G4Media.ro

Oficial din Ungaria care se ocupă de negocierea cu România cere autonomie…

Foto: Agerpres / Mălina Negrea

Oficial din Ungaria care se ocupă de negocierea cu România cere autonomie și drepturi colective pentru minoritatea maghiară / Bucureștiul respinge pretențiile Budapestei

Ferenc Kalmár, co-președintele ungar al Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităților naționale, a declarat miercuri la Oradea că a cerut la negocierile cu Ministerul de Afaceri de la București ca România să acorde autonomie și drepturi colective pentru minoritatea maghiară, transmite agenția maghiară MTI.

Potrivit acestuia, Daniela Gîtman, secretar de stat în MAE și co-președintele român al Comitetului de Specialitate, a refuzat cererea, anunțând că România respectă deja toate convenţiile europene obligatorii.

Cei doi oficiali români s-au întâlnit la București la 10 octombrie, iar la discuții oficialii au convenit să coopereze pe baza Tratatului de Înțelegere, Cooperare și Bună Vecinătate între România și Ungaria semnat la Timișoara în 16 septembrie 1996, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Reamintim că România a respins constant cererile de autonomie și drepturile colective invocate de partea maghiară, considerate inacceptabile atât din punct de vedere al Constituției României, cât și din perspectiva legislației europene.

Ferenc Kalmár ”şi-a exprimat, de asemenea, opinia potrivit căreia nu trebuie renunţat la cererea de autonomie şi la drepturile colective. Problema trebuie să se afle pe ordinea de zi şi atunci când războiul dintre Rusia şi Ucraina se va încheia, iar părţile se vor aşeza la masa negocierilor”, arată agenția MTI.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

 1. Știu ca este contra opiniei generale, dar sper sa NU intram in Schengen! Deja maghiarimea toata ( guvern, parlament, președinta lor, toate organizațiile) au impresia ca Transilvania aparține lor si fac ce vor, declara ce vor, fac ce conferințe vor aici, cumpăra terenuri si clădiri. Controlul la granita mai păstra o impresie de delimitare a tarilor, dar acesta va dispărea cand vom intra in Schengen si vor veni aici cum vor, cand vor, fără nici un control. Intrarea in Schengen va usura transportul auto, dar apar alte riscuri pentru integritatea teritoriala a Ardealului.

  • Se poate si acum cumpara, o ora in minus la granita nu e mare lucru. Ne putem duce si noi sa cumparam la ei sa faca buruieni pe ele spre diferenta de unguri care stiu sa fructifice un pamant luat la noi.

  • Spune-mi te rog cui aparține Transilvania? Nu transilvanănilor?

  • @ Ion (de fapt Istvan): Transilvania face parte din ROMANIA! Ce vrea Orban al tau este ca Transilvania sa fie co-guvernata de Romania si Ungaria, iar HARCOV sa fie autonom (chiar independent). De fapt locul ungurilor nu este in Europa, si continua sa dovedească asta fără încetare. Nu mai visați cai verzi pe pereți, Transilvania va fi pe veci a României. Cui nu ii place stie ce are de făcut.

 2. nu inteleg notiunea de drepturi colective. ce inseamna asta? iar autonomie, la ce se refera? e vorba de autonomie teritoriala sau de autonomie administrativa? de ce nu se explica exact despre ce e vorba? ce cer de fapt maghiarii?

  • Vor si cu p.la in c.r si cu sufletul in rai.

  • Ceteteanul sa fie autonom. Adica maghiarii au autonomie asupra propriului corp. Autonomia se deplaseaza o data cu corpul si se transfera si asupra pamantului pe care calca individul.

 3. Daca Putin reusea in Ucraina, ni se pregateau niste miscari secesioniste (vorbim aici nu de autonomie ci chiar de independenta) puternice in secuime? Cu sprijin de la amicul lui Orban de la Moscova. Ca prea saliva Orban la Transcarpatia, cu un ochi pe Transilvania si cu regrete ca au pierdut iesirea la mare din Croatia.

 4. Prin februarie,bazandu-se pe planul prietenului Adolf Putin,Viktoras deja isi imagina niste ceceni si niste wagneri „eliberand” secuimea prin crime ,jafuri si violuri la impotriva „românurilor”,si nu numai ,ca nici slovacii nu prea sunt pe placul ungurilor.
  Acum a ajuns oaia neagra a Europei si se milogeste sa nu i se taie banii europeni ca poate o pun ungurii de o revolutie,mai ales ca nu au uitat complet ce „bine” o duceau sub jugul sovietic si nici „operatiunea speciala” din 1956.

  • Așa cum a fost eliberat Ardealul tot cu aemenea grozăvii impotriva locuitorilor. Așa de tare a fost eliberat că eliberatorii nu au mai plecat de peste 100 de ani. Atunci nu a fost ocupat?

  • Ioane ,nu o arde aiurea pe doua ruble,nimeni nu „elibereaza” ca sovieticii,e scris in gena lor neanderthaliana,ei au ucis mult mai multi eliberand decat altii invadand .
   Iar faptul ca te referi la un eveniment din urma cu peste 100 de ani,nu ti se pare ciudat? Intre timp Occidentul si chiar si Orientul indepartat s-au civilizat,numa’ mujicii si sclavii mujici ca Orban au ramas in epoca de piatra si viseaza imperii.

 5. Totul se leagă: autonomia secuilor a deveni legitimă la doar câteva zile de la votul din parlamentul românesc referitor la abrogarea unor prevederi constituționale.Li s-a dat apă la moară iredentiștilor maghiari .Șanse de dezintegrare țara noastră are și prevăd in zile a ei mutilare.Sper să nu lase Dumnezeu să se întâmple așa ceva.

 6. Nu inteleg care este problema , Transilvania este sufocata de imigranti Moldo-Vlahi-Olteni — pana in 1918 Transilvania cui a apartinut ??? Turistii straini care viziteaza Transilvania nu spun ca au vzitat Rrumania fac o distinctie clara intre Transilvania si Rrumania ..Deci Transilvania trebuie sa fie un stat de sine statator …. toti Moldo-Vlahii care au colonizat Transilvania dupa alipirea smechereste de catre valahi 1918 sa se intoarca la originea lor Turcmena in sud.. , iar moldovenii al Rusi …

  • Maicaaa…tu nu esti Patriot tu esti patrihot! Iar cu turcmena las-o moale, ca mai citim si noi niste carti, d’alea valabile nu d’alea de goagal! Ai grija cu secuii din Ardeal, ca aia sunt turci maghiarizati, o „specie” precum gagauzii, cei drept mai numerosi, ca asta-i buba cu neaosii romani, sunt mult prea toleranti, in rest…ia mai du-te tu in originea ta, adica prin stepa din Asia, si lasa-ne natia si pamantul nostru in pace!

  • Visarea e gratis, dar frustranta.

 7. Revizionismul maghiar e multiform și foarte imaginativ. Nu va obosi niciodată și de aceea trebuie să fim mereu cu mintea trează. În loc să fim unii alături de alții, români și maghiari, vom fi mult timp unii cu ochii pe alții, maghiari și români. Și nu altfel.

 8. În Transilvania unde românii sunt majoritari de cel putin 7 ori fata de nimicurile ăștia de maghiari si ce aberatie e asta cu ținutul secuiesc ca la recensamant s.au declarat secui vreo 280 de inși.Aici ei stau pe pământul Daciei si noi suntem urmașii lor.Ungurimea asta a uitat ca a venit aici in câmpia Parohiei in goana cailor lui Atila alungați de mongolii luiTimur Lenk si ratării lui Gingie Han.

 9. Pe vremea lui Ceaușescu mu ridicau capul din pamant și învățau în Limba Romana.

  • Visul oricărui maghiar este autonomia și după aia ,, operațiunea specială „. Stresant! Ce caută ăștia in UE ?