G4Media.ro

Oficial ONU: Situația umanitară din Libia se degradează, bombardamentele sunt fără discernământ.…

Oficial ONU: Situația umanitară din Libia se degradează, bombardamentele sunt fără discernământ. Este greu să fii optimist

După mai mult de trei săptămâni de lupte sângeroase între taberele rivale în regiunea Tripoli, situaţia umanitară este „gravă şi riscă să se deterioreze şi mai mult”, a atenţionat luni Maria de Valle Ribeiro, adjuncta emisarului ONU în Libia, într-un interviu pentru AFP, preluat de Agerpres.

Lupte au loc la sud de Tripoli între forţele loiale Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţională, şi cele ale mareşalului Khalifa Haftar, care deţine controlul asupra estului Libiei şi care a lansat la 4 aprilie o ofensivă pentru a cuceri capitala.

„Atât timp cât această situaţie militară continuă, trebuie să ne aşteptăm la o deteriorare” a situaţiei umanitare, a declarat Maria do Valle Ribeiro.

„Când vedem utilizarea de mijloace aeriene, bombardamentele fără discernământ asupra zonelor dens populate după cum am văzut săptămâna trecută, este greu să fii optimist”, a estimat adjuncta şefului misiunii ONU în Libia (Unsmil), misiune însărcinată în special cu ajutorul umanitar. Potrivit Mariei do Valle Ribeiro, situaţia umanitară din Libia este deja gravă, în condiţiile în care conflictul a intrat în a patra săptămână.

Din 4 aprilie, cel puţin 278 de persoane au fost ucise şi 1.332 au fost rănite în acest conflict, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cel puţin 40.100 de civili au fugit din calea luptelor, iar alţii sunt în continuare blocaţi în zonele de conflict, în special la periferia sudică a Tripoli, zone unde echipele de salvare şi organizaţiile umanitare ajung cu mare dificultate, a subliniat Maria do Valle Ribeiro. De asemenea, „3.500 de migranţi şi refugiaţi se află în pericol în centrele de detenţie situate lângă zonele de conflict”, a adăugat ea, precizând că 800 au fost deja evacuaţi din centrele din Ain Zara, Abou Slim şi Gasr ben Ghachir.

Consecinţele luptelor repercutează mult dincolo de zonele de conflict şi suscită „îngrijorări cu privire la serviciile de bază” în capitală, la provizionarea cu apă şi energie electrică” şi la serviciile medicale, precum şi referitor la „disponibilitatea de produse de primă necesitate şi la preţurile lor”, a explicat ea, precizând că acoperirea acestei urgenţe militare necesită cel puţin 10,2 milioane de dolari (9,1 miliarde de euro).

Pradă instabilităţii după prăbuşirea regimului lui Muammar al-Gaddafi în 2011, Libia este din nou, din 4 aprilie, scena unor violenţe şi a ofensivei lansate de Khalifa Haftar asupra Tripoli, sediul GNA condus de Fayez al-Sarraj.

Sursa foto: UNOCHA/Giles Clarke

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter