G4Media.ro

Omul de știință român Sergiu Pașca, numit ”Cercetătorul anului 2021” de Societatea…

Omul de știință român Sergiu Pașca, numit ”Cercetătorul anului 2021” de Societatea Internaţională de Cercetare în domeniul Schizofreniei

Omul de știință român Sergiu Paşca (39 de ani), profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA, a obţinut un premiu important ca urmare a cercetărilor sale avansate în domeniul tratării bolilor neuropsihice.

Societatea Internaţională de Cercetare în domeniul Schizofreniei (SIRS) l-a numit pe Sergiu Paşca, ”cercetătorul anului 2021”.

”Dr. Paşca a dezvoltat câteva dintre modelele iniţiale de boală prin derivarea neuronilor din celulele pielii luate de la pacienţii cu tulburări de neurodezvoltare genetică.

Laboratorul său a aplicat modele pentru a obţine informaţii noi despre fiziologia umană, evoluţia şi mecanismele bolii şi a sprijinit cercetătorii din întreaga lume în învăţarea şi implementarea acestor tehnici”, se precizează în comunicatul transmis de SIRS.

”Sunt fericit să fiu selectat de comitet şi să mă alătur unui asemenea grup de personalităţi care au primit acest premiu. Sunt cu adevărat norocos să am un grup talentat de stagiari şi un grup minunat de mentori şi colegi la Stanford şi nu numai.

Este un moment atât de interesant pentru neuroştiinţe şi căutarea de a înţelege biologia creierului uman.

Arsenalul de instrumente pe care le avem la dispoziţie acum ne pune într-o poziţie excelentă de a pune întrebări îndrăzneţe şi de a dezvolta o nouă metodă de psihiatrie care se bazează pe o înţelegere biologică a creierului uman” –  Sergiu Paşca.

Cercetătorul a crescut la Aiud (județul Alba), a studiat la UMF din Cluj Napoca și apoi a plecat din țară pentru a-și continua studiile. Pe parcursul carierei sale a mai primit o mulțime de premii, printre care prestigiosul ”Early Career Life Scientist Award” din partea Forumului Internațional de Biologie Celulară.

2,5 milioane de dolari de la fundația lui Zuckerberg

Din 2014, Pașca conduce un laborator la Universitatea Stanford. Cercetările sale sunt considerate pași mari pe care lumea științifică îi face spre o mai bună diagnosticare și tratare a unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.

În 2018 a obținut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la proprietarul Facebook, prin fundația Chan Zuckerberg Initiative, prin care acesta încurajează cercetarea la nivel mondial.

Sergiu Pașca a devenit cercetător Ben Barres, iar laboratorul pe care îl conduce a primit suma respectivă în decembrie 2018, pentru a urmări și continua cercetarea neurodegenerativă.

Foto: Captura video pascalab.org

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Desi acum vreo 5 ani, se recunostea reciproc cu Burduja si Patrascu.

  In curand, la minister va veni un cercetator de valoare, sa pastoreasca veceurile scolilor si sinecurile oamenilor de stiinta.

  Dar sa avem rabdare, ca deocamdata nici gradatul Burduja nu a prins propriul minister.

 2. aha,aha,oare astia se mai fac bine la cap:
  https://www.lurklurk.org/linkers/sample1.png
  „windows”,”linux”,android” sunt de fapt concepute sa secătuie resursele(cpu,ram,internet),
  sa oblige „consumatorul” sa-si plateasca funia si sapunul(„intel”,”amd”,”huawei”),”revolutia” vine odata cu
  windows-19,
  STAPANUL.
  „The Kirin 980 integrates 6.9 billion transistors in an area of less than 1 square centimeter”.

 3. Bravo lui, este o vedeta a stiintei mondiale, pentru cei care nu stiati. Are 39 de ani! 39! Sunt sigur ca se vor aduna cateva iq-uri mancatoare de seminte pe aici sa il traga in jos in comentarii.

 4. „Este un moment atât de interesant pentru neuroştiinţe şi căutarea de a înţelege biologia creierului uman.”. Din pacate are dreptate, in traducere libera este mare nevoie de progrese in tratarea bolilor mentale, care se raspandesc cu o viteza ametitoare…

 5. @Gigi Duru
  -vezi ca „omultezul de stiinta” nu este medic!
  preocuparea lui,tehnic,intra in domeniul de cercetare al ruperii de realitate-A LUI!

 6. De ce este ‘Sergiu Pasca’ intre virgule?

 7. Ce cauta cuvantul roman cand se descrie performanta acestui om, el e plecat din ro si activeaza intr-o universitate americana deci cercetarea lui e un produs al sistemului american e ca si cum s-ar spune despre un telefon i phone ca-i un produs afgan pentru ca litiul din baterie a fost extras din Afganistan.
  Produsele cercetarii romanesti sunt cele ale universitatilor romanesti

  oare daca un profesor cu origini in africa de la o universitate romaneasca ar face o mare descoperire am spune ca un african a descoperit nu stiu ce sau am zice ca sistemul de invatamant romanesc a performat

  hai sa nu ne mai mintim cu merite pe care nu le avem

 8. Merită toată aprecierea pentru rezultatele obținute și pentru inspirația de a alege o țară și un mediu profesional în care este încurajat, susținut și recunoscut.

  Neuroștiința este fără niciun dubiu un domeniu al viitorului, în special datorită potențialul de integrare cu AI și a rolului pe care îl va juca în tehnologiile viitorului.
  Numai dacă ne gândim la Interfețele Creier-Computer (Brain Machine (Computer) Interfaces) dezvoltate de Neuralink (Musk), Kernel (Johnson), Facebook Reality Labs (Zuckeberg) si altii…realizăm că tot ceea ce ne imaginăm putem să și creăm. Treptat.

  P.S.: Pe site-ul universității Stanford funcția domnului Pasca nu este de profesor asistent (entry-level, cum apare în articol) ci este de profesor ASOCIAT (+ 8 ani de experiență + 5 lucrări de cercetare).

 9. -bai,”omuletzul de stiinta” nu este medic,
  nu este medic SPECIALIST,
  are diploma de generalist si niste doftorate in „philosofia stiintei”,phd.
  de fapt NU ARE DREPTUL sa participe la studii clinice.
  la americani e altfel,treaba lor,in romania NU E PSIHIATRU.

  • Nu are doctorat in stiinta. Are diploma UMF din Romania si pile bune. Colonelismul nu a fost inventat in Romania.

 10. A terminat UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, nicidecum Babeș 🤦 Jurnalistul ar trebui sa ‘cerceteze’ macar CV ul persoanei, nu doar sa faca copy-paste si traduceri, sau redactorul sa fie mai atent!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.