G4Media.ro

OMS cere Beijingului „acces deplin” pentru a determina originea Covid-19

sursa foto: South China Morning Post

OMS cere Beijingului „acces deplin” pentru a determina originea Covid-19

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că este pregătit să trimită o nouă misiune de experți în China pentru a afla originea Covid-19, solicitând „acces deplin”, într-un interviu acordat Financial Times. „Facem presiuni asupra Chinei pentru a oferi acces deplin și cerem țărilor să ridice această problemă în cadrul întâlnirilor lor bilaterale (pentru a încuraja Beijingul) să coopereze”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Le Figaro.

El a explicat că OMS a cerut deja „în scris” Chinei „să ne furnizeze informații (…) și suntem gata să trimitem o echipă dacă ne vor permite să facem acest lucru”. Comunitatea internațională nu a reușit până în prezent să determine cu certitudine originea Covid-19. Deși, aprioric, primele cazuri au fost detectate la sfârșitul anului 2019 la Wuhan, în China, există două teorii opuse: o scurgere dintr-un laborator din orașul în care se studiau acești viruși sau un animal intermediar care a infectat persoane care frecventau o piață locală.

O echipă de specialiști condusă de OMS și însoțită de colegi chinezi a făcut investigații în China la începutul anului 2021. Într-un raport comun, ei au favorizat ipoteza potrivit căreia virusul extrem de contagios a fost transmis la oameni de un animal care a acționat ca intermediar între liliac și oameni, posibil într-o piață din orașul chinezesc.

Dr. Tedros a declarat ulterior că „toate ipotezele rămân pe masă”. Nicio echipă nu a putut să se întoarcă în China, iar oficialii OMS au cerut în mod repetat date suplimentare. Dr. Tedros a declarat în mai multe rânduri că OMS nu are nicio intenție de a abandona cercetarea și a cerut în mod repetat Beijingului „să fie transparent în ceea ce privește schimbul de date, să efectueze investigațiile necesare și să împărtășească rezultatele”.

În martie, OMS a ridicat nivelul maxim de alertă pentru pandemie. Datorită vaccinurilor, a imunității dobândite după infectare și a unor tratamente mai bune, virusul este acum mult mai bine controlat, deși, odată cu sosirea toamnei, infecțiile sunt din nou în creștere în emisfera nordică și au apărut noi variante.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează