G4Media.ro

Opoziția din India a depus o plângere împotriva premierului Modi , acuzat…

Photo by Money SHARMA / AFP

Opoziția din India a depus o plângere împotriva premierului Modi , acuzat că i-a luat drept „ţintă” pe musulmani într-un discurs

Principalul partid de opoziţie din India, Partidul Congresului, a depus o plângere la Comisia electorală împotriva premierului naţionalist hindus Narendra Modi, acuzându-l că a „ţintit în mod flagrant” minoritatea musulmană într-un discurs legat de actualele alegeri legislative, relatează AFP, citată de Agerpres.

În timpul unui miting electoral recent în Rajasthan, Narendra Modi a afirmat că, dacă Partidul Congresului va câştiga aceste alegeri, „bogăţia naţională” va fi „distribuită celor care au cei mai mulţi copii, celor ‘infiltraţi'”. „Credeţi că banii câştigaţi cu greu ar trebui să fie daţi infiltraţilor? Aţi accepta aşa ceva?”, a întrebat el retoric.

Detractorii săi au considerat că, în acest fel, Modi i-a atacat pe musulmani.

India, cea mai populată ţară din lume, cu peste 1,4 miliarde de locuitori, este, din punct de vedere constituţional, un stat laic, iar codul său electoral interzice campania electorală pe baza „sentimentelor comunitare”.

Oponenţii lui Narendra Modi, ale cărui politici sunt marcate de promovarea hinduismului, îl acuză că îi marginalizează pe cei 200 de milioane de compatrioţi musulmani.

Cu toate acestea, şeful guvernului în exerciţiu evită, în general, referinţele explicite la religie: cuvântul „hindus” nu apare în manifestul electoral de 76 de pagini al partidului său, Partidul Bharatiya Janata (BJP).

În plângerea sa la Comisia electorală, Partidul Congresului consideră că respectivele comentarii – „surse de dezbinare, reprobabile şi rău intenţionate” – ale premierului Modi ţintesc într-o „anumită comunitate religioasă” şi constituie „încălcări flagrante şi directe ale legilor electorale”.

Acestea sunt „mult mai rele decât orice a făcut vreodată un prim-ministru în exerciţiu în istoria Indiei”, susţine formaţiunea de opoziţie.

Publicitate electorală

„Sperăm că vor fi luate măsuri concrete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Congresului, Abhishek Manu Singhvi.

Omologul său din BJP, Gaurav Bhatia, le-a declarat luni reporterilor că premierul Modi a spus „lucrurilor pe nume” şi că remarcile sale au reflectat ceea ce gândesc oamenii.

BJP ar urma să câştige cu uşurinţă alegerile maraton din India care au început vineri şi ale căror rezultate vor fi cunoscute în 4 iunie.

La începutul anului, Narendra Modi a inaugurat în nordul ţării un mare templu dedicat zeului Rama, ridicat pe locul unei moschei foarte vechi, distrusă în 1992 de fanaticii hinduşi, aminteşte AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...