G4Media.ro

ONU: Informațiile referitoare la execuțiile efectuate de talibani în Afganistan sunt „credibile”…

ONU: Informațiile referitoare la execuțiile efectuate de talibani în Afganistan sunt „credibile” / Încălcarea drepturilor femeilor, „o linie roșie”

Înaltul comisar al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, susține că informațiile apărute în spațiul public referitoare la execuțiile făcute de talibani sunt „credibile”, potrivit BBC.

Bachelet a precizat că au mai fost raportate și alte încălcării ale drepturilor omului, inclusiv restricții asupra femeilor și recrutarea copiilor în grupuri militare.

Înainte de a fi înlăturați de la putere în 2001, talibanii practicau o versiune strictă a legii islamice (Sharia). În urmă cu nouă zile au preluat controlul Afganistanului după căderea capitalei Kabul.

De atunci, militanții au încercat să transmită o imagine mai moderată, promițând drepturi pentru femei și o anumită libertate de exprimare.

Bachelet spune că drepturile femeilor sunt o „linie roșie fundamentală” și a cerut statelor membre ONU să creeze un organism dedicat pentru monitorizarea drepturilor omului în Afganistan.

Trimisul ONU al Chinei a declarat că armata SUA și alte forțe internaționale ar trebui să fie răspunzătoare pentru încălcările drepturilor comise în timpul petrecut în Afganistan.

Mii de afgani se adună încă la aeroportul din Kabul, sperând să fugă din țară înainte de 31 august. Acesta este termenul stabilit de președintele american Joe Biden pentru ca trupele americane să părăsească Afganistanul.

Marea Britanie, Franța și Germania au solicitat o prelungire.

Cu toate acestea, secretarul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a recunoscut că este puțin probabil ca Biden să mute termenul limită. Talibanii au avertizat asupra consecințelor nespecificate, dacă o va face.

„Nu vom scoate pe toată lumea din țară”, a avertizat Wallace.

Aproximativ 50.000 de persoane – afgani și străini – au fost transportate cu avionul din Afganistan în ultimele 10 zile, potrivit rapoartelor oficiale.

Este probabil ca Joe Biden să fie supus presiunii pentru a extinde desfășurarea trupelor sale în jurul aeroportului din Kabul, atunci când va purta discuții cu liderii celorlalte țări industriale G7, marți mai târziu.

Fără SUA, care în prezent asigură și operează aeroportul internațional, miniștrii guvernului britanic spun că evacuările din aeroport nu pot continua.

Mii de oameni, inclusiv cetățeni britanici, alți cetățeni străini și afgani eligibili pentru relocarea în străinătate așteaptă în continuare să iasă.

Chiar înainte ca talibanii să reia controlul, peste 550.000 de oameni au fost obligați să-și părăsească casele anul acesta din cauza luptelor, potrivit UNHCR, agenția ONU pentru refugiați.

Între timp, șeful Agenției Centrale de Informații (CIA) a avut o întâlnire secretă la Kabul cu fondatorul talibanilor Mullah Baradar, a informat marți Washington Post.

Dacă întâlnirea ar fi confirmată oficial, ar fi cea mai înaltă întrevedere de până acum dintre SUA și talibani de la căderea Kabulului și de la retragerea guvernului susținut de SUA.

Sursa foto: Agerpres/ EPA/JALIL REZAYEE

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Israelul face la fez in ghaza …nu exista repercusiuni
  China face la fel cu uigurii …nu exista repercursiuni

  In plus ue acord 200 mil euro ajutor pt Afghanistan…practic ii sponsorieaza pe talibani….

  Astfel de articole sunt hrana pt pr0sti in cel mai bun caz. 0 impact, 0 efecte, 0 crediblitate

  • Mai lăsați porcăriile astea cu Israel the bad guy. Toți arabii ăia din Gaza își merită soarta.
   Femeile din Afganistan nu am auzit sa-i atace cu rachete pe primitivii ăia de talibani.
   Cum pot fi la fel chestiile astea? Spălați pe creieri ce sunteți.

  • Well …realitatea te conteazice :))

  • @Alex, dacă te referi la postul TV, poate, e posibil. Dar dacă te uiți la realitatea din teren, ai zero dreptate, zero argumente. Dar na, așa când nu parcurgi mai mult de un titlu.

 2. Dacă ne încordam un pic la primitivii ăștia în 5 zile ii băgăm pe toți în pământ. Facem atac cu Drone și ii lichidam ca pe generalul Iranian, în 3 zile săracii o sa se predea în genunchi

  • Uite ca de zeci de ani nici rusii si nici americanii nu i au bubuit 😀

  • Asta pentru ca nu exista nici tehnologia, armatele pot acum sa aibă război doar cu drone care au scanner termic și precizie milimetrica.