
Ordinul lui Trump de a reduce prețurile la medicamente în SUA ar putea avea efect invers, de creștere, în Uniunea Europeană, unde guvernele le compensează
Guvernele europene analizează dacă președintele american Donald Trump le poate obliga să plătească mai mult pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă, după ce acesta a emis un ordin executiv pentru a reduce prețurile la medicamente în SUA, provocând o criză în industria farmaceutică mondială, arată o analiză Reuters.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Luni, Trump a luat în vizor guvernele care plătesc o fracțiune din ceea ce trebuie să plătească americanii pentru medicamentele lor și a recomandat utilizarea politicii comerciale pentru a forța alte națiuni să plătească mai mult pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă.
Administrația Trump dorește să reducă decalajul dintre prețurile medicamentelor din SUA și cele din alte țări dezvoltate, cum ar fi multe din Europa, unde medicamentele eliberate pe bază de rețetă costă, în medie, o treime din ceea ce costă în Statele Unite.
Ministrul danez al industriei și afacerilor, Morten Bodskov, intenționează să se întâlnească cu producătorii de medicamente stabiliți în țara sa pentru a discuta despre ordin. El nu a dat detalii despre întâlnire.
„Incertitudinea (cauzată) de SUA este rea pentru lume”, a declarat el pentru Reuters. „Companiile farmaceutice daneze sunt printre cele mai bune din lume și sunt de mare importanță pentru Danemarca. Mesajul lui Trump nu schimbă acest lucru”.
Țara cu șase milioane de locuitori a beneficiat de expansiunea Novo Nordisk și de cererea foarte mare pentru medicamentul său pentru diabet Ozempic și pentru Wegovy, unul dintre noile medicamente puternice pentru pierderea în greutate evidențiate de Trump în eforturile sale de a reduce prețurile.
Novo, a treia cea mai mare companie europeană listată la bursă, în valoare de 265 de miliarde de euro (295,74 miliarde de dolari), a declarat că așteaptă cu nerăbdare întâlnirea.
În SUA, prețurile medicamentelor sunt determinate de negocieri complexe care implică administratori de beneficii farmaceutice care acționează ca intermediari între producătorii de medicamente și clienții angajatori și asigurătorii de sănătate și au fost criticați pentru umflarea costurilor. În Europa, țările au în general sisteme publice de sănătate care negociază direct cu producătorii și mențin costurile la un nivel scăzut.
Comisia Europeană, executivul UE, va evalua impactul ordinului lui Trump asupra companiilor europene, a declarat marți un purtător de cuvânt reporterilor.
„Știm că industria farmaceutică se confruntă cu provocări atât în SUA, cât și în UE”, a declarat purtătorul de cuvânt, menționând că președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit cu directorii luna trecută pentru a aborda preocupările legate de amenințarea tarifelor americane asupra medicamentelor.
Efortul lui Trump în timpul primului său mandat – printr-un ordin executiv mai limitat axat pe anumite medicamente acoperite de programul guvernamental Medicare – a fost blocat de un tribunal.
Trump a declarat că, dacă producătorii de medicamente nu reduc prețurile, aceștia ar putea fi loviți cu tarife vamale. Administrația sa a lansat luna trecută o anchetă privind importurile de produse farmaceutice, ca un potențial precursor al impunerii de taxe pe medicamente din motive de securitate națională.
„Statele Unite nu vor mai subvenționa asistența medicală a țărilor străine, ceea ce făceam”, a declarat Trump luni. „Nu lovesc în companiile farmaceutice. De fapt, bat mai mult la ușă țările decât companiile farmaceutice.”
Deși americanii plătesc semnificativ mai mult pentru medicamente, ei au acces la un număr mai mare de tratamente. În ultimele trei decenii, în SUA au fost lansate cu aproximativ 55% mai multe medicamente împotriva cancerului decât în Regatul Unit, conform unui studiu din 2024 publicat în British Medical Journal.
Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat că societatea sprijină o împărțire mai echitabilă a costurilor farmaceutice la nivel mondial, dar că schimbările trebuie să evite „perturbarea îngrijirii pacienților, subminarea poziției de lider a biotehnologiei americane sau înăbușirea inovației
Șapte experți în stabilirea prețurilor medicamentelor și avocați au declarat pentru Reuters că nu este clar cum ar putea administrația să solicite în mod legal detalii contractuale confidențiale între producătorii de medicamente și guverne. Aceste informații ar fi necesare, deoarece ordinul lui Trump prevede ca, în termen de o lună, producătorii de medicamente să primească prețuri țintă.
Măsurile stricte de limitare a costurilor și politicile de rambursare îi împiedică pe producătorii de medicamente să solicite Serviciului Național de Sănătate al Marii Britanii, finanțat de stat și confruntat cu dificultăți financiare, prețuri mai mari pentru medicamentele noi, a declarat Daniel Howdon, economist în domeniul sănătății la Universitatea din Leeds.
„Cu excepția cazului în care există un fel de revizuire a legislației sau a politicii britanice, ordinul lui Trump nu va putea obține prețuri mai mari”, a spus el.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Germania a declarat pentru Reuters că nu este posibil să prezică modul în care ordinul SUA ar putea fi pus în aplicare.
Germania are un „cadru clar definit pentru negocierile privind prețul medicamentelor între asigurările de sănătate legale și industria farmaceutică”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Apelul adresat țărilor dezvoltate de a plăti mai mult pentru medicamente, astfel încât SUA să plătească mai puțin, vine pe măsură ce crește îngrijorarea că incertitudinea cauzată de războiul comercial al lui Trump va afecta economia deja slabă a blocului celor 27 de națiuni.
Chiar și cu amenințarea tarifelor, guvernele ar putea fi incapabile și reticente să cheltuiască mai mult pe medicamente, în special pe măsură ce populația îmbătrânește și bugetele de sănătate se restrâng, a declarat analistul Trung Huynh de la UBS.
Guvernul britanic nu publică prețurile pe care le plătește pentru medicamentele NHS, dar o sursă din cadrul Departamentului de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit a declarat că prețurile pentru unele tratamente sunt aproximativ un sfert din cele plătite de SUA.
Cu toate acestea, o sursă de la un producător european de medicamente a declarat pentru Reuters că administrația Trump ar putea exercita în continuare presiuni pentru a încerca să forțeze guvernele să își modifice practicile de stabilire a prețurilor de lungă durată încorporate în sistemele naționale de sănătate.
„Eu cred că acest lucru înseamnă că el arată companiilor farmaceutice toate instrumentele de negociere pe care le are la dispoziție”, a declarat Anna Kaltenboeck, economist în domeniul sănătății la Verdant Research, „și că le oferă o amenințare credibilă bazată pe dorința sa de a impune tarife până în prezent.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.