G4Media.ro

Ofensivă de imagine a ambasadorului Rusiei. Studenții și profesorii de la Universitatea…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Bogdan Dănescu

Ofensivă de imagine a ambasadorului Rusiei. Studenții și profesorii de la Universitatea din Pitești, trimiși de Valeri Kuzmin să afle adevărul despre anexarea Crimeei de la o companie de lobby cu conexiuni la Moscova. Culise despre care Kuzmin nu a suflat o vorbă

Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, a mai făcut un pas în direcția relativizării adevărului.

După câteva episoade în care a interpretat istoria relațiilor româno-ruse în linia trasată de de sovietici de la Stalin încoace, diplomatul a pus recent în operă o altă directivă a propagandei regimului Putin: legitimarea acțiunilor ilegale ale Rusiei (din perspectiva dreptului internațional) prin apelul la opinia și analizele unor entități aparent benigne, care operează în zona civilă, dar ale căror legături cu Moscova și industria lobby-ului sunt omniprezente.

 • Rădăcinile relațiilor dintre Rusia, pe de o parte, și Europa de Vest și România, pe de alta, sunt „adânci și un fundal istoric bogat”.
 • Criza este cuvântul care caracterizează azi relațiile ruso-europene.
 • Însă la originea crizei nu se află Moscova, ci UE.
 • Iar UE a jucat incorect: nu a recunoscut „referendumul democratic” care a consfințit alipirea Crimeei la Federația Rusă; a impus, fără niciun temei juridic, sancțiuni economice.
 • Proiectarea divergențelor geopolitice asupra relațiilor economice dintre Rusia și state membre UE/NATO este absurdă.
 • Sperăm că „situația actuală va fi depășită” și va fi urmată de „cooperare echitabilă și reciproc avantajoasă” pe cele două axe, Rusia-UE și Rusia-România.

În esență, aceasta este linia mesajului pe care Ambasada Rusiei în România a început să îl propage în spațiul public după vizita recentă (19 martie) pe care ambasadorul Valeri Kuzmin a făcut-o la Universitatea din Pitești.

Diplomatul rus nu este primul șef de misiune care călătorește prin țara în care a fost trimis la post și nici unicul ambasador care conferențiază în universitățile României.

Este o practică obișnuită.

Altfel spus, în teorie, nu aici ar fi problema.

Însă în practică lucrurile stau ușor diferit, iar vizita ambasadorului Kuzmin la Universitatea din Pitești ridică nu una, ci două mari probleme:

 • prima are legătură cu un episod care s-a consumat recent
 • cealaltă – cu un mod de acțiune specific, întins pe o perioadă mai îndelungată de timp

Chestiunea nr 1. Asocierea imaginii Universității din Pitești cu cea a Ambasadei Rusiei la București și a ambasadorului Valeri Kuzmin în persoană vine la mai puțin de jumătate de an de la consumarea unui episod stânjenitor, dar și periculos din punct de vedere al instrumentalizării sale propagandistice.

În octombrie 2018, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, anunța crearea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural.

Potrivit aceleiași surse, înființarea comisiei fusese prevăzută într-un memorandum pe care Academia Diplomatică a MAE rus şi Universitatea din Craiova ar fi planificat să-l semneze.

Greutatea unui asemenea proiect, din perspectiva comunicării strategice a Moscovei, poate fi intuită, rapid și fără efort, deja prin prisma canalului prin care a fost adus la cunoștința publicului. Detalii AICI 

Doar că, surpriză: potrivit unei reacții rapide a conducerii sale, Universitatea din Craiova a anunțat că nu avea niciun gând în acest sens.

Mai mult, tonul pe care insituția de învățământ superior a dat comunicatul de presă este grăitor: „Ne exprimăm stupefacţia cu privire la implicarea numelui Universităţii din Craiova în acest comunicat al Ministerului rus de Externe, cu atât mai mult cu cât asemenea acorduri interinstituţionale pot fi semnate doar de rectorul universităţii, după aprobarea lor în Consiliul de Administraţie şi în Senatul universitar”.

Cu ce greșise, așadar, Universitatea din Craiova, încât a putut ajunge într-o situație atât de delicată în planul imaginii?

Aparent, cu un lucru banal și care, în teorie, nu ar ridica nicio problemă: contactele întreținute cu o ambasadă.

Ambasada Rusiei, însă, a fost și a rămas mai mult decât „o ambasadă”, iar această tușă ar trebui să fie destul de evidentă, cel puțin la nivelul conducerii unei universități, oricum s-ar numi ea.

Probabil că după un moment atât de stânjenitor, lucrurile nu se vor mai repeta curând la cea din Craiova, dar asta nu înseamnă că lista potențialelor victime s-a subțiat masiv între timp.

Căci, iată, ecourile de acolo nu au fost suficient de puternice încât să răzbată până la Pitești, unde universitatea din localitate i-a amenajat ambasadorului Valeri Kuzmin un stand generos pentru a expune cele mai bune produse ale propagandei ruse.

Nu e o glumă, nici o exagerare, după cum se poate observa din ideile principale ale conferinței ținute de Kuzmin, enumerate în deschiderea acestui material.

Un articol publicat recent de G4Media.ro pune în lumină interesul destul de străveziu pe care Moscova îl are mai nou în modelarea percepțiilor la nivelul generațiilor tinere din Roimânia.

De altfel, așa-zisa conferință găzduită de Universitatea din Pitești a fost un nou exercițiu în acest sens.

Iar astfel ajungem la substanța sa.

Chestiunea nr. 2. Există în comunicatul dat de ambasadă pe pagina sa de Facebook un alt pasaj interesant: „În acest context, diplomatul rus a propus studenților să analizeze avizul Asociației Europene a avocaților licențiați în probleme de politici publice în cadrul Uniunii Europene (Association of Accredited Public Policy Advocates to the European Union), în care a fost dovedită legalitatea, inclusiv din punct de vedere al dreptului internațional, aderării Crimeii la Rusia„.

O simplă căutare pe internet va revela rapid adevărul din spatele „propunerii” pe care le-a făcut-o ambasadorul Kuzmin studenților piteșteni.

Și mai ales din spatele onestității cu care oficialul își tratează auditoriul.

 • Întâmplător, Association of Accredited Public Policy Advocates to the European Union este o companie de lobby, cu baza la Bruxelles. Un detaliu nerostit de Valeri Kuzmin, deși este totuși unul relevant în condițiile în care compania operează în interesul clientului. Detalii AICI
 • Tot întâmplător, unul dintre articolele găzduite de site-ul asociației la care face referire Valeri Kuzmin îi este dedicat lui Matteo Salvini, omul forte al politicii italiene. Un articol care îl proiectează în cea mai bună lumină posibilă pe liderul de la Roma. Pe lângă faptul că este un critic acerb al Uniunii Europene și un amic al ideii anexării Crimeei de către Rusia, Salvini mai este ceva: liderul unui partid care beneficiază de sprijin inclusiv financiar dinspre Rusia. Detalii AICI și AICI
 • Printre membrii Association of Accredited Public Policy Advocates to the European Union se numără și Oleg Rumianțev, începând cu anul 2015. Este managing Partner la “Rumyantsev & Partners” LLC, dar și președintele Association of Government Relations Specialists “GR League” of the Russian Federation. S-a născut și a studiat la Moscova. Totodată, a deținut poziții de membru și expert în Parlamentul rus și în Ministerul Culturii. Detalii AICI

„La finele întâlnirii, Ambasadorul a răspuns la întrebările studenților și jurnaliștilor locali. Valery Kuzmin i-a mulțumit rectorului Dumitru Chirleșan pentru invitație, menționând că este o mare onoare pentru el să participe la o dezbatere în cadrul acestei universități”, se arată pe finalul comunicatului dat de Ambasada Rusiei la București.

Având în vedere „coincidențele” de mai sus, rămâne doar să bănuim cât de sincere, la obiect și nedistilate de alambicul propagandei au fost răspunsurile ambasadorului Valeri Kuzmin la „întrebările studenților și jurnaliștilor locali”, cu ocazia așa-zisei conferințe pe care a ținut-o în 19 martie la Universitatea din Pitești.

Sursa foto: INQUAM_Bogdan Dănescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. In ce alt judet putea ambasadorul Rusiei sa tina prelegeri la studenti decat intr-un judet rosu si cu administratie corupta ca Argesul. Doar acum cateva zile primarul Cornel Ionica al orasului Pitesti, unde si-a tinut ambasadorul prelegerea a fost demis din functie pe motiv de coruptie. Primarul de dinaintea lui, Tudor Pendiuc a sarit din Primarie direct la puscarie !

 2. Mai sunt fraieri care sa asculte prelegerile Moscovei?

 3. Va zica, rectorul acestei universitati se hotaraste sa-l invite fix pe ambasadorul Rusiei la Bucuresti pentru a tine o conferinta studentilor. Pe ce criterii a ales rectorul acest ambasador, si de ce nu pe ambasadorul SUA la Bucuresti?

 4. 1. E posibil, e chiar credibil ca Putin, cunoscator de germana, sa fi decis sa preia pe invers politica de „Drang nach Osten”, adica, pe invers, „Drang nach Westen”.
  2. Dar e posibil, chiar credibil, si asta: ca referendumul din Crimeea sa fi fost corect; poate ca rusofonii de acolo, disperati de coruptia politicienilor ucraineni, sa fi decis constient ca e preferabila alaturarea la Rusia, cu politicienii ei mai putin corupti decat cei de la Kiev.
  Numai ca un pericol similar ne paste si pe noi si pentru care noi nu putem accepta ca o regiune a unei tari sa decida prin referendum separarea: posibilitatea ca ardelenii sa se fi saturat pana la insuportabil de coruptia Miticilor din Vechiul Regat.

  • Ia cara-te tu, mai ciobane postac de pe G4 Media, cu mesaje de-astea cretine, scarbosul dracu! Va strecurati p-aci ca serpii, ca sa ne demonstrati voi noua aia si-ailalta, n-ai priceput ca nu discutam idei cu postacii?

 5. Cred ca UE trebuia sa se abtina cata vreme nu-si recunosc crima si coruptia proprie si nici referndumul din Marea Britanie.

 6. Postac de 2 bani care habar n-are de gramatica, cara-te de-aici in tiraspolul tau, nesimtitule!

 7. Si astăzi tot de dobitoci se folosesc banditii bolșevici rusnaci , Veorica , Daea , Toader , Cuc , Iordache , Nicolicea , Teodorovici… toți PSD-ALDE istii puși în posturi de conducere sunt cei mai hoți și ticăloși indivizi din Romania . Se urmărește distrugerea României. Era sa uit de trădătorii KGB-isti ca tine …

 8. VERY BIK FUCK YOU CCCP AND PUTIN. AMIN.
  RUSINE SI SCARBA .Cata rusine ca aceasta universitate sa dea ecou si tribuna unui astefel de Monstu . cita rusine putet-i avea ? CITA? banii chiar pot cumpara totul ? V6ATI facut o publicitate de cacat .