G4Media.ro

Oamenii de ştiinţă din SUA au dezvoltat un medicament care ar putea…

Sursa foto: Pixabay

Oamenii de ştiinţă din SUA au dezvoltat un medicament care ar putea „anihila” toate tumorile canceroase solide, lăsând neafectate celulele sănătoase – studii preclinice

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un medicament care, potrivit rezultatelor studiilor preclinice, ar avea capacitatea de a „anihila” toate tumorile canceroase solide, lăsând neafectate celulele sănătoase, relatează miercuri DPA/PA Media, citată de Agerpres.

Cercetătorii de la centrul City of Hope, una dintre cele mai mari organizaţii de cercetare şi tratament oncologic din Statele Unite, au publicat marţi un studiu în care sunt detaliate rezultatele preliminare ale testelor efectuate asupra AOH1996, supranumită „pastila care ucide cancerul”.

Medicamentul vizează o variantă canceroasă a PCNA (proliferating cell nuclear antigen), o proteină care, în forma sa afectată de mutaţii, deţine un rol „critic” în replicarea ADN-ului şi repararea tuturor „tumorilor în expansiune”, a indicat City of Hope.

Linda Malkas de la departamentul de diagnostic molecular şi terapie experimentală al centrului oncologic din California, a lucrat la acest medicament în ultimii 20 de ani.

„PCNA este ca un terminal aerian important, cu mai multe porţi pentru avioane. Datele sugerează că PCNA este modificat în mod unic în celulele canceroase, iar acest lucru ne-a permis să concepem un medicament care să vizeze doar forma PCNA din celulele canceroase”, a declarat Malkas.

„Pastila noastră care ucide cancerul este ca o furtună de zăpadă ce închide un hub aerian important, suspendând toate zborurile, care nu mai pot intra sau ieşi, dar numai ale avioanelor purtătoare de celule canceroase”, a precizat cercetătoarea.

Malkas a descris aceste rezultate drept „promiţătoare”, însă a subliniat că cercetările au descoperit că AOH1996 poate suprima extinderea tumorii în celule şi pe modele animale, prima fază a unui studiu clinic realizat pe subiecţi umani fiind în curs de desfăşurare.

Medicamentul s-a dovedit eficient în tratarea celulelor derivate din cancerul sân, de prostată, cerebral, ovarian, de col uterin, de piele şi pulmonar.

Conform centrului de cercetare, medicamentul a fost testat în peste 70 de culturi celulare canceroase şi s-a dovedit că ucide selectiv celulele canceroase prin perturbarea ciclului normal de diviziune celulară.

PCNA a fost anterior considerată „nemedicamentoasă”.

Autorul principal al studiului, Long Gu, a declarat: „Nimeni nu a vizat vreodată PCNA ca terapie pentru că era considerată ‘nemedicamentoasă’, însă în mod evident, City of Hope a reuşit să dezvolte un produs medicinal investigaţional pentru a ţinti o proteină provocatoare”.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Cell Chemical Biology.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Puneti stirea asta langa cea cu femeia care a nascut pe trotuar si baiatul cu manerul de bicicleta cusut in picior si veti vedea diferenta reala dintre noi si lumea civilizata.

    • De fapt, e doar o simpla reclama a unei firme care pana acum nu a dovedit nimic. In realitate, ce vor ei sa faca e un alt medicament targetat, adica un medicament chimioterapeutic mai light , de tipul caruia sunt cu zecile pe piata. In niciun caz nu se va aplica la toate tipurile de cancer si in niciun caz nu va vindeca un cancer metastatic. In general, celulele tumorale urmeaza legile lui Darwin ca orice organism. In mediu neprielnic, se vor adapta si cele mai rezistente vor supravietui. Deci nu exista si nu va exista in urmatoarea suta de ani ceva care sa vindece cancerul metastatic pentru ca volumul de celule e mult pre mare si capacitatea de adaptare e infinita.