G4Media.ro

Op-Ed / Daniel Funeriu, fost ministru al Educației: Cum ar trebui să…

Op-Ed / Daniel Funeriu, fost ministru al Educației: Cum ar trebui să se intre la liceu?

Bună, rea, tradiția în România este ca intrarea într-un liceu anume să se facă pe bază de concurs. Soluția în care media se făcea între rezultatele din gimnaziu și media de la evaluarea națională era corectă teoretic, dar catastrofală în practică: mediile din gimnaziu nu aveau nicio relevanță, fiind, în realitate, o fraudă masivă.

Soluția ca doar evaluarea națională să conteze este greșită pentru că, în realitate, elevii și profesorii vor neglija toate materiile în afară de română și matematică. Niciuna din cele două soluții de mai sus nu lasă liceului nicio părticică de decizie, ceea ce nu e tocmai bine.

Soluția potrivit căreia selecția e făcută de liceul însuși e ridicolă, din pricina evidentelor pile și șpăgi, tot tradiții românești și ele.

Soluția corectă, ușor de pus în practică, care evită arbitrariul, verifică tot ceea ce știe elevul, nu doar matematică și română, și lasă și liceul să-și spună cuvântul este următoarea:

1) se “dă” evaluarea națională la:

 • a) matematică+informatică*
 • b) română**
 • c) ştiințe (fizică, chimie, biologie)
 • d) umanistice (istorie, geografie) ***.

2) Cu un an înainte, fiecare liceu stabileşte, pentru fiecare filieră, coeficienți pentru fiecare din cele 4 examene de mai sus şi le anunță public. Suma celor 4 coeficienți trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0.

3) Elevii fac max. 10 opțiuni.

4) Calculatorul face, ținând cont de coeficienți, media ponderată pentru fiecare liceu/filieră ales/aleasă de elev.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Cine vrea corectitudine în România ?
  Tâmpeanu a făcut tot ce a putut pentru plagiatori.

 2. Ce spune Funeriu e corect. Dar modelul asta îl aplici cu copiii care vor intra in clasa a v-a. Câmpeanu vroia sa bage examen la licee pentru copiii care acum sunt clasa a 7-a. Oricum era o mizerie comunistă în care intrau iar pilele și relațiile

 3. Intr-un mediu structural corupt nici o regula corectă nu functionează normal.

  • Te inseli. Un exemplu sunt camerele video de la examenul de bacalaureat, introduse chiar de ministrul Funeriu: coruptia generalizata de dinaintea supravegherii video a fost eleminata instantaneu (frauda masiva a disparut). Regula corecta (a supravegherii video) functioneaza normal pana astazi.
   Propunerea mi se pare buna, desi pentru parinti va parea complicata.
   Ar mai fi si problema liceelor vocationale, unde ar trebui sa se dea examen la desen, muzica, etc., in functie de specificul liceului.

 4. Ce zice domul Funeriu e gresit.
  La evaluarea nationala se evalueaza doar capacitatea elevului de intelegere, de aplicare si abstractizare si de comunicare.
  De asta in TOATE ȚĂRILE, examenul de intrare la liceu se da la limba țării respective si la matematica.
  Ministrii invatamantului din Romania ar trebui sa nu mai tot inventeze si inoveze, ca numai prostii fac. De cand se dau examene, in toate tarile, la limba tarii si la matematica se dau. Asa a fost si in romania si a fost bine.

  • Esti gresit informat. In majoritatea statelor din UE nu se da examen de admitere la liceu…

 5. Rapuns la intrebarea din titlu : greu . In cazul in care e vorba de invatamintul de stat . Pentru ca invatamintul de stat nu este pentru elev ci pentru profesor si garantarea veniturilor si pozitiei lui sociale . In invatamintul de stat profesorii produc loaze carora le dau drumul in societate .
  In cazul in care in Romania ar fi exlusiv invatamint particular raspunsul la intrebarea din titlu este ; usor . Pentru ca intr-un sistem de invatamint particular ar intra toti si ar iesi numai cei capabili .
  In mod identic invatamintul superior .

 6. Regret Domnule Funeriu -= dar singura solutie corecta PENTRU ADMITEREA LA LICEU este examenul ! DE ALTFEL – IN VIATA VIITOARE A UNUI COPIL – ELEV – VOR APAREA NUMEROASE SITUATII care se vor putea rezolva … cam tot cu un examen – Deci SA NU NE FERIM DE EXAMENE SCOLARE – Ele ne
  VOR PREGATI DE VIITOARELE examene ale vietii !

 7. & Unele posibile speculații ar putea fi că în zona teritoriilor românești a existat prin vremea Imperiului Roman de Răsărit și a generalului got Gaina și o perioadă „Cotco-Dacia”, vremuri când soldații generalului Gaina aveau succese și la femeile din teritoriile românești actuale, perioadă despre care posibil s-ar putea găsi relatări și prin arhivele franțuzești, oservând despre artistul francez care a clocit ouă de găină și a reușit să obțină pui vii, https://www.libertatea.ro/stiri/artistul-francez-care-clocit-zece-oua-parasit-incubatorul-cu-noua-pui-de-gaina-1813358 ,?
  Alte elemente, observați și https://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Petrescu_G%C4%83in%C4%83 , care se pare că a contribuit la succesele comunismului și ale lui Nicolae și Elena (Petrescu) Ceaușescu, despre „cocoșeii unora”, sloganul CEC-ului cu „1 leu de_pui care va scoate pui”, vremurile cocoșeilor de aur, cloșca cu puii de aur. etc., ?
  După ai lu’ Traian (și Băsescu) au guvernat și ai lu’ Gaina ( și Iohannis), ?