G4Media.ro

ONG-uri: Solicităm Președintelui AEP Toni Greblă să renunțe la orice propuneri de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

ONG-uri: Solicităm Președintelui AEP Toni Greblă să renunțe la orice propuneri de modificări legislative care ar afecta transparența procesului electoral

Mai multe organizații neguvernamentale își arată îngrijorarea față de declarațiile președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care a susținut că s-ar impune revizuirea legislației electorale pentru a nu mai permite prezența în timpul numărării voturilor a candidaților, a observatorilor și a presei. ”Considerăm că această declarație este contrară oricăror principii care ar trebui să asigure transparența procesului electoral și poate aduce atingere gravă integrității acestuia”, se arată în comunicat.

Într-un interviu acordat pentru Digi24, Toni Greblă a sugerat că legislația ar trebui modificată, astfel încât candidații, observatorii și jurnaliștii să nu mai poată asista la procesul de numărare a voturilor.

„De aseară am spus că 25% din procesele- verbale conțin erori. Nu scapă filtrului, la birurile de sector, sunt verificate cu o aplicație care nu permite să se încarce în sistem procese verbale cu erori. Erorile se corectează. Una din cauzele care duce la erori e oboseala. Acei oameni au lucrat de duminică dimineață până noaptea la 4 până au terminat, în condițiile unui stres care s-a accentuat mai ales la numărarea voturilor, când legislația noastră permite ca în birou să se afle candidați, presă, observatori naționali și străini, și în acea înghesuială, gălăgie, numai să completezi aceste tabele nu ai dispoziția necesară. E timpul ca după aceste alegeri să modificăm legislația, nu îi poți cere unui om după 25 de ore de stat în stres…”, a declarat Toni Grebă, la Digi24.

Reacția ONG-urilor

”După cunoștința noastră, niciun președinte al AEP nu a mai încercat să elimine observatorii din procesul electoral și nici chiar partidele politice nu au făcut astfel de declarații. Ar trebui să fie în interesul AEP, garant al organizării unor alegeri corecte, ca procesul să fie monitorizat de cât mai multe organizații independente.

Declarația vine în contextul în care membrii birourilor electorale au avut probleme în a finaliza activitatea de numărare a voturilor și de centralizare a rezultatelor la alegerile din 9 iunie. Nu este deloc evident cum prezenţa observatorilor ar putea determina completarea greșită a unor procese verbale, întrucât aceasta este responsabilitatea membrilor biroului electoral. În plus, la toate alegerile la care numărarea voturilor a fost ordonată şi corectă, ea s-a desfăşurat tot în prezenţa observatorilor. Reamintim că este chiar sarcina AEP să selecteze și să pregătească membrii Corpului Experților Electorali, de unde provin președinții și locțiitorii acestora. Așadar, poate prioritatea AEP ar trebui să fie profesionalizarea administrației electorale.

Nu în ultimul rând, declarațiile domnului Greblă sunt contrare angajamentelor internaționale pe care și le-a asumat România prin semnarea Documentului de la Copenhaga din 1990, care stabileşte standarde de transparenţă a proceselor electorale. Mai mult, Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia menţionează explicit că observarea trebuie permisă în timpul numărării voturilor [2], iar rapoartele ODIHR recomandă ca legislația să fie extinsă pentru a permite accesul observatorilor la toate etapele procesului electoral și nu doar la ziua alegerilor.

Eliminarea observatorilor din secțiile de votare poate avea un impact negativ semnificativ asupra integrității procesului electoral și solicităm Președintelui AEP să renunțe la orice propuneri de modificări legislative care ar afecta transparența procesului electoral.”

Organizații semnatare

Coaliția Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania.

Centrul FILIA

ActiveWatch

Centrul pentru Inovare Publică

Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă

FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale

Asociația A.R.T. Fusion

Societatea de Analize Feministe AnA

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Asociația MozaiQ LGBT

Romanian Quantitative Studies Association

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO)

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Miliția Spirituală

Asociația Respiro Human Rights Research Centre

Greenpeace România

Mircea Kivu, sociolog

Sanda Foamete, observator la vot

Claudiu Tufiș, sociolog

A.L.E.G.

Fundatia Corona Iasi

Asociatia Unic

#REZISTENȚA

Aspciația Plural

Asociația Feminism Romania

Comunitatea Declic

Asociația ACCEPT
DOR – Romanian Diaspora
Politică la minut
Asociația Studenților în Știinte Politice – Universitatea din București (ASSP-UB)

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...