G4Media.ro

Omicron golește rafturile supermarketurilor din Statele Unite / Lanțul de aprovizionare, afectat…

Omicron golește rafturile supermarketurilor din Statele Unite / Lanțul de aprovizionare, afectat puternic de numărul mare de îmbolnăviri

„Nu este la fel de dramatic ca duminica trecută, dar sunt încă o mulțime de rafturi goale”, constată Justin Toone dezamăgit. Pandemia continuă să perturbe lanțurile de aprovizionare și multe supermarketuri din Statele Unite se confruntă cu o penurie de produse, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

„Timp de câteva zile la rând, nu au existat fructe sau legume în acest Giant (din Bethesda), dar și în toate supermarketurile de la colț, Trader Joe’s, Safeway”, spune Toone, un client obișnuit, descriind o situație apocaliptică.
Unele condimente nu se găsesc, se lamentează Clara, care dorește să rămână anonimă. Sexagenara se enervează: „acum câteva zile, drojdia pentru prăjituri era imposibil de găsit”.

În alte magazine, de pe rafturi au dispărut mierea, ouăle, laptele sau carnea.

În Washington și în statele vecine, Maryland și Virginia, zăpada a exacerbat această problemă a penuriei recurente de la începutul pandemiei de Covid-19.

„Nu sunt destui șoferi de camion și, deoarece sunt supuși unor reglementări stricte în ceea ce privește orele de muncă și odihnă, ei spun ne vom opri’, ei bine, se opresc și nu suntem aprovizionați”, explică d-na Cooper, o angajată într-un magazin Giant din Bethesda de opt ani, care dorește să rămână anonimă. ”Când ninge, e și mai rău”.
La începutul pandemiei, de teama penuriilor, a existat o goană pentru produse precum hârtia igienică, care lipsea.

„De data aceasta este diferit”, spune d-na Cooper.

„Varianta Omicron este atât de contagioasă încât are un impact aproape simultan asupra întregului teritoriu al Statelor Unite”, subliniază Patrick Penfield, de la Universitatea din Syracuse.

O mulţime de angajați din vârful şi de la baza lanțului de producție alimentară sunt bolnavi sau în carantină, perturbând complet lanțul de aprovizionare.

„Nu putem produce atâta mâncare cât avem nevoie. Nu există destui oameni care să livreze mâncarea și chiar și atunci când alimentele sunt livrate la supermarket, nu există nimeni care să le descarce sau să le pună pe rafturi”, spune Penfield.

Fenomenul este larg răspândit în toată țara, dar este mai semnificativ în regiunile care se confruntă și cu vremea rea, cum ar fi regiunea Washington.

Iar în cazul produselor proaspete, ușor perisabile, este imposibil să le păstrezi prea mult timp, în așteptarea vremii nefavorabile.

De aici și raioanele complet goale de duminica trecută, când ninsese în noaptea de joi spre vineri.
Pentru profesor, penuria de produse alimentare va dura probabil până la sfârșitul lunii martie. „Dacă totul revine la normal și nu va există nicio variantă nouă”, spune el precaut.

Federația Națională a Comerțului (NGA), care reprezintă jucători independenți din sectorul distribuţiei alimentare, observă, de asemenea, că deficitul de forță de muncă continuă „la nivel național pentru a pune presiune asupra industriilor esențiale, cum ar fi supermarketurile și industria alimentară în general”.

Într-un sondaj recent pe un eşantion de 1.500 de membri ai săi, un număr dintre aceștia „a raportat că și-au exploatat magazinele la mai puțin de 50% din capacitatea lor normală de muncă, pentru perioade scurte, la apogeul valului” de contaminare.

Și Federația avertizează consumatorii că trebuie să se aștepte în continuare la „perturbări sporadice”, așa cum se întâmplă de un an și jumătate.

Între timp, lucrătorii din supermarketuri încearcă să găsească soluții pentru a umple golul. Ei umplu rândurile din față. Produsele disponibile sunt supraaglomerate pe rafturi. Pentru produsele mai puțin disponibile, pun doar câteva pe rând pentru a împiedica același client să le ia pe toate.

Sursa: La Libre Belgique/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Omicron? Interesant mod de a scrie Joe Biden.

  2. Nu mergetzi dupa fenta: atata timp cat stadioanele la Nfl sunt pline, asta spune tot!

  3. Adaugati la mitive si lipsa de dorinta pentru vaccinare, multi soferi fiind nevoiti sa fie vaccinati ca sa treaca intre state.
    La fel e si in Canada.
    Dar asta nu se spune…