G4Media.ro

Negocieri secrete pentru finanţarea partidului lui Matteo Salvini cu bani ruseşti. Presa…

Negocieri secrete pentru finanţarea partidului lui Matteo Salvini cu bani ruseşti. Presa italiană despre tranzacția cu motorină care ajută partidul anti-european al omului forte din Italia

Publicaţia italiană L’Espresso a publicat o investigaţie care probează ajutorul ascuns dat de Rusia partidului anti-european La Lega condus de Matteo Salvini, ministrul de Interne și omul forte al politicii italiene, scrie News.ro. E vorba despre un acord privind vânzarea a trei milioane de tone de motorină către o companie italiană, un contract comercial care maschează sprijinul Rusiei pentru formaţiunea ministrului de Interne italian Matteo Salvini în campania pentru alegerile europarlamentare, negocierile fiind derulate de un apropiat al vicepremierului Salvini.

Rusia a mai finanțat în trecut, prin intermediul unei bănci obscure, și partidul anti-european condus de Marine Le Pen în Franța.

Demn de remarcat că la începutul acestei săptămâni mai multe surse politice au confirmat pentru G4Media.ro că PSD negociază cu suveraniștii lui Matteo Salvini o eventuală afiliere la viitorul grup politic din Parlamentul European. Salvini a transmis recent o scrisoare în acest sens liderilor PSD, au mai declarat pentru G4Media.ro surse din PSD. Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat pentru G4Media.ro că nu infirmă, dar nici nu confirmă informațiile referitoare la negocierile PSD cu Salvini.

„Avem obligația ca partid important în România și în UE să fim atenți la toate informațiile pe care le primim, să citim cu atenție fiecare scrisoare și să fim foarte deschiși în tot ce ne comunică specialiștii noștri în relații europene, Victor Negrescu, Natalia Intotero, europarlamentarii noștri. Analizând toate informațiile, ne așteptăm ca 26 mai să schimbe semnificativ configurația grupurilor din PE. Trebuie să știm exact cum ne raportăm”, a declarat Ștefănescu pentru G4Media.ro.

Relevant este că publicația Sputnik, organul de propagandă al Moscovei, încurajează PSD să se alăture așa numitei mișcări suveraniste din UE și anunță, într-un text publicat pe 16 februarie ”Mutarea anului: Salvini cheamă PSD-ul să se alăture suveraniștilor europeni”.

„Un acord cu şase zerouri pentru finanţarea Ligii înaintea alegerilor europarlamentare. Un sprijin mascat sub forma unei achiziţii de combustibil. Bani ruseşti pentru naţionaliştii vicepremierului Matteo Salvini. Acelaşi care a declarat public că nu este interesat de banii lui Vladimir Putin”, scrie L’Espresso, citat de News.ro.

Conform publicaţiei, negocierile pentru finanţarea Ligii s-au desfăşurat în secret în ultimele luni, fiind vorba despre întâlniri, călătorii, mailuri şi un draft de contract, de o parte aflându-se un fidel al lui Salvini, iar de cealaltă, oameni ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Cel puţin trei milioane de tone de combustibil diesel vândute unei companii italiene de o companie rusă. O tranzacţie mulţumită căreia Kremlinul ar putea revigora conturile formaţiunii lui Salvini înaintea alegerilor europene din mai”, scrie publicaţia despre ancheta desfăşurată sub titlul generic „Cartea Neagră a Ligii”, precizând că nu este sigur dacă acordul a fost finalizat, dar că deţine informaţii privind diferite acţiuni desfăşurate la Roma, Milano şi Moscova, având drept unic scop finanţarea formaţiunii lui Salvini.

Potrivit L-Espresso, personajul cheie este fostul purtător de cuvânt al vicepremierului, Gianluca Savoini, prezentat în presa rusă drept consilier al acestuia şi elogiat pentru activităţile asociaţiei sale Lombardia – Rusia şi pentru poziţiile adoptate de Liga în cazul sancţiunilor impuse de Europa Rusiei. Fără a avea un rol oficial în partid sau în Guvern, Savoini a fost întotdeauna prezent în vizitele oficiale ale lui Salvini la Moscova, scrie publicaţia, spunând că acesta a girat alianţa dintre Ligă şi partidul lui Putin şi a făcut zeci de călătorii în Moscova, în Crimeea şi în Donbas şi este cel care a purtat negocierile privind finanţarea rusă.

O călătorie în Rusia care s-a încheiat cu o întâlnire privată, pe care liderul Ligii nu a dorit să o facă publică, comentează L’Espresso, care susţine că Salvini a fost întrebat dacă s-a întâlnit cu omologul său de la Kremlin Dymitri Kozak într-un anumit loc după conferinţă, că i-au fost trimise întrebări pe două adrese de mail, inclusiv pe cea de la Senat, dar acesta nu a răspuns.

„Era 18 octombrie 2018. În momentul în care am finalizat ancheta jurnalistică, nu ştiam dacă acordul a fost încheiat şi în ce termeni. Dacă ceea ce am auzit a fost transpus în practică, ne-am putea afla în faţa unui paradox: un partid naţionalist, Liga lui Salvini, finanaţat în campania pentru următoarele alegeri europene de o companie de stat din Rusia. Pe scurt, principala forţă politică din Guvernul italian este susţinută de Putin, inamicul numărul 1 al Uniunii Europene. Toate acestea au fost negociate la Moscova de un om, Savoini, care nu avea nicio calitate nici pentru a discuta despre petrol şi nici despre finanţarea Ligii”, afirmă L’Espresso, care anunţă mai multe dezvăluiri din acestă investigaţie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Nu doar in Palatul Victoriei si in Kiseleff circula in voie „omuletii verzi”. Acum mișună și prin Italia…

  2. Cu asemenea mumie la conducere, Rusia că ajunge în faliment. Și ce rău îmi pare!

  3. Bani rusesti colo, bani rusesti dincolo, dar de unde atatia bani rusesti, ca parca era vorba ca Rusia e falimentara?!

  4. Banca Internațională de Investiții, pe care Putin o bagă în UE prin Ungaria lui Orban, va finanța după reguli mafiote așa-zișii suveraniști ai Europei, în fapt niște golani ai politicii cum e decît Dragnea în România.

  5. am citit ca acesti italieni s-au vindut cu 3 milioane de euro, cam prea ieftin s-au vindut, ce credeti ? chiar si fascista Maria le Pen a luat mai mult si continua

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.