G4Media.ro

Opt întrebări-cheie în legătură cu incendiul de la Matei Balș

Opt întrebări-cheie în legătură cu incendiul de la Matei Balș

La aproape șapte ore de la izbucnirea incendiului, cauza cea mai probabilă indicată de toate sursele ar fi o aerotermă care a produs un scurtciruit sau aprins pur si simplu aerul oxigenat dintr-un salon al spitalului Matei Balș, unde se tratează pacienții infectați cu Covid 19.

Fiica unei paciente internate acolo a declarat pentru G4media.ro că mama ei s-a plâns de frigul din saloane așa că a solicitat aprobarea din partea conducerii pentru a introduce o aerotermă în spital. Nu știm dacă a solicitat într-adevăr și din partea cui a primit aprobarea, cert este că aeroterma a ajuns în spital.

Până să lămurim cine este responsabil de frigul din saloane, dacă era suficient de cald sau nu la Matei Balș, ar trebui lămurite câteva aspecte esențiale.

 1. Ce spune regulamentul spitalului? Este posibilă acordarea unei derogări pentru introducerea de instalații improvizate (aeroterme, reșouri) într-un spital cu risc ridicat de producerea unor incendii/ explozii, dat fiind instalațiile de oxigen utilizate în saloane la tratarea pacienților.
 2. Cine anume a acordat derogarea, dacă ea a fost cu adevărat cerută și acordată?
 3. Cine răspunde de verificarea zilnică a saloanelor din punct de vedere tehnic, dacă prizele și restul instalațiilor electrice și cele de oxigen funcționează corect?
 4. Cine trebuia să semnaleze prezența aerotermelor sau a altor improvizații de încălzire în saloane și cine ar fi trebuit să ia măsuri pentru a îndepărta sursa de pericol? (firma de mentenanță a instalațiilor electrice, asistentele, medicii, un personal anume desemnat)
 5. Problema frigului din saloane s-a manifestat doar în ultimele zile sau este o problemă constantă în ultimii ani, iar pacienții au recurs frecvent la încălzirea de instalații improvizate cu acceptul tacit al personalului medical și managementului?
 6. Cum este posibil ca un spital atât de important ca ,,Matei Balș” să depindă în continuare de sistemul centralizat, care a cedat frecvent în ultimii ani, și nu a dezvoltat o soluție proprie de încălzire?
 7. Toate problemele de mai sus au fost semnalate în urma controalelor declanșate în spitalele din România după incendiul din Piatra Neamț? Există astfel de rapoarte finalizate după tragedia de la Neamț? Ce recomandări s-au făcut în privința situației de la ,,Matei Balș”?
 8. Până unde merge răspunderea pentru managementul defectuos de la ,,Matei Bals”? Cine trebuie să dea socoteală: actualul manager,  fostul manager inclusiv ministrul sau răspunderea se oprește nivelul personalului din spital?

Pe lângă aceste întrebrări-cheie, o observație. Cine este responsabil, cine ar trebui să demisioneze? La această întrebare toată lumea arată cu degetul în altă parte. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se uită către spital, dar acolo managerul este pus de curând de actuala putere.

Dacă e vorba de căldură, ochii se îndreaptă către primarul Capitalei, Nicușor Dan și către Termoenergetica, dar și aceștia arată  spre problelmele nerezolvate ani de zile de primăria Capitalei.

Nici PSD nu poate sări prea tare în sus pentru că ,,Matei Balș” a fost condus ani de zile de Adrian Streinu Cercel, adică de oamenii lor.

Guvernul se laudă cu o intervenție promptă, oficial totul e perfect la ,,Matei Balș”, spitalul s-a mobilizat exemplar, pompierii au intervenit cu maximă promptitudine, căldură este, condiții de asemenea și totuși avem un incendiu devastator și cinci morți.

Deci, cine este responsabil? Dacă găsim răspunsuri la cele opt întrebări de mai sus s-ar putea să ne apropiem puțin de adevăr.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

62 comentarii

 1. Am o întrebare pentru domnul Vlad Voiculescu: Ce acțiuni a luat de la preluarea mandatului pentru respectarea normelor specifice de protecţie a muncii în domeniul sănătăţii?

  (am mai avut un precedent, cazul Piatra Neamț)

  • Haideti sa nu uitam ca Voiculescu a mai fost ministru al sanatatii. Si inca in ce moment, dupa colectiv si hexipharma, atat de mare era revolta incat putea sa taie si sa spanzure in sistemul medical atunci. Dar omul are zero curaj, zero capacitate de a comunica si mobiliza oameni si din ce in ce mai clar ca si zero interes de a rezolva ceva.

   Vrea sa fie ministru. Nu pt a face ceva, vrea sa fie doar ca sa fie. Cam atat.

   PS. Deja imi e scarba de gargara goala care va fi scuipata de astia in zilele ce urmeaza. Si imi e la fel de scarba de linistea ce se va asterne in 2-3 luni, cand evenimentul va fi uitat, fara vinovati.

  • Si la ce masuri va asteptati?

   Voiculescu e ministru de fix 39 de zile, mandat in plina pandemie si campanie nationala de vaccinare. Si sunt cam 500 de spitale in Romania, mare parte cazute, prost administrate, prost dotate, conduse de manageri ce fac parte din putrnica clasa feudala medical-universitara imbarligata cu clasa politica la nivel inalt.

   Hai ca deja e o adevarata arta sa nu te uiti la aia care au condus tara, Bucurestiul si spitalele tarii in ultimii 10 ani (adica PSD-ul, Oprescu, Firea sau Cercel, Beuran & Famiglia) si sa le pui totul in carca unora ca Voiculescu sau Nicusor Dan.

   Astia doi trebuiau sa repare in cateva zeci de zile sisteme distruse in zeci de ani, adica sistemul spitalicesc in Romania si sistemul de termoficare din Bucuresti.

  • Voiculescu nu e bodyguardul sau asistenta care sunt ocupati mai mereu cu altceva

  • @silicon, perfect de cord.
   Aduc si aici link-ul unui articol ce prezinta informatii despre firma care se ocupa cu mentenanta instalatiilor electrice la o groaza de institutii ale statului printre care si Matei Bals, cu doar 13 angajati. In februarie 2020 i se incredinta direct contractul de mentenanta de catre Streinu-Cercel, era doar manager al spitalului, si nu era inca stare de urgenta, ca sa existe o explicatie pentru incredintarea directa.
   https://buletin.de/bucuresti/firma-care-face-mentenanta-electrica-de-la-bals-are-contracte-cu-administratia-prezidentiala-parchete-tribunale-ministere-si-politia-de-frontiera/

  • Mai Omule ” Vitruvian” :1> NU Ministrul Sanatatii , Vlad Voiculescu Face ” „normelor specifice de ” si NICI face EL , protectia muncii in „domeniul sanatatii ?” > In Fiecare Unitate , din Subordinea Ministerului Sanatatii = Policilici , Ambulatorii , Spitale , este cate un responsabil cu protectia muncii !! ; 2> Pana in Decembrie 2020 , Managerul ( Directorul) Institutului Marius Nasta , unde a fost , in dimineata zilei de 29.01.2021 , incendiul cu 5 decese , a FOST Adrian Streinu Cercel , in Prezent , DEPUTAT PSD !!!>> ” Domnia sa , a FACUT ” normelor specifice ” ANGAJATILOR LUI ???? Gelu Stoian.

 2. Adevaratele intrebari sunt:

  1. Vor mai reusi propagandistii sa spele guvernul PNL-USR-Zuckerman? De exemplu, G4 nu se refera la masactul de la Piatra Neamt cu numarul mortilor sau data, in schimb ne face capul calendar cu drama lui Burduja de la 10 august. Fara acoperirea agenturilor, PNL ar fi trebuit sa dispara ca PNT.

  2. Daca da, veti spori efottul de a da vina pe straini? Dughin, Erdogan, Orban, cine mai e prin Polonia, toti va deranjeaza mai mult decat guvernul incinerator sau procurorii si trupele NATO care il proptesc.

  • latrina, scoate USR+ din intrebarea putul gandirii tale, si pune-o pe tapet peste 30 de ani … cam cati ani au trecut de cand fura constant prietenii tai

  • Ai vazut ce frumos se rumeneau mititeii la Maternitatea Giulesti? Nici atunci nu era PSD la guvern, dar erau inchideri de spitale si constructii de Cluj Arena.

   Nu spune nimeni ca PSD conduc mai bine, desi din bilantul G4 reiese ca nu a incinerat niciun pacient. Problema e ca fascistii nu pot spune pe fata „om devaloriza pensiile” sau „vom da subventii bogatilor”, si atunci o ard „Tara lucrului bine facut”. Unde e „lucrul bine facut”? Cui ii mai vinzi gogosile astea dupa 1999 sau 2009? Dreapta romaneasca este „tara infometarii saracului, pana pleaca la spalat veceuri si dormit sub pod in Anglia”, este tara Burdujilor si Aegisurilor.

   Dati-ne sa alegem intre alocatii care tin pasul cu inflatia si alocatii de 25 de euro pe luna, fara sa bagati slogane mincinoase despre cum Vlad Cuckenstein a stins focul la CoLLLectivè.

 3. 8 intrebari un raspuns: 30 de ani de PSD si ALDE + UDMR a fost coruptie peste tot, in loc sa cumpere echipament calitativ baronii si deputatii si-au cumparat vile in Monaco

  • In ultimii 16 ani,PSD a fost la putere 8 și dreapta sub diverse denumiri 11.
   Vinovați sunt toți.

  • 8+11 nu fac 16

  • @Ss=luați de aici:
   1990-1996=guvernare DIRECTĂ FSN.
   2000-2004=guvernare DIRECTĂ PSD(fost FSN/FDSN/PDSR)
   2008/2009=guvernare PSD &PDL
   2012-2013=guvernare PSD & PNL
   2014-2019=guvernare DIRECTĂ PSD.
   A nu se veni cu anul tehnocraților.că în parlament PSD a fost majoritar incl.în 2020,iar Dâncu era ministrul Dezvoltării și vicepremier,aducea mutările în plic lui Cioloș de la Dragnea.
   Deci,câți cam 18 ani(pe puțin) a stăpânit PSD țara???Ultimii 7 cu creșteri economice…

 4. E o mare problemă meteorologică in București
  Bucureștiul, mica Siberie, și fostul Paris mic, a inghețat in propriile neputințe
  O să ne scăldăm in răspunsuri oficiale.
  Sunt sigur.

 5. Ai dreptate,sa raspuna ministrul pus de o luna de zile nu managerul care a bagat milioane timp de 19 ani.

  • Tu ai vazut spitalul asta? Arata impecabil, tipla! Cu numere de ordine, tot ce trebuie! Personalul ca peste tot, insa, frumoasa tara, pacat ca e locuita…Sansele ca instalatia electrica sa fi cedat la acest spital sunt minime.

 6. Aerotermele cumparate din comert sunt considerate improvizatii? Daca sunt folosite bin locuri improprii nu e vina aparatului ci a celui care nu ia citit instructiunile de utilizare…

 7. „… o aerotermă care a produs un scurtciruit sau aprins pur si simplu aerul oxigenat dintr-un salon…”. Wtf? Ce traznaie mai e si asta? Aerul, chiar si oxigenat nu se poate aprinde „pur si simplu”. Gazele care formeaza aerul nu sunt combustibile! Nu e mai putin adevarat ca un material combustibil aprins intr-o atmosfera bogata in oxigen arde cu violenta si poate sa produca un incendiu devastator in doar cateva secunde.
  Asadar aeroterma nu a aprins „pur si simplu aerul oxigenat”, nici vorba de asa ceva. Mai mult ca sigur acea aeroterma (daca a existat) a aprins un cearceaf, un halat sau un alt obiect inflamabil si aerul oxigenat a accelerat combustia.

 8. Raspunsul nu se poate da usor, deoarece ar necesita multa investigare. Dar, sa ne uitam putin pe Ordinul comun MAI si Ministerul Sanatatii nr. nr.146/1.427 din 2013
  http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/153342
  Art. 20
  Se interzice folosirea fierbătoarelor, reşourilor, radiatoarelor electrice, precum şi a altor asemenea mijloace, fără respectarea măsurilor şi regulilor de prevenire şi stingere a incendiilor.

  • Vezi tu vreun foc? S-a stins in 8 minute! Vlad Cuckenstein e prost de stinge.

 9. Vă raspund eu la toate întrebările :30ani de furt, lipsa meritocratiei și politizarea tuturor funcțiilor, adică politicul e un cancer al țării

 10. Ptr redactia G4: in luna octombrie intr un spital Cfr a murit un copil de 14 ani din cauza ca medicul era grabit.Va spuneam atunci,ca nu ati scris mai nimic despre asta,ca nu avea nimic senzational.Acum s a ivit senzationalul si scrieti,scrieti….

 11. E o singura intrebare cheie: mie cand imi vine randul sa mor intr-un incendiu 100% evitabil in Romania?

 12. Mai există o intrebare-cheie: De ce nu există sistem HVAC cu circuit deschis și presiune negativă?

  Si la Piatra Neamț și la Matei Balș se vede in fotografii că saloanele au unitati split de aer conditionat de uz casnic. Astea nu ventileaza nimic, doar invart aerul din încăpere, cu tot ce are el, de la oxigen suplimentar la agenți patogeni.

  Peste tot în lume saloanele de boli transmisibile, UPU, ATI și săli de operație sunt dotate cu sisteme de ventilatie cu intrare de aer proaspăt de afară și extragerea activă a aerului din interior și filtrare activă.

  La bolile transmisibile toate încăperile cu pacienți trebuie să fie cu presiune negativă (adică presiunea din încăpere e putin mai mică decât cea a clădirii), astfel că aerul contaminat e extras de HVAC și nu se împrăștie în clădire.

  Clădirile de birouri sunt mai deștepte decât dărăpănăturile astea renovate pe bani mulți cu gresie și termopan.

  • Peste tot in lume, acum 70 de ani era ca acum la noi…..problema e ca ei au evoluat, noi doar dam cu var ca cica asa ne-a lasat cu limba de moarte ceusescu sa varuim ce a facut el…..:(

  • Toasa ( sau toasu’ !) , SEMNAT/A ” Vasilica Tastaman” : CINE te-a facut „Specialist/a” in Fizica Fluidelor ( Aerul este un FLUID !) > ‘ … sa fie cu PRESIUNE NEGATIVA … aerul (fluid !!) contaminat e extras de HVAC …” > CE ESTE ALA ” HVAC” , JIGODIE PSD-ista ????? Gelu Stoian.

 13. Întrebările sunt corecte, dar mai există o problemă suplimentară, culturală. Avem reflexul de a accepta un risc incert, probabilistic, pentru a obține confort cert, pe termen scurt.

  Chiar dacă în București încălzirea merge prost, vor fi totuși peste 10 grade în orice clădire. La peste 10 grade, organismul uman funcționează, chiar dacă nu e temperatura cu care suntem obișnuiți sau care ne este confortabilă. Normele PSI nu permit utilizarea unei aeroterme de uz casnic într-un spațiu în care există echipamente cu oxigen. Asta e tot. Nimeni nu avea ce căuta să permită introducerea unei aeroterme acolo, iar disconfortul pacientei nu ar fi trebuit să constituie un argument. Spitalul administrează tratamente și riscuri, nu confort. Doar că noi dăm siguranța pe confort, nu doar în spital ci în aproape tot ceea ce facem. De la bodegi amenajate impropriu dar ieftine și calde, până la lărgitul duzelor de gaz metan de la aragaz, suntem cu toții dispuși să ne vindem siguranța ca să avem confort, azi, pe loc, fără efort. Cât timp vom continua să gândim așa, niciun guvern nu va putea opri improvizațiile și derogările.

 14. 30 de ani de USL, PNL+PSD, astea-s rezultatele .. mira pe cineva ca inca „merge si asa” ?
  ca investitii se fac doar catre cine trebuie si cu comisionul care trebuie ? macar de ar iesi o lucrare de calitate, dar se pare ca hotia are o singura directie.

  si te miri cum de „30 de ani” aceasi oameni sunt „recomandati”, si nu prea inteleg cum de NASUI tot pe oamenii aia merg?

  in curtea carui baron PSD/PNL vom vedea urmatoarul incediu de spital?

 15. asta cu cine e vinovat e intrebare retorica, nu?
  cum cine? mortii. in Romania mereu mortii sunt vinovati. si gata, s-a rezolvat. vor urma 100 de anchete bani aruncati timp pierdut si la final rezultatul va fi tot ala.

 16. Unicul vinovat este mizeria generalizată a unei țări care a ajuns pe butuci după 31 de ani de jaf sistematizat. Avem ciocoi la stat cu averi de zeci sau sute de milioane de euro ca Streinu-Cercel și camarila sa de la Matei Balș, dar nu avem siguranță în spitale unde ard oamenii de vii. Avem ciocoi la stat cu superpensii speciale și lefuri și clanuri angajate pe pile le Termoelectrica, dar nu avem căldură în case în mai multe orașe. Avem procurori cu pensii speciale și clanuri de procurori în justiție, care vin și ne prezintă triumfători femeia de servici sau mortul drept unic vinovat, dar totuși aceste lucruri se repetă: Giulești, Colectiv, Piatra-Neamț, Matei Balș.

  România nu trăiește în 2021, noi am involuat undeva pe la boierii lui Vodă Ipsilanti. Cu caftane și bărbi și plocoane la Înalta Poartă. România este un stat fanariot, un stat eșuat. Un stat al neamurilor, al pilelor, al șpăgilor și al incompetenței totale la orice nivel.

  Mă uit la toți care ies și vorbesc: Arafat, Voiculescu, Iohannis, Nicușor – toți niște nulități absolute. ZERO REALIZĂRI. ZERO ORICE. DAR VORBESC CU TUPEU CĂ EI AU FUNCȚII.

  AVEȚI FUNCȚII, DAR ÎN AFARĂ DE FUNCȚII NU AVEȚI NIMIC. NICI ÎN CAP, NICI ÎN PALMARES.

 17. Intrebari de ziarist care vrea sa acopere adevarul si sa indrepte vinovatia catre altii. Eu as vrea un raspuns mai simplu. Cate cadre medicale (doctori, asistenti, infirmieri) si personal de securitate, existau in tura si ce au facut fiecare in parte intre orele 02.00 si 05.00. Un incendiu nu porneste asa din scurt. A fost un aparat care s-a supraincalzit. Ok. Iesea un miros de incins, apoi fum si un inceput de incendiu. Daca pacientii erau sub observatie poate constata cineva aceste posibile cauze ale incendiului. Nu a fost o explozie ca la Piatra Neamt. Aici a ars si nimeni nu a stiut nimic. Cam asa se face serviciul in tura de noapte. Cauze tehnice sunt si vor fi. S-a furat cu acte si fara din banii pentru toate in tara asta si nimeni nu este vinovat. Asa va fi si acum.

  • Aici greșești. Aparatele iau foc din senin. Vorbim de un aparat de uz casnic, care, probabil, miroase a plastic încălzit și în timpul utilizării normale. Iar dacă se întâmplă un scurt, ia foc în câteva zeci de scunde. Am văzut cum ia foc o aerotermă, fără niciun avertisment. Din fericire nu a provocat un incendiu. Aparatul nu era improvizat, priza era intactă, utilizarea era în regim corect, fără obiecte puse pe aerotermă sau vreun obstacol la ieșirea fluxului de aer. E adevărat că aeroterma nu era nouă. Dar ăsta e motivul pentru care pe aparatele astea scrie „de uz casnic”. Nu sunt proiectate pentru utilizare intensă sau în medii industriale. Răspund unor cerințe de securitate mult mai scăzute, considerate suficiente pentru o casă sau un apartament. Nu sunt făcute să fie lăsate să meargă în timp ce oamenii dorm și nu există supraveghere. Dar într-o cameră plină de cearșafuri și aer bogat în oxigen, sunt suficiente câteva scântei ca să ai un incendiu. Și de aia normele spun simplu că nu ai voie. Nu contează ce părere ai sau cum te simți. Nu ai voie. Asta e singura afirmație care contează și la nu ai voie se termină discuțiile și părerile. Nu ai voie. Punct.

 18. Probabil ca vor da vina pe vreo asistenta sau vreun portar care a aprobat folosirea aerotermei, sau chiar pe doamna care a adus-o acolo. Operatia a reusit, pacientul a decedat. Inca o data. Tara lucrului bine facut. La arderea pe rug suntem campioni. Probabil ca solutia este un fel de Belarus. La iesit in strada ma refer. Constant, 1-2 milioane de oameni in fiecare weeknd. Cu msca, evident.

 19. A noua întrebare, fără cheie: de ce tuburile de oxigen sunt lăsate în voia incendiilor din saloanele nesupravegheate ? Că sistemul, că moștenirea comunistă, că pesedeul, că de fapt nimeni nu este vinovat, că de fapt toți suntem vinovați sunt vorbe în vântul iresponsabilității.

 20. Articol scris de de generația „intelectual analfabet „.
  Oxigenul nu arde, oxigenul întreține arderea. Deci ce a lut Foc?.Scrieți articole pertinente că rade lumea.

 21. Cercel si-a bagat demisia si s-a spalat pe maini ca sa poata acuma PSD sa latre cum stiu ei mai bine dar cu solutii pana acuma ai dracului daca au venit.In plus nu avea voie sa se permita o aeroterma in salon

 22. A trebuit sa moara oameni , pentru ca guvenul lui klauSS sa se intareasca .

 23. Cate incendii am avut in ultimii ani nu am avut in primii 20 -25 de ani de la revolutie. In cluburi, restaurante ,spitale, depozite, intreprinderi etc. Daca va uitati in arhiva G4media, luna si incendiul…
  Stiu, e paranoia, dar nu erau atat de dese inainte…Daca Putin e dispus sa duca un razboi informational cu vestul si Nato, amenintand intr-un discurs televizat cu subiect si predicat Romania dupa activarea scutului de la Deveselu nu ar trebui sa ne mire , mai ales dupa sanctiuni, daca a ridicat stacheta la astfel de hartuiri cu impact psihologic . Simplu de implementat, costuri minime si cu efect de destabilizare si demoralizare a populatiei maxime…

 24. Vinovații?
  Ei sunt, toată clasa politică. Absolut toți așa-zișii politicieni.
  Dar noi? Noi ce-am făcut cu promisiunile lor neonorate? Noi n-avem nicio vină? Stăm ca vitele, nu avem drumuri, căi ferate, spitale. Dar îi votăm iar și iar. Și atunci de ce să-i condamnăm? Haideți să-i speriem odată „bine rău de tot” că în felul acesta poate mai fac și pentru noi ceva. Că pentru ei au prea agonisit. Chiar nu s-a înțeles că frica păzește pepenii? Vă mai amintiți chipul lui Ceașcă la Târgoviște? Foarte mulți l-au uitat repede și au adus flori minerilor. Uităm exagerat de ușor. Și haideți să mai și gândim.

 25. Pana la analiza corpului de control si al celorlante institutii abilitate, ma intreb crucit unde erau angajatii institutiei cand incendiul a inceput? Ma refer aici la asistenti, infirmieri, medici…Ce faceau in acel moment de au ajuns sa arda de vii 4 oameni?

 26. Solutia la toate problemele din sanatate este privatizarea totala a intregului sistem:
  – case de asigurari private
  -furnizori privati de servicii medicale
  – programe de sanatate pentru boli /: SIDA, cancer, diabet, dializa etc si sanatate gratuita pentru categoriile vulnerabile
  Spitalele astea romanesti de model feudal o sa ajunga miniauscwitzuri (scuze pentru comparatie) in ritmul asta in care iau foc. Foarte trist

  • Este o soluție!
   Dar ce facem cu sinepupincuriștii care sunt „încremeniți” pe aceleași posturi de decenii.
   Recent Orlando s-a întors la Curtea de Conturi – în guvern după 10 ani de absență.
   Toată România este prada sinecurilor și posturilor fără responsabilitate în care sunt plasați incompetenți, impostori și infractori care în loc să protejeze contribuabilii îi extermină.
   Vorbim pentru a ne afla in treabă despre responsabilitatea unui guvern abia instalat într-o legislatura care nu a apucat să modifice cadrul legislativ pentru a face o reformă administrativă darămite să mai facă și investiții.

 27. Gelule care esti tu destept in cap: asa se numesc incaperile astea, cum ca sunt cu ”negative pressure”. In paranteza am explicat despre ce e vorba. Nu ma crezi pe mine, pune mana si citeste. Vezi ca tot asa se numesc cu presiune pozitiva camerele albe. Special pentru tine: alea nu au culoarea alba.
  Daca e grea cartea, dă-i cu goagăl. Te ajuta nea Marean V.

 28. Dan Tapalaga: ,,…managerul este pus de actuala putere”.
  Aiurea !. Directorul de la Matei Bals este Maria Nitescu care lucreaza la Matei Bals din iunie 2010. Maria Nitescu a fost colaboratoarea apropiata a lui Cercel in spitalul Matei Bals de cel putin 10- 11 ani si a devenit Directoare in 20 decembrie 2020 la dorinta si cu acceptul expres al lui Cercel.

 29. Din pacate este un adevarat cerc vicios. Sa lasi oamenii sa rabde frigul in saloane sau sa incalci regulile si sa inchizi ochii cand aduc se aduc aeroterme de acasa. Multumim atat primariei capitalei ( cei din trecut pentru ca nu au facut nimic, cei actuali ca nu au cautat solutii ca macar spitalele sa nu aiba probleme cu caldura) si fostului manager al spitalului (19 ani nu fost in stare sa gaseasca o alta solutie pentru incalzire). P.S. Si aici trebuie sa te descurci.Adica daca iti permitea salariul puteai sa aduci o aeroterma de acasa.Daca nu poate o patura in plus.

 30. 8 raspunsuri :

  1. Tara lucrului bine fåcut
  2. Covid19 ucide
  3. PSD ii de vinā
  4. Facem, rezolvam
  5. Sā fie OK
  6. din pācate
  7. Nu iese intotdeauna
  8. Colectiv

 31. Vina ? lipsa de competenta, lipsa de responsabilitate!

  intrebarile sunt pertinente! ele tin de administrare, adica de management!

  dar ca sa poti raspunde la ele trebuie sa vezi problema nonpoliticianist!

  mi-a fost greata ce a spus Presedintele legat de accidentul de la Neam, greata imi este cand ii vad pe Firea si Ciolacu cum isi dau cu parerea despre accidentul de la Bals….

  cum vor astia toti sa culeaga beneficii de pe urma mortilor!

  tara se guverneaza, dar tara se si administreaza!

  vreau parlamentul meu, vreau guvernul meu, vreau Constitutia mea! vrem puterea…

  covidul venea peste tara si noi vorbeam de alegeri anticipate, de lupta impotriva ciumei rosii,

  am mintit cu referendumul, nu europarlamentarele…

  pe scurt, agenda politica a fost rupta complet de agenda publica…

  putere si nu administrare…

  in martie 2020 domnul Presedinte si domnul PM plantau pomi in cadrul programului de rasunet national, european si mondial *Romania planteaza o padure cat o tara*
  https://www.europafm.ro/klaus-iohannis-si-ludovic-orban-au-plantat-copaci-in-campania-romania-planteaza-o-padure-cat-o-tara-audio/

  la Nuremberg au fost sapte procese ( parca, nu am timp sa caut numarul!) care s-au desfasurat pe 4 ani, noi, la Colectiv nu avem verdictul….

  pensii speciale dam in continuare….si in loc de administrare facem politica…

 32. Legea confiscarii averilor nejustificate – doar acesta este mijlocul care descurajeaza Coruptia infioratoare din Romania ! Teama permanenta ca vor fi prinsi si le va fi confiscata de stat averea furata ! Dar poate ca numai un regim militar poate implementa aceasta lege ! PS– CLASA POLITICA , oarba si surda , corupta si incompetenta , in inconstienta ei , pare ca ne indruma spre o astfel de solutie … la spitalele cu administratie militara a dat rezultate mai bune decit la cele cu adst. civila !

 33. 8 Intrebari si 1 singur RASPUNS: Sistemul medical romanesc pare ca a esuat, adica doar NOROCUL si Doamne Doamne ne mai pot SALVA!
  30 de ANI de indiferenta si ineficienta in toate domeniile isi arata acum efectele: Sanatatea si Educatia par esuate!
  Pana la un Stat esuat nu mai e mult…
  Doar mediul privat ce mai tine Romania in viata… daca cateva, NU toate, firme private MARI ar pleca din Romania, falimentul ar fi iminent!!!
  Peste vreo 20 de ANI, cand Romania imbatrinita si parasita deja, va avea un Numar si mai mic de locuitori, CUM va arata Romania, cine va MUNCI pentru a tine in viata Romania?!
  Teleormanul si Vasluiul si Botosaniul sunt modelul pe care merge Romania, adica depopulare si imbatranire si saracire.. cum isi va mai permite Statul roman sa tina in brate bugetarimea numeroasa si bugetofaga, de unde BANI pentru Salarii, pensii, Sanatate, Armata, Educatie, etc?!!!
  Asta e soarta unui Stat nereformat, captiv intereselor politrucilor si hotilor!
  Uitati-va la Venezuela, Statul cu cele mai MARI Rezerve de petrol din lume, cum locuitorii au ajuns muritori de foame si imigranti amarati, iar Pretul benzinei a explodat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 34. Să-l punem pe Tăpălagă ministru la sănătate…. și la interne…. eventual și prim ministru…..poate chiar șef de stat. Vom avea toate soluțiile instant…. La toate problemele!!!

  • NU Tapalaga trebuie sa aiba Solutiile la toate problemele, ci cei pe care ii PLATIM cu BANII publici prin Salariile si Sporurile si beneficiile uriase, adica cu PRIVILEGIILE Uriase, cum le spunea chiar actualul Premier Florin Catu in Iulie 2019 cand era in Opozitie!!!
   Cei care CONDUC Romania trebuie sa aiba SOLUTIILE, daca NU le au SA PLECE, sa munceasca la Privat si sa castige acolo beneficiile uriase pe care la Stat le primesc desi au REZULTATE ZERO!!!!!
   Pentru ce platim o armata de Sefi si sefuleti si Minsitri si Secretari de stat si parlamnetari si alte soiuri de functionari care se lafaie pe BANI PUBLICI MULTI si NEMERITATI!?
   Au solutii, raman, NU au SOLUTII, sa plece!!!

   A-propos, ati citit cele 269 de pagini din maretul Program de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR pe 2021-2024, plin cu promisiuni care mai de care, va rog sa-mi spuneti CATE Pagini din cele 269 vom umple cu masurile pe care chiar le vor IMPLEMENTA in cei 4 ANI???!

 35. Problema noastra este de fapt culturala: in loc sa cautam cauza si sa o remediem, noi cautam responsabili.

  Nu stiu ce pot VV sau dna manager interimar, e imposibil de constatat dupa doar o luna de mandat. Nici N.Dan nu putea repara termoficarea pt acesta iarna.

  Dar cauzele incendiilor trebuie comunicate imediat ce sint cunoscute, verificari trebuie facute in toate spitalele si problemele remediate. Si asta trebuia facut incepind cu incendiul de la P.Neamt, ale carui cauze concrete nu sint inca cunoscute public.

  Trebuie de asemenea sa ne asiguram ca omul potrivit e numit pe postul potrivit, sau ca angajatii ISU sint corect instruiti si isi fac treaba. Aici la ISU pare intr-adevar sa fie o mare problema.

  Iar procuratura intre timp sa-si faca treaba ceva mai accelerat decit in marile dosare.

 36. Intrebarea intrebarilor e oare ce spitale aveam daca plafonam retrocedarile de imobile confiscate de comunisti acum 70 de ani , ca in ungaria sa le fi dat maxim 21.000 dolari . La noi a fost singura tara din europa unde s a platit integral si la preturi de imobile in UE , statul roman a dat pe retrocedari in jur de 40 miliarde euro( 5 mld euro fondul proprietatea + 6 mil ha padure* 5000 eur/ha plus imobilele in natura numai in Bucuresti vreo 2 miliarde euro si restul tarii nici nu l mai adaug intreb si eu cu banii asti ce spitale puteam avea azi.
  CEDO a zis ca respectam drepturile omului daca le plafonam noi nusi nu in integrum in integrum si cu bani imprumutati pe deasupra.

  cei 40 mld eur imprumutate platim anual vreo 2 mld dobanda la ele deci vreo 10 spitale bune pe an platim dobanda la sumele imprumutate pentru resitiutio in integrum.

  Astea-s intrebari importante nu daca era voie cu aeroterma in spital sau nu
  dar pe cat e de mare acest rapt pe atat e de puternic embargoul mediatic pe acesta problema si se arunca sa mestece lumea probl derizorii ca daca aveau sau nu voie cu o aeroterma

  si cei care au de primit de la stat retrocedari sa se abtina sa ma atace ca-s comunistca ei sunt in conflict de interese in cazul acesta, normal ca le convine sa se imprumute statul roman si sa le dea lor banii si datoria sa o platim noi restul.

 37. !m mircea

  o postare inteleapta, cu o incadrare defectuoasa, zic eu..

  problema nu este culturala, ci de social ( design) si politica

  ca design, vorbim de societati cu distanta mare de putere, or aici, imediat la o defectiune se cauta un responsabil si nu analiza situatiei..

  politica, prin politicianismul guvernantilor…unde vina se arunca intotdeauna pe celalalt…

  va aduceti aminte cum fu la Colectiv? prima reactie a presedintelui, * a trebuit sa moara oameni ca guvernul Ponta sa demisioneze!*….?

  Aceasta este o fraza regretabila, insa memorabila! nici 1000 de tone de Dero n-o vor putea sterge din memoria colectiva!

  repet, cu aceasta mica corectare, postare foarte buna!

 38. Luati un chibrit aprins, suflati peste el sa se stinga si aruncati-l intr-eprubeta care contine oxige. Se va reaprinde imediat si va arde cu flacara. Asta face oxigenul.
  Este suficient ca un singur pacient sa lase masca de oxigen pe pat timp de cateva minute cat merge la baie, fara sa opreasca robinetul, iar la intoarcere prin miscarea păturii sa produca o scanteie electrostatica. Patura aia, care in proportie de 40% e sintetica va lua foc instantaneu, de parca ar fi stropita cu benzina.
  Restul il fac celelalte materiale inflamabile dkn salon, ajutate de aerul supraoxigenat de celelalte masti.

 39. !Sándor

  nu pun la indoiala cele scrise, dar am o nelamurire, inseamna ca aceste accidente sunt, intr-o buna masura, inevitabile?

  sa inteleg ca este posibil ca tocmai pacientii sa fi aprins focul?

 40. !lili

  comparatia cu Venezuela e completamente aiurea….completamente aiurea!

  nu v-a pus pe ganduri faptul ca Iranul le-a trimis petrol acum cateva luni?

  daca ati fi cautat sa aflati ce si cum, nu ati mai fi scris nerozia asta!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.