G4Media.ro

Opozantul rus Alexei Navalnîi, condamnat la încă 19 ani de închisoare pentru…

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Opozantul rus Alexei Navalnîi, condamnat la încă 19 ani de închisoare pentru „extremism”

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, încarcerat, a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare, în cadrul unui proces desfășurat într-o colonie penală izolată, relatează BBC.

Navalnîi a fost găsit vinovat de fondarea și finanțarea unei organizații și a unor activități considerate „extremiste”. El neagă acuzațiile.

El ispășește deja o pedeapsă de nouă ani pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței. Acuzațiile sunt considerate în general ca fiind motivate politic.

De la încarcerarea sa în 2021, Navalnîi a fost deținut într-o colonie penală izolată.

O sală din închisoare, Colonia Penală nr. 6 din Melekhovo, care se află la 240 km est de Moscova, a fost transformată într-o sală de judecată improvizată pentru cel mai vocal critic al Kremlinului. Procedurile au avut loc cu ușile închise.

Procurorii ruși au cerut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru Navalnîi într-o „colonie cu regim special”, și mai restrictivă. Astfel de închisori sunt în mod normal rezervate celor mai periculoși infractori din Rusia.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare înaintea verdictului, Navalnîi și-a exprimat convingerea că va primi o pedeapsă cu închisoarea de tip „stalinist”, menită să sperie alți potențiali disidenți.

Pe hârtie, cazul este judecat de un tribunal din Moscova. Însă decizia de a organiza un proces la distanță într-o închisoare sugerează că autoritățile ruse au dorit să evite publicitatea care ar fi venit inevitabil odată cu transportarea Navalnîi în capitala rusă.

Atunci când Navalnîi a făcut declarația finală în urmă cu două săptămâni, nu a existat nicio înregistrare video sau audio a cuvintelor sale. Însă textul discursului său, în care a criticat autoritățile ruse și războiul din Ucraina, a fost făcut public. Susținătorii săi, inclusiv actori și muzicieni ruși din exil, l-au citit și l-au postat online.

Navalnîi ar putea fi acuzat și de alte acuzații. El spune că anchetatorii i-au spus să se aștepte la un alt proces pentru acuzații de „terorism”.

Timp de peste un deceniu, Navalnîi a încercat să expună corupția din inima puterii rusești. Investigațiile sale video au primit zeci de milioane de vizualizări online.

Un militant carismatic, el părea să fie singurul lider al opoziției rusești capabil să mobilizeze oamenii în număr mare în întreaga Rusie pentru a participa la proteste antiguvernamentale.

Dar în 2020, el a fost otrăvit în Siberia de ceea ce laboratoarele occidentale au confirmat ulterior că este un agent neurotoxic.

Un raport ulterior al publicației de investigații Bellingcat și al site-ului de știri rusesc The Insider a implicat în atac mai mulți agenți ai serviciului de securitate internă al Rusiei, FSB.

După ce s-a recuperat în urma atacului, Navalnîi s-a întors în Rusia în 2021, în ciuda avertismentelor că ar putea fi arestat. El a fost arestat imediat după sosirea sa pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. A vrut el neapărat să se întoarcă în Rusia