G4Media.ro

ONU cere o anchetă „rapidă, completă, imparţială şi transparentă” după masacrul a…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

ONU cere o anchetă „rapidă, completă, imparţială şi transparentă” după masacrul a 28 de persoane în Burkina Faso

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a cerut sâmbătă autorităţilor de tranziţie din Burkina Faso să efectueze o anchetă „rapidă, completă, imparţială şi transparentă” cu privire la masacrul a 28 de persoane, informează France Presse, citată de Agerpres.

Volker Turk a salutat faptul că Ouagadougou a anunţat deschiderea unei anchete, dar doreşte de asemenea că autorităţile „să tragă la răspundere pe toţi cei responsabili, indiferent de poziţia sau rangul lor”.

Auxiliari civili ai armatei au fost acuzaţi că au ucis 28 de persoane în Nouna, capitala provinciei Kossi (nord-vest), în noaptea de 30 spre 31 decembrie, în ajunul Anului Nou, un masacru ce stârneşte temeri legate de un ciclu de represalii între comunităţile din această ţară lovită de violenţa jihadistă din 2015.

Biroul ONU pentru drepturile omului a precizat că surse locale au atribuit masacrul Voluntarilor pentru Apărarea Patriei (VDP), o miliţie formată din auxiliari ai armatei pentru a lupta împotriva jihadiştilor.

Potrivit comunicatului, VDP au sosit în oraşul Nouna, ucigând 28 de persoane, „aparent, ca represalii pentru atacul asupra unei baze militare din noaptea precedentă” comis de presupuşi jihadişti din Grupul de Sprijin pentru Islam şi Musulmani ( GSIM, JNIM, în arabă), afiliat la Al Qaida.

După masacru, Colectivul împotriva impunităţii şi stigmatizării comunităţilor (CISC), o organizaţie pentru drepturile omului din Burkina Faso, a denunţat de asemenea „exacţiuni” comise de către VDP.

Guvernul a indicat apoi că a fost deschisă o anchetă „pentru a elucida circumstanţele tragediei şi a plasa toate responsabilităţile” şi a chemat „întreaga populaţie la calm” aşteptând să fie „făcută lumină” în legătură cu „asemenea violenţe inacceptabile”.

Din 2015, Burkina Faso se confruntă cu înmulţirea atacurilor grupărilor jihadiste legate de Al Qaida şi Statul Islamic. Ele au făcut mii de morţi şi cel puţin două milioane de persoane strămutate şi sunt în parte la originea a două lovituri de stat militare în 2022.

Puterea rezultată din ultimul puci de la 30 septembrie condus de căpitanul Ibrahim Traore a lansat o campanie la sfârşitul anului 2022 pentru a recruta noi auxiliari care să ajute armata în lupta împotriva jihadiştilor. Din nevoia estimată de 50.000, 90.000 de persoane s-au înscris.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cauza e violenţa jihadistă.
    Interziceti i5lamul, bai netotilor!

    • Numai islamul e de vină creștinule! Să mă 💩pe biblie și parveniții de Israel care locuiesc ilegal pe pământurile palestiniene!😏

  2. Oare de ce peste tot orice confesiune religioasă intra in conflict cu islamul? Chiar azi urmăream un documentar despre Birmania in care sunt 4 confesiuni, majoritatea budhisti după care hinduși, musulmani și creștini. Cu cine au treabă budhisti? Ați ghicit cu musulmanii, de ce nu cu celelalte trei? Mă întreb și eu.