G4Media.ro

Olguța Vasilescu: Augustin Lazăr trebuie să plece imediat din funcția de procuror…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Olguța Vasilescu: Augustin Lazăr trebuie să plece imediat din funcția de procuror general/A refuza eliberarea legală a unei persoane pentru că a criticat politica represivă a Partidului Comunist se numește poliție politică

Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Lia Olguța Vasilescu, îi solicită procurorului general al României, Augustin Lazăr, să își dea demisia imediat și să își ceară scuze public pentru că a ocupat această înaltă funcție din sistemul judiciar românesc, deși a întreprins acțiuni de poliție politică în timpul regimului comunist, se arată într-un comunicat PSD. Procurorul general, Augustin Lazăr, a arătat, într-un comunicat dat publicității luni, că nu poate confirma aspecte concrete referitoare la disidentul anticomunist Iulius Filip, a cărui liberare condiționată din penitenciarul Aiud ar fi refuzat-o în 1985, în calitate de șef al comisiei de punere în libertate.

„A refuza eliberarea legală a unei persoane pentru că a criticat politica represivă a Partidului Comunist se numește poliție politică. Acest lucru l-a făcut Augustin Lazăr când era șeful acelei comisii de la Penitenciarul Aiud pentru eliberarea condiționată a unor dizidenți politici. Nu avem nevoie de un certificat CNSAS pentru a stabili asta”, a declarat Olguța Vasilescu.

Potrivit comunicatului, fostul ministru al muncii a mai spus că la 30 de ani de la căderea comunismului, România se află în situația revoltătoare ca procurorul cu cel mai înalt grad din sistemul judiciar să fi fost un agent de poliție politică a regimului comunist.

„După dezvăluirile privind trecutul său, fiecare zi în care Augustin Lazăr ocupă funcția de procuror general al României este o încălcare gravă a valorilor democratice și o ofensă de netolerat pentru toți dizidenții din timpul regimului comunist și pentru toți ce care au luptat la Revoluție. Îi cer deci să plece imediat din funcție și să își ceară scuze față de cei pe care i-a făcut să sufere în timpul comunismului”, a mai declarat Vasilescu, potrivit comunicatului PSD.

Vasilescu susține că, dacă Augustin Lazăr va refuza să își dea demisia, atunci președintele Iohannis va trebui să acționeze imediat în sensul revocării sale din funcție.

„Are pe masă propunerea de revocare. Chiar astăzi poate semna decretul, pentru a înlătura această pată rușinoasă de pe obrazul Justiției din România. Putem presupune că până acum nu a știut trecutul tulbure al lui Augustin Lazăr. Dar de acum înainte nu mai are nicio scuză. Dacă nu-l revocă, devine complice și își va murdări mâinile și conștiința cu păcatele acestui procuror al poliției politice comuniste. Să nu uităm și ca singurul procuror invitat să vorbească în fața Curții Europene a Drepturilor Omului a fost, culmea, torționarul Augustin Lazăr care a călcat în picioare drepturile fundamentale ale unui dizident politic. Ce palmă pentru România și pentru Europa!”, a mai afirmat Lia Olguța Vasilescu.

Context. Potrivit luju.ro, numele unui procuror Augustin Lazăr apare în cazul unuia dintre cei mai cunoscuți disidenți anticomuniști și deținuți politici, Iulius Filip, care a fost condamnat în 1981 la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru că i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceaușescu și pentru că și-a exprimat printr-i scrisoare sprijinul față de mișcarea anticomunistă poloneză ”Solidaritatea”.

Executarea pedepsei a început pe 14 decembrie 1981, data expirării fiind 13 aprilie 1987, iar în această perioadă Iulius Filip a încercat de două ori să fie eliberat condiționat, dar tot de două ori a fost refuzat, printre factorii de decizie numărându-se și procurorul Augustin Lazăr, în calitate de șef al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la Penitenciarul Aiud.

Citând documente obținute de la CNSAS, luju.ro scrie că, deși disidentul anticomunist îndeplinea toate condițiile pentru liberarea condiționată, el nu a fost lăsat liber pe motiv că respectiva comisie a decis că nu a dat dovezi temeinice de îndreptare și că a continuat acțiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist și a Republicii Socialiste România.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și

Augustin Lazăr, despre acuzația că i-a refuzat disidentului Iulius Filip eliberarea condiționată: Nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

48 comentarii

 1. Usurel fufo!

  • Ciudat, americanii finanțau fără prea mare convingere o rezistenta relativ anemica știind ca la Ialta împărțirea fusese făcută în feb 45. O mare diferență între cei doi este desigur faptul ca psd-istul doar a zis, pe când dl. procuror a realizat și împlinirea zicerii. Crâncenă suferința omului totuși. Sa fii legat cu cătușe, lanțuri și bare de metal… Avem multe lucruri de explicat copiilor noștri pe lângă furturile de azi.

 2. sa plece si sa ia si pe volguta si pe draknea si valcov si dancila si tot psd si o jumatate de pnl cu el si ….. , ca daca asta a fost un jeg de om atunci, astia sunt niste jeguri de oameni acum

 3. Haideti sa nu fim si noi ca cei pe care ii criticam zilnic pe aici, pe buna dreptate dealtfel. Augustin Lazar trebuie sa iasa urgent si sa infirme, daca poate, ceea ce sustine luju.ro, un tabloid axat pe justitie! Daca ceea ce sustin ei, insa, este adevarat, cu toata parerea de rau, Augustin Lazar trebuie sa plece. Haideti sa fim corecti si cand ne convine, dar mai ales cand nu ne convine!

  • Pai, oricum, mai are câteva zile de mandat! Tind sa cred că e vrăjeală, dacă nu anunța că va mai candida, nu scoteau nimic! Hai sa din seriosi, nu mai pot Olguța și luju.ro, de dizidenții anti comunisti!

  • @Ciprian, mie mi se pare irelevant cate zile din mandat mai are, ca va candida din nou sau nu. L-am apreciat si inca sper ca nu sunt adevarate acuzatiile. Pe mine, asta care ii injura pe PDS-isti zi si noapte si care ii considera urmasii comunistilor, ma intereseaza daca este adevarat sau nu ce sustine luju.ro. Restul e secundar!

  • Nu pare chiar complicat de verificat daca respectivul A.L. este acelasi cu procurorul general. In fond, se stie umde a lucrat procurorul General pana acum si se poate afla si daca locul de munca din 1985 ii permitea sa fie sef de comisie pentru liberari la Aiud.

   Ca sa stim daca iar o luam de la capat cu agerimi gen Tudorel Toader, cu „procurorul Lazar” l-a ajutat pe Johannis … (care nu era, de fapt, procurorul general ci alt Lazar … ca in bancu’ ala cu „nu i s-a dat ci i s-a luat si nu era bicicleta ci mitraliera. In rest, e exact.” )

   Iar cand o aud pe Olguta, recitand din seminariile de la Scoala_PRM, umblandu-mi la sentiment cu opozantii anti-comunisti si eroii de la revolutie imi vine in minte regula nr.1: cand iti umbla careva la sentiment -> repede mana pe portofel! 😈

  • Cam tarziu (dupa 30 de ani) pentru o lege a lustratiei….
   Ce rahat de tara!

  • Hai sa prioritizam: Primadata sa eliminam din functiile de stat pe condamnati penali, dupa aia sa ne uitam la cei care au avut probleme etice, dar nu fapte penale, in epoca Ceausescu. E hazliu ca PSD isi face standardul asta de calificare pe functii publice, cand ii au in randuri pe Iliescu, Nastase, Dragnea, Valcov si cati si mai cati.

  • Voi,niciodată nu ati fost corecți și nici nu aveți capacitatea de a fi, omenia este lucru mare iar caracterul vostru este inexistent. Doar cuvinte urâte ,altceva nimic.

  • Trolul care miroase a rahat și care-și zice sanitar, cârtiță a mafiei PSD-ALDE, reia mesajul de la mizeria luju și mai bagă un fitil: „Nu pare chiar complicat de verificat daca respectivul A.L. este acelasi cu procurorul general”. Ca să arate cui merge după fentă că el e de partea care trebuie, îl camuflează cu glumițe la adresa lui tudorel și a volgutei.
   Adică, hai să vedem despre cine e vorba, imparțial așa. Dacă povestea se adeverește, fitilul se activează și tii, uite domne, chiar au avut dreptate volguții de la psd iar trolul sanitar e și vizionar și cerebral, echilibrat, obiectiv, el n-a zis decât ”să vedem” și ”am văzut”: nici ăștia care atacă psd-ul nu-s mai breji. Dacă nu se adeverește și e un fake cum au fost și celelalte de pe luju, trolul e acoperit, pare că a combătut, că deh, a făcut mișto de tudorei. De data asta, postacul sanitar a fost atent de la început, n-a mai fost nevoie de ”reformulare” ca să o dăm în ”orbire functionala”. A împachetat rahatul corespunzător, cum l-au învățat la scoala de manipulare, să cadă bine oricum ar putea ieși.
   Toată mizeria asta a postacului mafiot sanitar, mâncător de rahat, vine după ce a pregătit terenul un alt coleg de-al său, trol de la mafia PSD-ALDE, numit Răzvan C. Făcând și ăsta pe ”corectul” și pe setosul de ”adevăr”, ar vrea ca lazăr – pe care zice ipocrit că l-a”apreciat”- să infirme ce spune luju, de parcă luju ar fi cel puțin biblia și coranul la un loc.
   Dar cine este acest ”tabloid axat pe justiție”- auzi – cum îl numește trolul, că de aici îți dai seama că e trol, dacă poate numi ””tabloid axat pe justiție ” haznaua luju. Acest ”tabloid” este un mușuroi de cârtițe ale mafioților, infiltrate în justiție, alimentat de un mercenar care-si spune jurnalist, pe nume savaliuc, ce îi și face veacul pe la antena 3 a infractorului voiculescu. Jigodiile astea de la luju fac parte dintr-o rețea mafiotă in care se află și savoniere, alistari, portocale și alte viețuitoare ale „statului paralel” din justiție, urmașii borfașului voicu, senatorul ăla gras la care a fost șofer serban nicolae, de murea când îl arestaseră și care controla justiția pe vremea magistrului ne-sinucis Năstase. Asta e luju si așa zisele lor ”dezvăluiri” s-au dovedit a fi fake-uri ordinare de fiecare dată. Dacă e vreuna adevărată, aștept trolii să exemplifice cu evidențe. Dar nu o vor face pentru că nu există. Trolii sunt doar ventilatoarele peste care stăpânii lor interlopi din mafia PSD-ALDE aruncă găleata luju plină de rahat și cărora apoi le dau drumul ca să îl împrăștie.

  • Cum ziceam mai sus, este doar o agerime de genul Tudorel Toader, cu o coincidenta de nume!

   Aici: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/cercetator-cnsas-afirmatia-ca-augustin-lazar-a-fost-un-tortionar-este-falsa-era-lazar-gheorghe-1107948

   PS: Maine o sa zica despre procurorul general ca a scris o nota informativa la Securitate intitulata „Confesiuni” si avea un grad inalt in ierarhia unei organizatii straine. 😆

  • Pfoaaaa, ce-a cotit-o postacul sanitar.

 4. Aceasta marsava creatura se gaseste sa-i gaseasca bube in cap bietului Lazar, cand intregul esafodaj al PSD e bazat pe fosti comunisti(in frunte cu Ion Iliescu) ce au fost partasi la nenumarate crime si nedreptati infioratoare facute oamenilor nevinovati in comunism, fata de care nu numai ca nu au luat nici-o atitudine, ci au contribuit fiind in functii importante ale acelui regim! Absolut marsava interventia Olgutei, cea vopsita ca o cuafeza, care ne-a facut tara de ras la EU unde a vorbit in franceza si engleza citind texte ca o repetenta sadea, care nu frecventeaza scoala. Ridicola femeie!

 5. Dece sa plece , cand incompetenta, hotia si minciuna stau in capul mesei ?

 6. Băi volgutzo, tu care au fost sluga unui turnator securist celebru – Vadum – oare cât de nesimtita poti fi ca sa dai din melitza in halul asta?

 7. Ciocanitoareo, e un miracol, ai idei! E periculos, ideile „e” grele si nu se poarta acolo unde esti tu rezistenta. Renunta imediat, daca afla dragnea te da afara, fato, ai uitat ca esti psd-ista? Ai interzis la idei!

 8. olga, al cui e localul unde ati facut nunta ? al tau si al lui mandea ? prin interpusi ?
  cate afaceri prin interpusi aveti ? asa ca bugetari ce va aflati…

 9. Ia sa vezi cum incep slugile securistoide, userist ciolosiste sa improaste cu venin! Felicitari doamnei Olguta!

  • nu acelasi lucru il pot spune depsre manda ! Manda nu si a indeplinit datoria de barbat sot al lui LOV ! uite ce reactii nefe are !

  • Peremista Olga a fost crescuta de securistii lui Vadim. Are scoala, nu gluma!

 10. Daca din CNSAS documentele rezulta ca Augustin Lazar a avut un rol important in respingerea cererilor de liberare, „deși disidentul anticomunist îndeplinea toate condițiile pentru liberarea condiționată, el nu a fost lăsat liber pe motiv că respectiva comisie a decis că nu a dat dovezi temeinice de îndreptare și că a continuat acțiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist și a Republicii Socialiste România”..atunci e de nashpa pentru Lazar. Iar noi, astia de urma care urlam impotriva comunistilor, nu avem voie sa umblam cu dubla masura. Cineva care a luat masuri impotriva unui cetatean care s-a impotrivit regimului comunist..este o canalie.

 11. Sa-mi spuna si mie cineva daca inainte de 1989 exista posibilitatea eliberarii conditionate ca eu nu am auzit de asa ceva pe vremea aceea si am 62 de ani !

  • Inainte de 89 nici din armata nu scapai mai devreme. Iar daca nu erai un element bun nici permisii nu prea vedeai.
   Ceva nu se leaga.

 12. Luju, mi-a ramas pe sula ruju’….

  • Sau invers? 🙂 Cum era corect, @Mara?

  • Coaie, macar eu imi folosesc numele real. Sub „Asistat”, e o persoana de ultima speta, un nenorocit care lupta impotriva a ceea ce este just, impotriva logicii normale.

  • Tu Mara, cu un asemenea comportament,lupți pentru legi normale ? Ceva de necrezut…!

 13. Asta cu „anticomuniștii” ai învățat-o de la Vadim Tudor, jakardelo ? El care era poetul lui Ceașcă și mentorul tău pe vremea când stăteai mai mult în patru labe?
  Sau ți se rrage de la „noaptea nunții” cu Manda Bulibașu ?
  N-aș prea crede, că doar ai avut destule „nopți” până acum, ești obișnuită. Așa și arăți.

 14. Nu avem nevoie de un certificat CNSAS pentru a stabili asta”, a declarat Olguța Vasilescu.
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. Cu adevarat unii vad paiul din ochiul altuia dar nu si barna care le impiedica propria privire. Olguto uita-te la colegii tai comunisti, securisti, hotzi dovediti si apoi da cu parul in Lazar. Lazar are in raspunderea sa clarifice acuzatiile…dar vedem ca intre timp la voi se aplica diferentiat principiul prezumtiei de nevinovatie.

  Cine nu e cu voi e automat vinovat…ai vostri in schimb – sunt nevinovati pana la sentinta definitiva…stai, pardon, ca si aia e atacabila pe la CCR.

 16. Femeie, te-ai trezit din beția de după nuntă? Bănuiesc că ți ai bănuit, că manda nu a băut toată noaptea daca a condus ieri…
  De plecat trebuie să plecați toți, ați nenorocit țară asta! Distrugeți tot! Femeie, cum pot niște condamnați penal sa conducă țara asta , să facă legile penale și economice? Cu? De ce nu plecați, borfașilor? Afectați milioane de oameni, nu i unul-nu zece, MILIOANE de oameni! Cu ce tupeu emiți să spuneți asta, să cereți demisia de onoare a cuiva? Voi de ce nu vă simțiți?

 17. L-a eliberat mentorul vostru Vadim cu omagiile dedicate dictatorilor Elena si Nicolae Ceausescu!

 18. S-a întors lumea cu susul în jos! Luptătorul anticomunist se duce și se plânge la comuniștii de carton ( comuniști borfași), moștenitorii PCRului, se plânge la televiziunea securistului turnător de rude, prieteni și colegi, Felix ( Dan Voiculescu)…
  Îșii caută dreptate la tuDorel, alt comunist de frunte? Cât au stat borfașii sa cotrobăie printre documente, să le caute sau fabrice? Or avea acces si pe la SIPA..cum au făcut rost de un asemenea document dacă ar fi adevărat?
  Cum poate ajuta un luptător anticomunist la reinstaurarea comunismului???la predarea puterii complete in mâna comuniștilor, moștenitorilor comuniștilor care l-au închis? Cum ar putea un luptător anticomunist sa ajute la reinstaurarea dictaturii?

  • Cum a apărut după doi ani și ceva de lupta intre PSDiști și Lazar tocmai acum? Nu și-a adus aminte de el pana azi? Cu să te duci de buna voi să cauți dreptatea la PSD??? De ce nu o instituție internațională ceva?

  • S-a luat dupa pntcd…

   Dar, ca tot adusesi voba de tudorel: el poate sa fie ministrul justitiei si sa numeasca procurori si magistrati dupa cum vrea muschii lui, ca si-a dovedit devotamentul fata de pcr si securitate, bagand oameni la puscarie pentru te miri ce…Aia nu era politie politica, ca punea in practica politica partidului comunist?
   Ba chiar a fost apreciat la superlativ.

   Pai fa volguto de ce ni te-ai sesizat si n cazul lui ca de doi ani de zile siluieste justitia?

 19. A trait ea in comunism? Stie ea ca partidul lua toate deciziile? Cati ne-am impotrivit regimului pana in decembrie 1989?

 20. Câți ani avea Augustin Lazăr pe atunci??? 20 și ceva de ani?

  • Daca avea 28-29 de ani, facultatea terminata la 24-25, cu anii de stagiatură, ce putere putea să aibă atunci?
   Mai era unul condamnat în 2004 care cerea acuzarea lui Kovesi pt că ar fi fost „nevinovat” ( când Kovesi nu avea nicio treabă cu DNAul in vremea aia…
   Repet, trebuie să plecați toți cei care ați făcut rău țării, daca pleacă Lazar nu cred că voi sunteți mai breji sau mai demni să rămâneți în continuare ( ați vrea voi putere deplină, nu?!?)

 21. https://www.youtube.com/watch?v=KEMt58ePNDs
  Asistat-ule, un nume n-ai, domne…? Sau ti-e teama, ca si tuturor colegilor psd-isti, sa te afisezi cu numele, fiindca daca pica partidu-ti drag ce umple holurile la nunta femeii-i de camera sa nu te poata nimeni acuza de plecaciune, ba chiar sa poti deveni un anti-psd-ist atunci si servitor la noii veniti…. Asistat, zici…? Social, nu…? Ori, poate, mintal.. …?

 22. Cam buhăită madam volguța. Deh, madam Manda nu s-o ocupa destul de nevoile unei femei în criză de … toate.
  S-a trezit și coana cu prazul ascuns între picioare, să fie vehementă și să se dea deșteaptă. Auzi la ea, ”eliberare legală”, ”poliție politică”. Mă mir că nu i s-a aplatizat creierul (cât mai are) de la așa neologisme.

 23. Nu trebuie sa pui pe tapet subiecte care se pot intoarce impotriva ta.Valer Dorneanu:1967-74 procuror sectoarele 5-6.In perioada 1980-85 procuror la Directia Recursurilor Extraordionare Civile in cadrul Procuraturii Generale.De vazut avizele si analizele care au fost facute?

 24. Cred ca aste vopsite ca vulpile ar trebui să se bage în vizuina și să mănînce r mâncare care e pe acolo și să se ducă în p unde și-a dus mutu iapa lungi pcr ude mereu hai ciocolom

 25. E vorba de luju (mancatori de kko), de Largutza (mancatoare de kkt care a facut nunta in Postul mare) si de un „anume” Augustin Lazar, neconfirmat de CNSAS. Deci, incalcam prezumtia de nevinovatie si condamnam anteportas, ca asa ne instiga mancatorii de kkt. Asa au tot procedat din’89 incoace, ne-au invrajbit si ne-au furat. La cremenal cu ei toti.