsabili, care au pus la cale Violentele care au speriat mapamondul NU va platii!
   Tineti minte!
   E scandalos ca Dosarul e clasat si atat. Romania trece peste asta atat de repede, cum e posibil?!
   Deja NU mai vorbim despre el, alte si alte nenorociri i-au luat locul!
   Nici o vorbulita de la Presedintele Johannis, de la Predoiu, de la nici un alt lider PNL, Rares Bogdan se da disparut, o reactie anemica a lui Ovidiu Raetchi nu ascunde LIPSA de reactie din PNL a celor care pana ieri alaltaieri erau marii oameni de stat care vor ”
   Aproape 800 de Plangeri penale ale participantilor la miting au fost aruncate la cosul de gunoi…ce spun oamenii aia PASNICI care au depus Plangeri dupa ce au fost batuti si gazati si umiliti in asemenea hal de Jandarmeria Romana care trebuie sa-i APERE!?
   Cele 2 clasari=rateuri scandaloase ale DIICOT(rateu si in dosarul Blackcube) ridică mari semne de întrebare, mai ales cel din Dosarul 10 august, în care NU răspund nici șefii jandarmilor, nici liderii politici ai vremii.
   Probleme au fost de la început, DIICOT nu avea COMPETENTA în dosar.
   Ca dovadă, după ce a luat, în iunie 2019, Dosarul de la Parchetul Militar,(care se autosesizase in August 2018 initiind Dosarul 10 August), ACUM DIICOT și-a declinat Competența către Procurorii militari, dar numai în cazul jandarmilor simpli, nu și ce privește șefii acestora, pe care în final i-a scos de sub urmărire penală.
   Așa se face că toți cei care au coordonat pe teren și din birouri acțiunile jandarmilor, a căror violență a făcut înconjurul lumii, au scăpat basma curata.
   Este vorba de șefii jandarmilor, Cazan Laurențiu Valentin, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț- Cătălin, dar și de liderii politici de la acea vreme, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Carmen Dan, despre care procurorii DIICOT nu suflă o vorbă în comunicatul de presă.
   DIICOT dă dreptate jandarmilor, ii scapa pe TOTI SEfii Jandarmilor, dar spune că nu a fost ”lovitură de stat”.
   Pai, atunci NU trebuia ca DIICOT sa judece Dosarul, Dosarul 10 August NU e de COMPETENTA DIICOT daca nu a fost vorba de Lovitura de stat.
   Trebuia imediat ca DIICOT sa decline competenta catre Parchetul Militar, cand au concluzionat ca nu a fost lovitura de sta.
   Cum sa decizi ca NU a fost lovitura de stat, dar sa anchetezi un Dosar si sa vii cu Clasarea unui Dosar unde DIICOT nu avea competenta?
   Dovada ca l-a declinat acum la Parchetul Militar, dar numai pentru jandarmii simpli, SEFII care au COORDONAT, care au dat Ordinele,(ca Jandarmii actioneaza la Ordin, Jandarmeria e Institutie militarizata) sunt bine mersi!
   Sa intelegem ca jandarmii simpli care vor fi anchetati de Parchetul militar vor ajunge in fata Curtii martiale ca NU au RESPECTAT Ordinele Militare?
   Care au fost Ordinele militare primite de Jandarmi?
   Toata povestea e cusuta cu ata alba, iar Johannis, Orban, Predoiu(!!), Marcel vela(si el tare vocal pe subiect imediat dupa ce PNL a ajuns la guvernare!), Rares Bogdan TAC!
   Suspect!
   De ce tac, cand la 1 An, in August 2019, Johannis spunea: “Acum 1 an de zile am intrat într-una dintre marile tragedii post-decembriste: GUVERNUL pesedist şi-a atacat proprii cetăţeni cu bâte, cu gaze lacrimogene. Evenimentele trebuie ELUCIDATE, trebuie văzut cine a dat Comanda Politică.”
   In 30 Noiembrie 2018, Colonelul Marin Gheorghe Nucu, Secretar de stat in MAI, cel care a fost la comanda Jandarmeriei pana ce Carmen Dan a ajuns la sediul MAI, a fost avansat de presedintele Johannis la gradul de General!
   Tocmai ce fusese audiat la Parchetul general de catre Procurorii militari in Dosarul 10 August!
   Dosarul asta e Dosarul rusinii nationale, la anul 2020, la 30 de ANI de la Revolutie…inca o Mineriada, fara lampase..
   30 de ANI degeaba…
   NU vad bine PNL la viitoarele alegeri, pe mine si familia noastra ne-au pierdut ACUM, cu Dosarul 10 August.
   Explicatiile date de DIICOT in spprijinul clasarii dosarului au reusit ceva strigator la cer: au „inmultit” din PIX,(ca la Dragnea!), numarul devenit URIAS al protestatarilor violenti(!) comparativ cu numarul si FORTA Jandarmilor(saracii!) pentru a muta oprobiul public de la tabara jandarmilor si a Puterii politice care a COORDONAT, la protestul PASNIC al MARII Majoritati a Romanilor participanti la Protestul din 10 August!
   Acel Milioan de romani din Piata Victoriei in 10 August 2018 a dus la disperare gasca de infarctori a lui Dragnea: dovada violentele rar vazute ale jandarmilor asupra protestatarilor pasnici, cu mainile ridicate cerand sa fie lasati in pace!
   NU va plati nici unul dintre capii acestor violente impotriva ROMANILOR!
   Jandarmeria e bine mersi, sume urase primeste la rectificari bugetare, trebuie sa se doteze, sa fie pregatita… IMPOTRIVA cui?!
   A Romanilor!

 15. niste oameni deosebiti, „pensiile speciale” vor descoperi ca manifestantii de fapt s-au batut si gazat singuri, nu de catre alte „pensii speciale”

  • Așa e, începând cu orele 18 mi-am gazat nevasta și ea pe mine de am văzut stele verzi. Noroc că celor din echipele de prim-ajutor li se șoptiseră avertismente la ureche, avertismente șoptite de niște binevoitori nițel cam burtoși, la fix cât să aibă timp să-si pună măștile din dotare pe figuri și să preîntămpine astfel neplăceri ca cele pe care eu și nevasta ni le-am provocat unul altuia, din cauza lipsei de experiență in manevrarea buteliilor cu gaz iritant…

  • Corect, maine poimaine ii vezi pensionati p-astia la 42 de ANI, cu pensii uriase, dupa ce au gazat Romanii in 10 August 2018!
   Greata!

 16. Desfiintati DIICOT, faceti o sectie la PICCJ si gata. DIICOT a ajuns dulap cu slugi speciale.

  • Marș în Coreea!, acolo se desființează instituțiile așa cum vrei tu, atunci când dau decizii care nu convin.

 17. Și procurorii care au mințit nu pățesc nimic?

  • Procurorul bogdan parlog, autosesizatorul, se antreneaza pentru politica. E co-presedinte de ong-eu , si totdeauna are o parere despre orice.,n-are nici timp nici vocatie pentru procuratura, o ia pe urmele lui portocala.

 18. Dacă tot s-a clasat dosarul prin protecția Justiției psdragniste, Cazan ”își asumă” ce s-a întâmplat în piață, dar rămâne în funcție. Eventual cu câteva grade mai mari. Că tot zicea un polițist că Poliția e cvasi-mafiotă.

  • Clasarea nu e definitiva si nici nu e de competenta DIICOT sa claseze dosare ce prevad fapte facute de militari.
   O sa fie atacata in instanta.

 19. DIICOT nu e structura aia care a fost condusa de Bica? Ti-ai gasit ca o pepiniera de infractori sa faca dreptate. De fapt statul roman este cea mai mare grupare interlopa din cate exista in tara asta.

 20. Eheee!
  De la stadiul de suspiciunisuspiciuni si indicii rezonabile si pana la certitudinea de a se fi depasit orice dubiu cu privire la existenta vinovatiei este o cale inimaginabil de istovitoare.
  Nu-i usoara deloc o P.M.A.P. fata de un inculpat.
  Sa suspectezi e una,sa poti emite un rechizitoriu este total o alta aventura.
  Nu stiu de ce va aratati surprinsi(cei care par a fi cunoscatori) de solutia propusa,da stiti ca in cadrul acestei cauze penale nu au fost dispuse si masuri preventive.
  Solutie previzibila.in dubio pro reo.

  • Tastatura cu rateuri:))))
   P.S.
   Multi va ganditi la DIICOT ca la institutie judiciara suprema.
   Nu-i injurati.Cititi despre competenta dupa materie a acestei directii.
   Ei propun solutii cu privire la faptele aflate in competenta de solutionare proprie.
   Propun disjungeri si formarea unor alte dosare/continuarea U.P. de catre parchetele competente.
   Nu va irositi injuriile toate.O sa mai aveti nevoie inca de ele.

 21. O rezolutie de toata rusinea. Disjungem numai pentru subalternii care au executat ordine (poa’ sa-i ancheteze parchetul militar pâna s-or caca pe ei), iar pentru shefi „stim noi bine ca nici n-au fost pe-acolo”
  X-link = cacanarul de serviciu da citate din legea din 1991, ca poate suntem uituci si nu mai stim cine avea majoritate în parlament; a uitat citatul cu „adunari publice în parcuri”! A uitat si sa explice cum a fost caftirea turistilor israelieni pe bd. Ion Mihalache.