G4Media.ro

Oficial ucrainean: La centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse,…

sursa foto: Energoatom

Oficial ucrainean: La centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear / Manipularea defectuoasă ar putea provoca un dezastru care i-ar afecta inclusiv pe ruși 

Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean, citat de EFE şi Ukrinform, citată de Agerpres.

La centrala atomo-electrică din Zaporojie – cea mai mare din Europa – ‘pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear. Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei şi Ucrainei’, a avertizat şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram.

‘În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci şi (peninsula) Crimeea (ocupată de ruşi) şi Rusia însăşi. O bombă nucleară conţine nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar (…) este ca la ruleta rusească’, a spus Staruh, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

Situaţia la centrala nucleară este ‘periculoasă şi tensionată din martie 2022, când invadatorii ruşi au deschis pentru prima dată focul asupra reactorului nr.3. Dar acum reprezentanţii Rusiei au anunţat direct că sunt gata să supună Ucraina şi întreaga Europă unui risc nuclear’, susţine acelaşi oficial ucrainean.

‘Astfel de escaladări sunt inevitabile, având în vedere că Rusia încalcă nu doar regulile războiului şi tratate internaţionale care nu permit desfăşurarea de operaţiuni militare cu echipamente grele pe teritoriul unei centrale nucleare, ci pur şi simplu încalcă logica existenţei umane’, a denunţat Oleksandr Staruh.

Centrala nucleară este o instalaţie fortificată, dar protejată împotriva unor astfel de atacuri teroriste, spune el. În plus, la centrală se stochează combustibilul nuclear uzat, ceea ce poate reprezenta de asemenea o ameninţare, adaugă Staruh.

Centrala nucleară din Zaporojie reprezintă o sursă gravă de tensiune, fiind ocupată de trupele ruse, după ce a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimul timp de care Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc.

‘Evidenţa nu poate fi ignorată, situaţia devine din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece’, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Zaharova susţine că partea rusă trimite zilnic date actualizate Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) despre situaţia de la centrală, aflată sub controlul trupelor ruse practic de la începutul campaniei militare.

La rândul său, directorul general al AIEA, argentinianul Rafael Grossi, şi-a manifestat sâmbătă profunda îngrijorare în legătură cu bombardarea, vineri, a celei mai mari centrale atomice din Europa, avertizând că cineva ‘se joacă cu focul’ şi că există riscul real al unui ‘dezastru nuclear ‘, potrivit EFE.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Daca e sub controlul rusilor, cum o bombardeaza rusii ?

  • au bombardat infrastructura care conectează centrala la sistemul energetic ukrainian. Ukraina incepuse sa exporte energia produsa aici prin Romania. Tactica pământului pârjolit.

   bonus: au minat toată locația și stochează muniție pe perimetrul centralei de frica Himars.

  • Sunt prea nepregatiti ca sa inteleg ce ai scris.

   „Ukraina sau Ucraina incepuse sa exporte energia” – Pana acum nu erau exportatori, si acum, de cand le-a luat Dughin curentul, au devenit exportatori? Ca poate nu inteleg eu cuvantul „incepuse”.

   Apoi, „exporta energie prin Romania”. Cui? Cu Ungaria si Basarabia se invecineaza deja, Ucraina; cu Serbia vor sa intre in razboi. Bulgariei?

   „Tactica pamantului parjolit” era cand se retragea Mihai Viteazu si ardea hambarele sa nu aiba ce manca turcii. Acum se retrag ucrainieinii si isi ard … electrocentralele? Si mai precis, electrocentralele care le dau cetatenilor ucrainieni curent???

   Opriti planeta, vreau sa cobor.

  • Formularea intrebarii nu ma convinge ca esti deschis sa intelegi realitatea si gravitatea situatiei.

 2. Rușii au ocupat centrala cu scopul de a o proteja, apoi după implicarea țărilor membre NATO in conflict, au instalat strategic o bază militară operativă . Distrugerea acesteia, este echivalentul exploziei a zece bombe nucleare. Cum in aceasta regiune vântul bate ușor dinspre nord-est este binecunoscut ce zone vor fi contaminate.