G4Media.ro

Oficial taliban: Doisprezece morți la aeroportul din Kabul

Oficial taliban: Doisprezece morți la aeroportul din Kabul

Un oficial taliban a anunțat joi că 12 persoane au fost ucise în aeroportul din Kabul și în jurul acestuia de duminică până în prezent, potrivit BBC.

Oficialul anonim, care a transmis informațiile agenției de știri Reuters, a declarat că decesele au fost cauzate de focuri de armă sau din cauza căzăturilor de la mare înălțime, după ce mai multe persoane s-au agățat de avioanele de evacuare ale statelor occidentale.

Sursa citată a mai spus că mulțimile de oameni au fost îndemnate să plece acasă dacă nu au dreptul să călătorească și că talibanii „nu vor să rănească” pe nimeni la aeroport.

Imagini dramatice postate pe rețelele de socializare arătau mii de oameni la aeroportul din Kabul care încercau să părăsească țara.

Aeroportul Internațional Hamid Karzai din capitala Afganistanului rămâne sub controlul SUA, dar drumurile din jur sunt păzite de talibani. Martorii au raportat că membrii înarmați ai grupului islamist radical îi împiedicau pe oameni, inclusiv pe cei cu documente, să intre în aeroport.

Context

Talibanii controlează majoritatea regiunilor din Afganistan, iar duminică au preluat controlul palatului prezidențial din Kabul, după ce președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara.

Astfel, grupul islamist radical a revenit la putere la 20 de ani de când au fost alungați de către forțele occidentale, conduse de Statele Unite ale Americii.

Talibanii au spus că oamenii vor putea să îşi reia activităţile obişnuite curând şi unul dintre lideri a declarat pentru Reuters că „viaţa normală va continua într-un mod mult mai bun”.

Marţi, gruparea a anunţat o graţiere generală pentru toţi funcţionarii guvernamentali afgani, îndemnându-i să revină la lucru cu „toată încrederea”.

Un lider a ordonat militanţilor să nu pătrundă în nicio casă şi să evite interferenţa cu vehicule ale ambasadelor, după ce au fost raportate mai multe jafuri.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Din articol: „căzăturile de la mare înălțime”. Limbul roman e foarte dificile.