G4Media.ro

Olanda dă în judecată Rusia și îi cere ”să recunoască responsabilitatea” pentru…

Olanda dă în judecată Rusia și îi cere ”să recunoască responsabilitatea” pentru prăbușirea unui Boeing, în 2014, soldat cu 298 de morți, dintre care 196 olandezi

Guvernul olandez anunţă că dă Rusia în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO cu privie la ”rolul său în distrugerea zborului MH17”, doborât în 2014 deasupra estului controlat de proruşi al Ucrainei, relatează AFP, citată de News.ro.

”A face dreptate celor 298 de victime ale exploziei zborului MH17 este şi va rămâne cea mai înaltă prioritate a Guvernului”, a anunţat vineri într-un comunicat ministrul olandez de Externe Stef Blok.

”Intrând în etapa de azi (…), ne apropiem de acest obiectiv”, a adăugat Stef Blok.

Această decizie vizează să ofere o ”susţinere maximă” rudelor victimelor, potrivit ministrului.

298 DE MORŢI

În noiembrie 2018, rude ale 65 de olandezi morţi în explozia zborului au făcut recurs la CEDO împotriva Rusiei, cerând Moscovei ”să-şi recunoască responsabilitatea” în catastrofă.

Avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysian Airlines care a decolat de la Amsterdam către Kuala Lumpur la 17 iulie 2014 a fost doborât în zbor cu o rachetă sol-aer de tip BUK de concepţie sovietică deasupra zonei conflictului armat între forţe guvernamentale şi separatişti proruşi din estul Ucrainei.

Toţi cei 298 de pasageri de la bordul avionului au fost ucişi, inclusiv 196 de olandezi.

Olanda a imputat în mod deschis Rusiei moartea cetăţenilor săi.

Moscova dezminte mereu cu vehemenţă orice implicare în doborârea avionului şi aruncă vina asupra Kievului.

Guvernul olandez a prevăzut în decembrie 2018 să dea în judecată Rusia în acest dosar, iar discuţii între cele două ţări se află în impas.

Olanda continuă însă să ”acorde importanţă continuării întâlnirilor cu Rusia”, cu scopul de a ”găsi o soluţie care să facă dreptate enormelor suferinţe şi daune cauzate” de dramă, a anunţat Ministrul olandez de Externe.

Justiţia olandeză a început, în martie, un proces împotriva a patru suspecţi – trei ruţi şi un ucrainean – acuzaţi de doborâtea aeronavei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Tarziut. 🙁 Le-a luat mult sa-si faca curaj …

    • Rusia tocmai și-a modificat Constituția, iar una din noutăți e că nu mai recunoaște deciziile tribunalelor internaționale. Olanda s-a trezit după 6 ani, fix la câteva zile după modificarea constituției ruse. Nu știu dacă e coincidență sau nu, dar țeapă e sigur.

  2. „Prabusirea”? Poate „doborarea cu racheta sol-aer ruseasca”.

  3. Problema e binecunoscuta – Dughyn Emynenta Tcshenushye i-a pus genunche pe gat avionul olandez 8 min 46 sec, ca la Victoriei pe 10 august lui Burduja.

    Poate ca dat Ardealul Romaniei in 1945, si a incercat sa il dea in 1916. Poate ca a dat prima Constituie a Principatelor Romane, poate ca a dus greul „Rzobiului de Independenta” din 1878. Poate ca a pavat Calea Victoriei. Poate. Dar, Dughyn pagan stalinist, intelege ca noi olandezilor le datoram totul!

  4. Teroriștii și complicii lor trebuie aspru pedepsiti. Foștii agenți din statele blocului comunist dețin logistica teroristă de înaltă calificare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.