G4Media.ro

ONG, despre activitatea procurorilor din Republica Moldova în ultimii doi ani în…

ONG, despre activitatea procurorilor din Republica Moldova în ultimii doi ani în cauze de rezonanță: „Acțiunile au fost fie modeste, fie ilegale”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o opinie, în care se expune cu privire la activitatea Procuraturii în anul 2020 și 2021 pe cauze de rezonanță și constată că acțiunile Procuraturii Generale pe dosarele de rezonanță prezentate în opinie au fost fie modeste, fie contrare legii, transmite publicatila Jurnal.md

Astfel, experții IPRE constată încălcarea prevederilor Legii nr. 3/2016 cu privire la procuratură, în partea ce ține de oferirea îndemnizației procurorilor în demisie, dar și a prevederilor Codului de Procedură Penală, în speță articolul 274, inclusiv modul în care procuratura s-a expus cu privire la denunțurile depuse față de Igor Dodon.

De asemenea, se constată o lipsă de acțiune pe dosare de rezonanță, cu implicarea persoanelor publice, inclusiv a persoanelor controversate cum este Veaceslav Platon. Deși au fost întrunite condițiile de aplicare a măsurilor preventive față de acesta, ele nu au avut loc, iar Platon a părăsit Republica Moldova.

Progresul în elucidarea episoadelor ce țin de frauda bancară este modest, se mai arată în opinia experților. Deși obiectiv există limitări cu privire la urmărirea bunurilor care se află în afara țării și care necesită efort adițional, inclusiv negocierea de acorduri internaționale, crearea de grupuri comune de investigație, formularea comisiilor rogatorii, repatrierea mijloacelor obținute ilegal, în cadrul acțiunilor de urmărire penală nu s-a reușit timp de peste 1,5 ani obținerea extrădării lui Vladimir Plahotniuc și a lui Ilan Șor.

În acest context, experții IPRE au elaborat câteva recomandări: să fie analizat modul în care a fost aplicată legea de către Procuratură și de către Procurorul General în ultimul un an și jumătate. În special, este vorba despre modul în care s-au gestionat dosarele de rezonanță și de profund impact pentru societate, cu implicarea persoanelor controversate Platon, Șor, Plahotniuc, Dodon.

Totodată experții recomandă ca pe dosarele pe care organele procuraturii au înaintat învinuirea și le-au transmis în instanța de judecată să fie stabilit o examinare în regim prioritar, cu implicarea conducerii judecătoriei Chișinău dar și a Curții de Apel Chișinău. Examinarea rapidă și obiectivă a dosarelor ar oferi o finalitate, inclusiv aplicarea confiscării asupra bunurilor pe care sunt aplicate sechestre.

Totodată IPRE recomandă continuarea eforturilor de negociere și implementare a acordurilor bilaterale pe schimb de date, grupuri comune de investigație, repatrierea bunurilor dar și extrădarea persoanelor care se eschivează de la urmărirea penală.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.