G4Media.ro

Omul de ştiinţă rus, Dmitri Kolker, arestat recent pentru înaltă trădare, a…

Sursa Foto: axar.az

Omul de ştiinţă rus, Dmitri Kolker, arestat recent pentru înaltă trădare, a murit / Familia susține că a fost ridicat direct de pe un pat de spital, unde era hrănit printr-un tub, şi dus cu avionul la Moscova de către agenţi ai FSB

Omul de ştiinţă rus Dmitri Kolker, care a fost arestat în urmă cu două zile în Siberia pentru înaltă trădare, cu toate că suferea de cancer la pancreas în stadiu terminal, a murit, a declarat duminică pentru Reuters avocatul său, Aleksandr Fedulov.

Kolker fusese transportat la închisoarea Lefortovo din Moscova, potrivit avocatului său.

„A murit ieri. Mâine vom depune o plângere în legătură cu detenţia sa”, a explicat avocatul.

Familia lui Kolker a anunţat săptămâna trecută că omul de ştiinţă a fost ridicat direct de pe un pat de spital din Novosibirsk (Siberia), unde era hrănit printr-un tub, şi dus cu avionul la Moscova de către agenţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB).

Kolker era doctor în fizică şi matematică. Familia sa a declarat că omul de ştiinţă fusese acuzat că a colaborat cu serviciile de securitate din China, ţară în care ţinuse anterior prelegeri ştiinţifice. Familia a insistat că Kolker era nevinovat.

Sâmbătă, agenţia de stat TASS a transmis că Rusia a reţinut un al doilea om de ştiinţă din Novosibirsk sub suspiciunea de înaltă trădare. Nu este clar dacă există vreo legătură între cele două cazuri, scrie Reuters.

O serie de oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi şi acuzaţi de înaltă trădare în ultimii ani în Rusia pentru că ar fi transmis străinilor documente sensibile. Criticii Kremlinului invocă o paranoia nefondată a regimului.

Acuzaţia de înaltă trădare este pasibilă în Rusia cu o pedeapsă care merge până la 20 de ani de închisoare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nenorocit Putin și regimul său. Angela Merkel tace, nu mai spune nimic acum despre Rusia și colaborarea ei cu Putin? Atâția oameni nevinovați, atâtea familii și destine distruse! Nenorociților, până și pe ai voștri îi omorâți!

  2. Teroare cu tarile vecine…teroare cu cetateanu propriu…teroare cu presa…cu opozitia…rusia a devenit un stat terorist la propriu…🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  3. Nici nu-i nevoie de intervenții străine pentru ca rușii să se debaraseze de valori.

  4. Cea mai spurcată nație de pe fața pământului este nația bolșevică