G4Media.ro

Obiectivul SUA în ce priveşte Iranul este ca această ţară să revină…

sursa foto: Captură video

Obiectivul SUA în ce priveşte Iranul este ca această ţară să revină la respectarea pe deplin a acordului nuclear din 2015

Secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis luni că obiectivul SUA în ce priveşte Iranul este ca această ţară să revină la respectarea pe deplin a acordului nuclear din 2015, încheiat cu administraţia fostului preşedinte Barack Obama.

Ea a făcut această precizare în contextul în care la Viena s-au reluat luni negocierile indirecte SUA-Iran privind acest acord, după o pauză de cinci luni.

La negocierile care au loc într-un hotel de lux din Viena participă delegaţii din Rusia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Iran.

SUA s-au retras în 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump, din acest acord încheiat cu trei ani mai devreme de către Iran şi marile puteri pentru a evita ca Teheranul să se doteze cu arma nucleară. Washingtonul a restabilit şi înăsprit sancţiunile, iar Republica Islamică a început, ca ripostă, să încalce din în ce mai mult restricţiile prevăzute în acordul nuclear.

Actualul preşedinte american Joe Biden a declarat că doreşte să revină în acordul din 2015 dacă Iranul îşi reînnoieşte angajamentele. Negocieri indirecte au început în aprilie la Viena, dar sunt în impas de la alegerea în iunie a unui nou preşedinte iranian ultraconservator.

Coordonatorul actualelor negocieri de la Viena, diplomatul Uniunii Europene Enrique Mora, a declarat luni la finalul primelor discuţii că acestea au fost „extrem de pozitive”, în pofida „circumstanţelor dificile”.

În ce-l priveşte, emisarul american Rob Malley a subliniat, înainte de sosirea sa la Viena, că Washingtonul este gata să intensifice presiunile asupra Teheranului, dacă negocierile eşuează, a consemnat Agepres, conform Reuters.

sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Obiectivul nostru global este ca in primavara sa piarda firavele majoritati la Camera si Senat leftarzii, si apoi sa scapam de fosila senila Bideu. 🤣