G4Media.ro

Ordinele lui Biden privind vaccinarea la nivel federal, respinse de statele republicane.…

Sursa foto: Flickr/ The White House

Ordinele lui Biden privind vaccinarea la nivel federal, respinse de statele republicane. Care sunt argumentele acestora

Alabama a devenit cel mai recent stat american care a decis să se opună ordinului președintelui Joe Biden privind vaccinarea angajaților federali împotriva COVID-19. Guvernatoarea republicană a statului, Kay Ivey, a ordonat luni agențiilor și instituțiilor de stat să reziste solicitărilor Casei Albe de vaccinare obligatorie împotriva coronavirusului.
Alabama se alătură astfel unui număr din ce în ce mai mare de state republicane care au decis să lupte în instanță împotriva directivelor Administrației Biden, lucru care exacerbează tensiunile politice din Statele Unite și complică eforturile de a limita pandemia.

Opoziția Alabamei

Guvernatoarea Ivey a ordonat luni agențiilor și instituțiilor de stat să reziste ordinelor Administrației Biden privind vaccinarea împotriva coronavirusului, promițând să lupte în instanță împotriva deciziei Casei Albe.

„Mă opun ferm mandatelor federale legate de vaccinul împotriva COVID-19 și mă opun ferm mandatelor de stat legate de vaccinul anti-COVID-19, limpede și simplu. Atâta timp cât sunt guvernatoarea voastrăstatul Alabama nu va forța pe nimeni să facă un vaccin împotriva COVID-19,” a precizat Kay Ivey.

În ordinul ei executiv, Ivey a precizat că oficialii de la nivelul statului nu ar trebui să sancționeze nicio companie sau persoană pentru ignorarea mandatelor federale privind vaccinurile. De asemenea, documentul precizează că, chiar și atunci când sunt obligați să aplice legile federale, oficialii din statul sudic ar trebui „să ia toate măsurile practice pentru a-i notifica pe cei afectați” că Alabama se opune tuturor ordinelor de vaccinare.

În același timp, guvernatoarea republicană a anunțat că procurorul general din Alabama pregătește o acțiune în justiție pentru a opri dispozițiile date de Administrația Biden privind obligativitatea vaccinării pentru angajații federali.

„Locuitorii Alabamei se opun în mod covârșitor acestor ordine scandaloase, ordinele lui Biden, iar eu îi susțin,” a afirmat Ivey. „Oamenii din Alabama – și americanii deopotrivă – ar trebui și trebuie să aibă posibilitatea de a-și sufleca mânecile pentru a obține vaccinul, fără să fie forțați de guvern. În timp ce președintele Biden râde de ideea de a vă proteja libertățile, voi continua să lupt pentru companiile din Alabama și pentru angajații acestora.”

În principal, Ordinul Executiv 724 emis de Ivey se opune dispozițiilor generale de vaccinare anunțate de Administrația Biden în septmebrie, care impune ca angajații de la firmele de contractori federali, angajații federali și lucrătorii din domeniul sănătății din instituțiile care primesc bani prin programele Medicare și Medicaid să se vaccineze. Ordinul guvernatoarei republicane este, de asemenea, în contradicție cu planurile Casei Albe de a obliga toate companiile americane cu 100 sau mai mulți angajați să adopte ordine de vaccinare sau să implementeze un regim de testare săptămânal.

Ivey a afirmat că acțiunile luate de administrația președintelui democrat sunt „fără precedent, ilegale și constituie o extindere ilegală a puterii federale.”

„Dacă guvernul federal continuă să preseze cu aceste noi mandate federale, atunci Casa Albă a lui Biden a eșuat din nou în fața poporului american. După cum am afirmat, fără îndoială, acest lucru va fi contestat în instanțele federale. Cooperez deja cu procurorul general Steve Marshall, pentru că Alabama rămâne fermă în această luptă. Această ultimă mișcare a guvernului federal este ceea ce cred ca fiind o depășire ilegală (a puterii federale) și sunt încrezătoare că vom câștiga bătălia în instanțe,” a declarat guvernatoarea.

Rata de vaccinare din Alabama a fost de 44.4% luni seara, a patra cea mai scăzută din Statele Unite. În timpul pandemiei, statul a înregistrat 314 decese la 100.000 de locuitori – a doua cea mai mare rată din America -, deși numărul de decese noi a scăzut în ultimele săptămâni.

Ivey i-a încurajat constant pe locuitorii din Alabama să se vaccineze, fără însă a impune obligativitatea inoculării. În iulie, ea a declarat: „Vreau ca oamenii să se vaccineze. Haideți să o facem. Vaccinați-vă în braț. Eu am făcut-o. E sigur… Salvează vieți.” Dar în timpul acelorași remarci, ea a afirmat că „nu te pot forța să ai grijă de tine.”

În ordinul executiv de luni, ea a repetat că dozele de vaccin împotriva coronavirusului sunt sigure și eficiente. Dar Ivey a adăugat că oamenii ar trebui să fie convinși să se vaccineze, în loc să fie forțați prin mandate de vaccinare pe care le-a descris drept „coerciție guvernamentală,” sugerând că acestea amenință să crească scepticismul față de vaccin.

Front comun

Prin ordinul executiv anunțat de guvernatoarea Ivey, Alabama se alătură unei liste tot mai mari de state republicane care înceracă să contracareze planurile Administrației Biden de a crește rata de vaccinare împotriva coronavirusului prin ordine la nivel federal. Analiștii afirmă că diviziunile dintre cele două tabere – Casa Albă + guvernatorii democrați vs. guvernatorii republicani – au exacerbat tensiunile politice și așa crescute din America și a complicat eforturile de a limita răspândirea pandemiei.

Guvernatorii republicani din Texas, Florida și Arizona au emis ordine executive care urmăresc să creeze portițe legale pentru ca locuitorii din aceste state să evite mandatele obligatorii de vaccinare, fără a se confrunta cu consecințe financiare sau profesionale.

De exemplu, guvernatorul din Texas, Greg Abbott, a interzis luna aceasta ordinele de vaccinare obligatorie în statul său printr-un ordin executiv. Potrivit documentului, nicio entitate din Texas nu poate obliga o persoană – fie că este angajat sau consumator – să fie vaccinată împotriva COVID-19, dacă aceasta obiectează pe motive de conştiinţă, pe baza unor convingeri religioase sau din motive medicale. „Vaccinul anti-COVID-19 este sigur, eficace şi este cea mai bună apărare a noastră împotriva virusului, însă administrarea sa ar trebui să rămână voluntară, niciodată forţată,” a scris guvernatorul Abbott pe Twitter.

În Arizona, guvernatorul Doug Ducey a restricționat instituțiile publice să impună mandate de vaccinare.

De asemenea, guvernatorul de Florida, Ron DeSantis, le-a cerut congresmenilor din stat să legifereze o interdicție similară săptămâna trecută. În plus, guvernatorul republican – văzut ca o stea în ascensiune în partid și unul dintre posibilii candidați la președinția Statelor Unite – a declarat că încearcă să adopte o legislație care să ofere un bonus de 5.000 de dolari polițiștilor din alte state pentru a se muta în Florida, unde pot evita ordinele obligatorii de vaccinare. DeSantis a declarat pentru The Hill că Florida „lucrează activ” pentru a recruta ofițeri de poliție din alte state care sunt concediați pentru că nu au primit vaccinuri anti-COVID-19.

Guvernatorul republican a spus că ordinul lui Biden privind vaccinarea este „neconstituțional,” adăugând că „va face ravagii în economie” din cauza posibilității ca angajații să fie nevoiți fie să-și părăsească, fie să-și piardă locurile de muncă.

Răspunsul Casei Albe

La mijlocul lunii septembrie, președintele Biden a anunțat că vaccinul anti-Covid sau un test săptămânal de depistare vor fi obligatorii în companiile americane cu peste 100 de angajaţi.

Acest anunţ, care se referă la mai mult de 80 de milioane de angajaţi din sectorul privat potrivit preşedinţiei, se adaugă la alte măsuri cum ar fi vaccinarea obligatorie pentru patru milioane de angajaţi ai statului federal şi pentru angajaţii companiilor de subcontractare.

În discursul său prin care a anunțat planul ce își propune să limiteze valul epidemic alimentat de varianta Delta, liderul democrat a denunţat „o minoritate identificată de americani” susţinută de „o minoritate identificată de responsabili politici” care împiedică Statele Unite „să întoarcă pagina” COVID -19 refuzând să fie vaccinaţi.

„Aproape 80 de milioane de americani nu sunt încă vaccinaţi şi, pentru a aranja lucrurile, responsabili aleşi lucrează activ pentru a submina lupta împotriva COVID-19,” ceea ce este „inacceptabil,” a afirmat preşedintele american care a prezentat la Casa Albă un plan vast de vaccinare obligatorie pentru a „lupta împotriva celor care blochează sănătatea publică.”

Aceste 80 de milioane reprezintă 25% din populaţie „care pot provoca multe daune şi care o fac,” a subliniat Biden, care a dat asigurări că doreşte ca Statele Unite „să revină la o viaţă normală.”

De asemenea, liderul de la Casa Albă a îndemnat la unitate în fața diviziunii politice tot mai mari legate de obligativitatea vaccinării. „Să fim clari: solicitările de vaccinare nu ar trebui să fie o altă problemă care să ne despartă,” a declarat el. „Așa vom depăși această pandemie și ne vom accelera redresarea economică. Putem face acest lucru.”

Anunţul lui Biden a stârnit nemulţumirea republicanilor care, în numele libertăţilor individuale, au ameninţat imediat că vor lua măsuri legale. Președintele Biden și-a exprimat constant frustrarea față de provocările legale ale oficialilor republicani cu privire la ordinele federale de vaccinare, spunându-le guvernatorilor „să o facă.”

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat și ea că legea federală înlocuiește legile statale, sugerând că rezistența guvernatorilor republicani la ordinele federale este mai mult simbolică sau politică decât substanțială.

În eforturile sale de a impune vaccinarea obligatorie pentru angajații federali și pentru companiile cu mai mult de 100 de angajați, Administrația Biden s-a referit la corelațiile dintre ratele ridicate de vaccinare cu scăderea numărului de spitalizări și decese cauzate de COVID-19. Astfel, potrivit cifrelor compilate de Washington Post, Puerto Rico, regiunea cu cea mai mare rată de vaccinare din țară, cu 73.3% din populația sa imunizată luni seara, are cea mai scăzută rată de spitalizare. Virginia de Vest, care are cea mai scăzută rată de vaccinare, cu doar 41%, a avut a treia cea mai mare rată de spitalizare din SUA.

Conform statisticilor Centers for Disease Control (CDC), aproximativ 220 de milioane de americani au primit cel puțin o doză de vaccin anti-coronavirus până marți la prânz, ceea ce reprezintă 66.4% din totalul populației și 79.5% din totalul adulților din Statele Unite.

În același timp, numărul americanilor care au fost inoculați complet a ajuns marți la 190.7 milioane de persoane. Numărul total al dozelor de vaccin administrate în SUA a fost de 414.302.192, dintr-un total de peste 503 de milioane de doze livrate de autorități.

Numărul total al cazurilor de infecții cu coronavirus este de 45.363.116, în timp ce 734.752 de persoane și-au pierdut viața în Statele Unite de la începutul pandemieiși până în prezent.

Scăderea încrederii în Biden

Disputele dintre Casa Albă și statele republicane au repercursiuni în ceea ce privește încrederea americanilor în capacitatea președintelui Biden de a salva economia afectată de COVID-19. Potrivit celui mai recent sondaj Axios/Ipsos Coronavirus, această încredere a scăzut din ianuarie, chiar dacă americanii se bazează pe capacitatea liderului de la Casa Albă de a face vaccinul accesibil pe scară largă.

Ceea ce este important de menționat este că democrații și independenții sunt cei care conduc în ceea ce privește scăderea încrederii economice, de la 52% din totalul adulților din SUA la începutul președinției sale la doar 44% în prezent. Analiștii cred că scăderea încrederii acestora ar putea obstrucționa capacitatea lui Biden de a conduce America și ar putea afecta poziția democraților înainte de alegerile intermediare din 2022.

Într-un alt semn de rău augur, abia doi din 10 americani sunt încrezători că Biden îi poate convinge pe cei sceptici față de vaccin să se inoculeze împotriva coronavirusului. Doar 21% au încredere că Biden îi poate convinge pe cei sceptici să se vaccineze și numai 5% dintre respondenți afirmă că sunt „foarte încrezători” în capacitatea liderului democrat de a face acest lucru.

Referindu-se la rezultatele anchetei de opinie, Cliff Young, președintele Ipsos U.S. Public Affairs, a declarat că „mesajele lui Biden sunt concentrate pe problema greșită… Problema nu este cei nevaccinati. Problema este să-i convingi pe cei care sunt vaccinați că au instrumentele pentru a naviga într-o lume cu COVID… (și să îi reasigure) pe cei care au fost vaccinați că pot trăi din nou o viață normală.”

„Oamenii sunt confuzi,” a afirmat Young. „Nu există nicio idee despre finalul jocului.”

Surse: Washington Post, The Hill, Axios, Ipsos, CDC / Sursa foto: Flickr/ The White House

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

 1. Bravo lor ! Felicitări !
  Se pare că românii și bulgarii nu sunt singurii nebuni din lume !

 2. Bravo , au mai luat apostolii vaccinului un sut in fund.

  • Lasă, mai bine, mai mor susținătorii lui Trump! Și la noi Șoșoci și PSDistii! Mai scăpăm de oligofreni ca tine, bai postac USList!

  • Userist de frunte așa-i? Din aia 5 % care formează cămășile brune ale lui dacian spirala? Hai ca sunteți comici. Măcar aia din anii treizeci erau mai zmardoi, voi doar înjurați peste gard.

  • @alx, de unde ești mai hAURolac.le? Hai sa ne întâlnim sa vezi ce pla bag în doamna ma.ta!

  • Stai ușor ba alx, știm cu toții ca useristii și naziștii aveau probleme cu “cucul”. Tocmai de aia macron e gerontofil, dacian e alogen, iar majoritatea susținătorilor sunt doar niște pede rasti nevolnici. Ar rade mama de tine și ar spune si la vecine ca esti vai Steaua ta. Așa ca da fuga la un safe space cu prietenul tău si înjurați pe net.

  • Râde mă-ta din mormânt?!

  • Când ai un așa specimen ca alx useristu larg la rozeta n-ai cum sa nu razi. Oriunde ai fi. Trage fusta mai jos ba, trans ule

  • Și-au scos rusii slugile la supt pla pe online! Băgați texte sclavilor!

  • Zi ba, asta e textul tău suprem cu rusi și supt pla… 🙂 ți-am zis ca esti comic și limitat. Eu cred ca te cunosc pe tine… esti rujatul ăla in fusta de la scara B care se da la copii oamenilor…

 3. E important de vazut si cat vor rezista, deja lupta se inteteste….

 4. E ca la noi, zici conservatorism, automat zici:
  – budă în fundul curții
  – habotnicie și moaște
  – știință și medicină de fesebuci
  – egoism și nepăsare
  – prostie infatuată, circ și scandal

 5. Nu pot să pricep G4 Media.ro, de ce postezi asemenea comentarii. Ce câștigi din asta. Nimeni nu câștigă nimic, doar niște refulați cu sechele mentale, se expun(mai bine zis, î-și expun) public nevoile și neputința, îproșcând(și împroșcându-se reciproc) cu noroi. Un dialog argumentat și civilizat, nu ar fi mai decent și mai profitabil, pentru toată lumea? Nu ne-ar mai limpezi mintea(aburită deja de toată această Covidiadă). Nu ne-ar fi mai de folos? Tu G4Media.ro, ca și entitate, pe cine servești, că nouă, ca și popor, ca și națiune, nu ne faci nici un bine. Ne pui într-o lumină foarte proastă. Nu citim numai noi, poate citi oricine. Unii, și nu de la noi, o fac ca și meserie(cititul adică). Și acei oameni, trag niște concluzii. Și atunci de ce ne mai mirăm că suntem văzuți, și puși într-o lumină proastă, față de cei din exterior. Și atunci, mă intreb si eu, al cui joc îl faci tu G4media.ro?

 6. Și tăcerea e un răspuns.

 7. Let’s go Brandon !

 8. Disputa este, de fapt, juridico-politica, nicidecum medicala,

  este vorba de distributia puterii intre centru si local, este vorba de relatia din lege, ca obligatie, coercitie si constiinta proprie..

  daca inteleg eu bine ce spune guvernatoarea Ivey e ca ea nu se indoieste de existenta Covid si de utilitatea vaccinarii, dar se opune ca problema blocarii raspandirii virusului sa fie facute prin coercitie, incalcandu-se drepturile omului de a alege..

  lucrurile sunt prea simplificate, zic eu, de doamna in cauza, caci daca ar fi vorba de cancer, unde nu se pune problema de transmitere a bolii, ai putea gandi astfel, dar in cazul covidului, cel nevaccinat poate afecta sanatatea si viata celor din jur fara ca acestia sa stie ca sunt in pericol si sa se poata apara…

  cum e treaba cu libertatea? ea se opreste acolo unde afecteaza libertatea celuilalt….

  ca atare o suspectez pe doamna guvernatoare de politicianism…