G4Media.ro

Oficial de la Kiev: Ucraina va discuta cu Ungaria şi România despre…

Sursa foto: European Council

Oficial de la Kiev: Ucraina va discuta cu Ungaria şi România despre situaţia minorităţilor etnice, pentru a debloca aderarea la UE

Ucraina va purta discuții cu Ungaria și România pentru a debloca negocierile de aderare la UE. În timpul negocierilor respective, se va discuta despre educația în limbile minorităților naționale în școlile ucrainene – a declarat vicepremierul ucrainean pentru integrarea europeană și euro-atlantică, Olha Stefanişina, transmite RBC, citată de Rador.

Aceasta a menţionat pentru Financial Times că Ucraina este pregătită să facă „modificări suplimentare” în privinţa regulilor învățământului secundar în limbile minoritare, în special în maghiară, dar sub rezerva menţinerii unui echilibru între educaţia în limba maternă şi cea în limba de stat, ucraineană.

Potrivit publicaţiei, acest aspect este cel mai mare obstacol potențial în calea începerii negocierilor formale privind aderarea Ucrainei la UE. Liderii UE urmează să decidă în decembrie dacă vor începe negocierile, dar premierul ungar, Viktor Orbán, a amenințat în mod repetat că Ungaria îşi va exercita dreptul de veto asupra procesului, în legătură cu drepturile minorităților şi a acuzat Kievul de „ungarofobie”.

Oficialii de la Kiev și de la Bruxelles se tem că Orbán nu este cu adevărat interesat de rezolvarea problemei educației și o folosește drept scuză pentru a bloca începerea discuțiilor de aderare. Comentând viitoarele negocieri bilaterale cu Ungaria și România, care vor avea loc săptămâna aceasta, pentru a ajunge la un acord privind echilibrul dintre predarea în limba ucraineană și limbile minoritare în școlile secundare, Olha Stefanişina a menționat că Ucraina este pregătită să facă modificări în legislație.

„Vom face modificări în legislația privind minoritățile naționale și putem face modificări suplimentare (la lege – n.r.), dacă este necesar, dar, mai întâi, trebuie să purtăm negocieri (bilaterale – n.r.)” – a afirmat vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică. Totuși, Stefanişina a menționat că ucrainenii care aparțin minorităților etnice trebuie, de asemenea, să înveţe suficient de mult în limba ucraineană pentru a-şi putea continua studiile sau pentru a lucra în afara teritoriilor în care trăiesc aceste minorități.

Sursa: Agenția de presă RBC/ Rador

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Nu e suficient! Trebuie rediscutata problema efectelor pactului Rbbentrop-Molotov, declarat nul, la nivel international. Prin urmare si efectele sale, sunt nule! Abia dupa, vom putea discuta despre aderarea la UE!!!

 2. Stai jos, ești plin de purici rusofili aurolaci georgieni

 3. Uniți sub tricolor infesteaza acest articol în primul comentariu

 4. Mai sus comentariile celor 2 postaci revizionisti putinisti

  • Serios? Dupa mintea ta (puțină, dupa cum se vede), patriotismul este putinism si revizionism.
   Ce parere ai de pactul mentionat de mine si de faptul ca e declarat nul, la nivel international? Daca e nul, efectele sale, cum sunt?
   Valabil si pt celalalt „destept” ca tine care ma face putinist!

 5. „Patriotismul” haurist finantat de Kremlin e 100% putinism.
  Cat despre drepturile minoritatilor nationale,e clar ca numai legile europene le pot garanta.Oricum drepturile minoritatilor nationale sunt una ,iar revizionismul e altceva. Nu mai latrati pe aici propaganda putinista,ca republici separatiste cum ati vrea voi hauristii sau orbanistii dupa caz,nu creeaza decat Moscova,iar aici cu exceptia finantarii shobolanilor hauristi,nu au nicio treaba.

  • Ce e rău in a-ți recupera teritoriile care ți-au fost luate prin abuz? Sau, pactul Ribbentrop-Molotov, adică dictatul cu acelaşi nume, nu a fost un abuz? Dacā NU, atunci spune tu, că te dai a ştii mai bine, de ce e declarat nul şi ilegitim, la nivel internațional?

 6. Acest sait îmi provoacă scârbă, nu publica comentariile