G4Media.ro

Oficial de la Kiev: Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Oficial de la Kiev: Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată împotriva forțelor rusești / Ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată împotriva forțelor rusești, a declarat pentru BBC unul dintre cei mai importanți oficiali de securitate ai țării, transmite BBC.

Oleksiy Danilov nu a vrut să numească o dată, dar a spus că un asalt pentru a recuceri teritoriul de la forțele de ocupație ale președintelui Vladimir Putin ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”.

El a avertizat că guvernul ucrainean nu are „niciun drept să greșească” în privința acestei decizii, deoarece aceasta este o „oportunitate istorică” pe care „nu o putem pierde”.

În calitate de secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, dl Danilov se află în centrul cabinetului de război de facto al președintelui Volodymyr Zelensky.

Rarul său interviu cu BBC a fost întrerupt de un mesaj telefonic din partea președintelui Zelensky, care l-a convocat la o întâlnire pentru a discuta despre contraofensivă.

În timpul interviului, el a confirmat, de asemenea, că unele forțe mercenare Wagner se retrag din orașul Bakhmut, locul celei mai sângeroase bătălii de până acum din război – dar a adăugat că acestea „se regrupează în alte trei locații” și „nu înseamnă că vor înceta să lupte cu noi”.

De asemenea, dl Danilov a declarat că este „absolut calm” în legătură cu faptul că Rusia a început să desfășoare arme nucleare în Belarus, spunând: „Pentru noi, nu este un fel de știre”.

Ucraina plănuiește de luni de zile o contraofensivă. Dar a dorit cât mai mult timp posibil pentru a antrena trupele și pentru a primi echipament militar de la aliații occidentali.

Între timp, forțele rusești și-au pregătit apărarea.

Miza este mare, deoarece guvernul de la Kiev trebuie să demonstreze poporului ucrainean – și aliaților occidentali – că poate străpunge liniile rusești, să pună capăt impasului militar efectiv și să recupereze o parte din teritoriul său suveran.

Marea Britanie trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina

Dl Danilov a declarat că forțele armate vor începe asaltul atunci când comandanții vor calcula că „putem avea cel mai bun rezultat în acel moment al războiului”.

Întrebat dacă forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru ofensivă, el a răspuns: „Suntem întotdeauna pregătiți. La fel cum am fost pregătiți să ne apărăm țara în orice moment. Și nu este o chestiune de timp.

„Trebuie să înțelegem că acea oportunitate istorică care ne este dată – de Dumnezeu – țării noastre nu o putem pierde, pentru a putea deveni cu adevărat o țară europeană mare și independentă”.

El a adăugat: „Se poate întâmpla mâine, poimâine sau peste o săptămână.

„Ar fi ciudat dacă aș numi datele de începere a acestui sau acestor evenimente. Acest lucru nu se poate face…. Avem o sarcină foarte responsabilă în fața țării noastre. Și înțelegem că nu avem dreptul să facem o greșeală”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...